Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις δημοτικών υπαλλήλων και εκπαιδευτικών κατά του προγράμματος απολύσεων και κινητικότητας στο Δημόσιο.
Σε μετωπική σύγκρουση μεταξύ συνδικάτων και δήμων με την κυβέρνηση εξελίσσεται το πρόγραμμα απολύσεων – κινητικότητας στο Δημόσιο. Το πρωί της Παρασκευής συνεδριάζει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας σε κεντρικό ξενοδοχείο, όπου το μεσημέρι της Παρασκευής βρίσκονται συγκεντρωμένοι δημοτικοί αστυνομικοί και σχλικοι φύλακες.
Η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει προγραμματίσει στάση εργασίας από τις 11:30 έως τη λήξη του ωραρίου και καλεί τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση στις 12:00 στην πλατεία Καραϊσκάκη και σε πορεία προς τη Βουλή.
Την Πέμπτη, ο δήμαρχος Αθηναίων Γ ιώργο Καμίνης απέδωσε στην κυβέρνηση απρονοησία και προχειρότητα, ενώ κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου αποφασίστηκε να κλείσουν οι υπηρεσίες του Δήμου τις ημέρες συζήτησης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.
Στη Θεσσαλονίκη συνεδριάζει το μεσημέρι το δημοτικό συμβούλιο και έξω από το κτίριο έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση οι υπάλληλοι του Δήμου.
Το Σάββατο οι δημοτικοί υπάλληλοι θα απέχουν από τα καθήκοντά τους, ενώ τη Δευτέρα, παραμονή ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, η ΠΟΕ-ΟΤΑ καλεί σε συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος. Η συγκέντρωση ενδέχεται, μάλιστα να συνδυαστεί με συναυλία, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο ολονύκτιας παραμονής.
Την Τρίτη θα συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία που έχουν προκηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.
Την ίδια ώρα εντείνονται οι διεργασίες στους κόλπους της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), καθώς το Διοικητικό Συμβούλιο συνεδρίασε και αποφάσισε σειρά δράσεων και κινητοποιήσεων, για να εκφράσουν οι καθηγητές την αντίθεσή τους στις υποχρεωτικές μετατάξεις, στις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις.
Αποφασίστηκε να γίνει μαζική διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία της περιφερειακής διεύθυνσης Εκπαίδευσης Αττικής στην οδό Τσόχα 13 στους Αμπελόκηπους σήμερα, Παρασκευή, στη 1 το μεσημέρι.
Επίσης, θα δοθεί συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα στις 11 το πρωί στα γραφεία της ΟΛΜΕ, θα δημιουργηθεί ραδιοφωνικό σποτ εναντίον των νέων μέτρων, θα ενημερώσουν τους γονείς με επιστολές για τις εξελίξεις, θα γίνουν καταχωρίσεις σε εφημερίδες με τα αιτήματα τους και θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα τη Δευτέρα, μαζί με άλλους εργαζομένους, στις 7 το απόγευμα.
Νέα συγκέντρωση προγραμματίζουν την Τρίτη 16 Ιουλίου στις 11.30 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος μαζί με τους άλλους εργαζόμενους.
Οι εκπαιδευτικοί της Θεσσαλονίκης θα κάνουν εξόρμηση ενημέρωσης στα επαγγελματικά λύκεια και παρέμβαση στις 12.00 στο άγαλμα του Βενιζέλου, ενώ στις 7 το απόγευμα θα συμμετάσχουν σε πορεία με άλλα σωματεία εργαζομένων με κατάληξη το κτίριο της ΕΤ-3 στη Λ. Στρατού.
Κλείσιμο των Δήμων τη Δευτέρα και την Τρίτη και παραίτηση όλων των δημάρχων θα προτείνει η ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας στην έκτακτη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ
Να κλείσουν όλοι οι Δήμοι, τη Δευτέρα και την Τρίτη και να παραιτηθούν και οι 325 δήμαρχοι αν η κυβέρνηση δεν αποσύρει τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που προβλέπουν την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας και των σχολικών φυλάκων και τις άλλες, που αναφέρονται σε ζητήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, θα προτείνει η Περιφερειακή Ενωση Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας, στην αυριανή έκτακτη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).
Την απόφαση αυτή έλαβε, κατά πλειοψηφία (μειοψήφισε ο εκπρόσωπος της Λαϊκης Συσπείρωσης (ΚΚΕ) Μιχάλης Κωνσταντινίδης) η ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας σε έκτακτη συνεδρίαση της η οποία έγινε σε κλίμα οργής και με την παρουσία δημοτικών αστυνομικών, σχολικών φυλάκων και άλλων εργαζομένων σε Δήμους που έκαναν μαζική παρέμβαση και εκπρόσωπός τους πήρε το λόγο και ζήτησε συμπαράσταση και αλληλεγγύη στους αγώνες τους.
