Η Αστυνομία και ο Στρατός προσπάθησαν, τα ξημερώματα της Δευτέρας, να διαλύσουν διά της βίας συγκέντρωση υποστηρικτών του αποπεμφθέντος από τον στρατό Μοχάμεντ Μόρσι έξω από την έδρα της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς στο Κάιρο, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.
Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι αναφέρουν πως στην επέμβαση σκοτώθηκαν 34 άτομα, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της ομάδας Μουράντ Αλί.
«Είδα με τα ίδια μου τα μάτια να ανοίγουν εναντίον του κόσμου», δήλωσε ένας μεταξύ αυτών και τόνισε ότι οι δυνάμεις της τάξης καταδίωξαν κατόπιν πολλούς διαδηλωτές.
Άλλος διαδηλωτής είπε ότι οι δυνάμεις της τάξης πυροβολούσαν στον αέρα με πραγματικές σφαίρες και έριξαν πολλά δακρυγόνα. «Υπάρχουν τραυματίες αλλά δεν ξέρουμε ακόμη τον ακριβή αριθμό. Θέλουν να διώξουν τους διαδηλωτές» που δήλωσαν χθες ότι θα συνέχιζαν την καθιστική τους διαμαρτυρία επ’ αόριστον, πρόσθεσε.
Ο αιγυπτιακός στρατός ανακοίνωσε ότι «ομάδα τρομοκρατών» αποπειράθηκε να επιτεθεί τα ξημερώματα εναντίον της βάσης της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.
Ενας αξιωματικός σκοτώθηκε και 40 τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του στρατού.
Από ιατρικές πηγές στο Κάιρο έγινε γνωστό ότι 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τις συγκρούσεις έξω από τη βάση της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς τα ξημερώματα στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου.
Την Παρασκευή στο ίδιο σημείο τέσσερις ισλαμιστές σκοτώθηκαν σε ανταλλαγές πυρών με τον στρατό.
Οι υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, από την οποία προέρχεται ο Μοχάμεντ Μόρσι, πραγματοποιούν μαζικές κινητοποιήσεις τις τελευταίες τουλάχιστον δέκα ημέρες σε διάφορα σημεία του Καΐρου για να προασπίσουν τη «νομιμότητα» του πρώην αρχηγού του κράτους, του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου στην ιστορία της χώρας.
Νέες διαδηλώσεις την Κυριακή
Με την πολιτική αναστάτωση μετά την καθαίρεση του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από τον στρατό να μην έχει κοπάσει καθόλου και την κοινωνική αναταραχή να παραμένει σε εκρηκτικά, επικίνδυνα για τη χώρα επίπεδα, οι ισλαμιστές και οι (τέως) αντιπολιτευόμενοι κάλεσαν τους οπαδούς τους να κατέβουν σε νέες διαδηλώσεις την Κυριακή.
Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι επιμένουν να αποκαλούν τα γεγονότα με την αποπομπή του Μόρσι πραξικόπημα, απαιτούν δε την αποκατάστασή του στην προεδρία. Τις αμέσως επόμενες ώρες και ημέρες κατήγγειλαν πολλές συλλήψεις στελεχών τους (όπως του υπαρχηγού Χαϊράτ ελ Σατέρ), είδαν τηλεοπτικούς σταθμούς τους να βγαίνουν εκτός αέρα και την εφημερίδα να τους να κλείνει.
Την Κυριακή διαδήλωσαν κατά χιλιάδες έξω από τον χώρο όπου φέρεται να βρίσκεται ο Μόρσι, στο στρατόπεδο της Προεδρικής Φρουράς.
