Στο 127% του ΑΕΠ αυξήθηκε το δημόσιο χρέος της Ιταλίας το 2012, αυξημένο κατά 6% σε σχέση με το 2011, όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ιταλίας. Παράλληλα, το λεγόμενο φορολογικό βάρος για τους πολίτες αυξήθηκε από το 42,6% στο 44% του ΑΕΠ την ίδια χρονική περίοδο.
Την ίδια ώρα, κατά 2,8% μειώθηκαν το 2012 οι καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών στην Ιταλία, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μείωση αφότου άρχισαν να τηρούνται σχετικά δεδομένα πριν από 15 χρόνια.
Η Ιταλία βιώνει την χειρότερη ύφεση της οικονομίας της στη σύγχρονη ιστορία της. Το ΑΕΠ της αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 2% φέτος, ενώ η ανεργία των νέων στη χώρα έχει φθάσει σχεδόν το 40%.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα και προστίθενται σε μια σειρά αρνητικών ενδείξεων για την τρίτη σε μέγεθος οικονομία της ευρωζώνης, οι μέσες μηνιαίες δαπάνες των νοικοκυριών μειώθηκαν στα 2.419 ευρώ το 2012, σύμφωνα με την ιταλική εθνική στατιστική υπηρεσία ISTAT. Το 2011, το αντίστοιχο ποσό βρισκόταν στα 2.488 ευρώ.
Το 2009, όταν η οικονομία της Ιταλίας είχε υποστεί συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 5,5% οι δαπάνες των νοικοκυριών είχαν μειωθεί κατά μόλις 1,7%.
Οι μεγαλύτερες περικοπές στις καταναλωτικές δαπάνες καταγράφηκαν στους τομείς του ρουχισμού, της υπόδησης και του ελεύθερου χρόνου. Καθώς οι λογαριασμοί για την ηλεκτροδότηση αυξήθηκαν κατά 3,9%, το 62,3% των νοικοκυριών αγόρασε λιγότερα τρόφιμα ή χαμηλότερης ποιότητας τρόφιμα για να αντεπεξέλθουν.
Η ένωση των εμπορικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην λιανική Confcommercio ανέφερε πως τα δεδομένα αυτά αντανακλούν «την κατάσταση της βαθιάς και παρατεταμένης κρίσης στην εσωτερική ζήτηση και την αυξανόμενη φτώχεια».