Αν ψηφιστούν οι παραπάνω διατάξεις θα επέλθει “θανάσιμος στραγγαλισμός” της τοπικής αυτοδιοίκησης και όλοι σχεδόν οι Δήμοι δεν θα μπορέσουν να εκπονήσουν προϋπολογισμούς, είπε ο πρόεδρος της ΚΕΔ Σίμος Δανιηλίδης (δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών), ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ετοιμάζεται να διαπράξει ένα “μεγάλο και τραγικό πολιτικό λάθος”.
Αν δεν αντιδράσουν τώρα με τις παραιτήσεις τους οι δήμαρχοι θα έρθουν και άλλα μέτρα σε βάρος της τοπικής αυτοδιοίκησης, τόνισε ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου και σημείωσε πως αν καταργηθούν οι σχολικοί φύλακες η Αστυνομία δεν είναι σε θέση φυλάξει τα σχολεία.
“Δεν πάει άλλο. Αν περάσουν τα μέτρα δεν θα αντέξουμε να υπηρετήσουμε την τοπική αυτοδιοίκηση”, τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔ Θεόδωρος Παπαδόπουλος (δήμαρχος Θέρμης) και πρότεινα να βγουν μπροστά οι δήμαρχοι, λέγοντας πως οι κοινοί αγώνες με τους εργαζόμενους μπορεί να ρίξουν ακόμα και την κυβέρνηση. “Μας εμπαίζουν και το κάθε χτύπημα που δεχόμαστε είναι το προτελευταίο”, παρατήρησε ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔ Βασίλης Παπαγιάννης (δήμαρχος Κασσάνδρας Χαλκιδικής). “Μέχρι πότε θα ανεχόμαστε σφαλιάρες”, αναρωτήθηκε ο δήμαρχος Νάουσας, Τάσος Καραμπατζός και σε περίπτωση που ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο είπε πως “εργαζόμενοι θα χάσουν τις δουλειές τους κι εμείς-οι δήμαρχοι-θα μπούμε φυλακή”. “Από τον Ιανουάριο του 2011 κάνουμε συνεχώς μνημόσυνα στην τοπική αυτοδιοίκηση και αυτό το νομοσχέδιο θα είναι ταφόπλακα στο κεφάλι μας”, είπε ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης.
Υπέρ της δημιουργίας αυτοδιοικητικών κινημάτων και της σύγκρουσης με τους 300 της Βουλής, τάχθηκε ο δήμαρχος Παύλου Μελά Διαμαντής Παπαδόπουλος.
Ευθείες βολές εναντίον της ηγεσίας της ΚΕΔΕ, την οποία κατηγόρησαν για “αδράνεια”, εξαπέλυσαν αρκετοί δήμαρχοι. Ανάμεσα τους ο δήμαρχος Ευόσμου-Κορδελιού, Στάθης Λαφαζανίδης και ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου Γιώργος Παπαθανασίου, ο οποίος απευθυνόμενος στην ηγεσία της ΚΕΔΕ είπε χαρακτηριστικά:”Είστε μωρές παρθένες, παραιτηθείτε”.
Στο ίδιο κλίμα ο δήμαρχος Βόλβης Δημήτρης Γαλαμάτης, πρότεινε να γίνει εκλογικό συνέδριο της ΚΕΔΕ, προκειμένου να εκλέξει νέα ηγεσία και ζήτησε να προσέξει περισσότερο τα του οίκου της η ΚΕΔΕ για να μην χάνει την αξιοπιστία της στις διαπραγματεύσεις.
Με το ψήφισμα η ΚΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας συμπαρίσταται στους αγώνες των εργαζομένων στους Δήμους, συμμετέχει σε αυτούς και καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει σε διάλογο με την ΚΕΔΕ, αφού αποσύρει τις επίμαχες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου.
Εκ μέρους της “Λαϊκής Συσπείρωσης” ο Μ. Κωνσταντινίδης, κατέβασε ξεχωριστό ψήφισμα, με το οποίο εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεση στις σχεδιαζόμενες απολύσεις-διαθεσιμότητες στο δημόσιο και τους ΟΤΑ και καλεί την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στους σχεδιασμούς της, ανεξάρτητα από υπηρεσία ή εργασιακή σύμβαση.