Από την πλευρά της η αντιπολίτευση στον Μόρσι κάλεσε τους οπαδούς της να κατέβουν την Κυριακή στην πλατεία Ταχρίρ, αλλά και στο προεδρικό μέγαρο, σε διαδήλωση υποστήριξης της νέας πολιτικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί σε χώρα. Η συγκέντρωση ήταν ειρηνική, σε εορταστικό κλίμα, με τον στρατό να στέλνει για τρίτη ημέρα μαχητικά να σχηματίζουν στον ουρανό μία μεγάλη καρδία…
Ο στρατός έχει αυξήσει τα μέτρα ασφάλειας και διακηρύσσει εξαρχής ότι θα σταματήσει κάθε «προκλητική ενέργεια», με αποφασιστικότητα και στα πλαίσια του νόμου. Ωστόσο στα επεισόδια των προηγούμενων ημερών, σημειώνει το Associated Press, είχε το μέρος των αντιπολιτευόμενων—σε μία περίπτωση άνοιξε πυρ κατά των ισλαμιστών.
Η κατάσταση την Κυριακή ήταν πιο ήρεμη, αλλά την Παρασκευή και το Σάββατο οι νεκροί από τις ταραχές και τις συγκρούσεις κυρίως μεταξύ των δύο παρατάξεων έφτασαν τους 36 και οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 1.000.
Σε αναζήτηση πρωθυπουργού
Στο πολιτικό πεδίο, ο διορισμός του Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι ως μεταβατικού πρωθυπουργού για το (άγνωστο ακόμη) διάστημα μέχρι τις εκλογές φαίνεται να ναυαγεί.
Αιτία η αντίθεση του ισλαμιστικού κόμματος αλ Νουρ να τον δεχτεί σαν πρωθυπουργό—αν και αρχικά είχε αποδεχτεί το διορισμό. Το κόμμα έχει ζητήσει λίγο χρόνο για την τελική του θέση, φαίνεται όμως ότι δεν θα στηρίξει τον Ελ Μπαραντέι.
Σύμφωνα με το Associated Press ο 48χρονος οικονομολόγος Ζιάντ Μπαχάα-Ελντίν φαίνεται να είναι ισχυρός υποψήφιος για την πρωθυπουργία, και αυτό μετά από πολύωρες συνομιλίες με μετριοπαθείς και κάποιες συντηρητικές ισλαμιστικές παρατάξεις. Ο ίδιος δήλωσε στο AP ότι σκέφτεται αν θα αποδεχτεί το αξίωμα. Ο Μπαραντέι μπορεί να αναλάβει θέση αντιπροέδρου της κυβέρνησης.
Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι θα αναλάβει ευρείες εξουσίες, περιορίζοντας τον ρόλο του προέδρου, του Αντλί Μανσούρ, σε μια αναστροφή των όσων συνέβαιναν ως σήμερα. Δεν έχει συγκροτηθεί ούτε το υπουργικό συμβούλιο που θα είχε τεχνοκρατικό χαρακτήρα, κατά τις οδηγίες του στρατού.
Ομάδα 11 Αιγυπτίων ακτιβιστών, οι οποίοι δικάζονταν για υποκίνηση βίας κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων εναντίον του Μοχάμεντ Μόρσι, αθωώθηκαν από δικαστήριο του Καΐρου. Σύμφωνα με το πρακτορείο MENA, το δικαστήριο τους απάλλαξε από τις κατηγορίες για υποκίνηση βίας και καταστροφή δημόσιας περιουσίας. Οι κατηγορίες αυτές σχετίζονταν με μια σύγκρουση με υποστηρικτές της Αδελφότητας τον Μάρτιο έξω από τα γραφεία της ισλαμιστικής οργάνωσης κατά την οποία είχαν τραυματιστεί 130 άνθρωποι.
Σ’ ένα άλλο περιστατικό, ένοπλοι επιτέθηκαν σε τέσσερα σημεία ελέγχου του στρατού στη χερσόνησο του Σινά, στο βόρειο τμήμα της συγκεκριμένα. Από την ανταλλαγή πυρών δεν υπήρξαν τραυματισμοί ή απώλειες, το γεγονός δείχνει όμως την ένταση που επικρατεί μετά την καθαίρεση Μόρσι και την επανενεργοποίηση ομάδων στην ευρύτερη περιοχή εξαιτίας της πολιτικής αναστάτωσης.