Στην προώθηση τριών συμφωνιών φαίνεται ότι συγκλίνουν η Αθήνα και η Λευκωσία σε μία προσπάθεια να δημιουργήσουν ένα κοινό μέτωπο σε θέματα ενέργειας, θαλασσίων υδάτων, καθώς επίσης έρευνας – διάσωσης και πολιτικής προστασίας. Αυτό προέκυψε από τις συνομιλίες που είχε στην Αθήνα, με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ο κ. Κασουλίδης.
Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών βρέθηκε στην ελληνική πρωτεύουσα λίγες ημέρες μετά από την επίσκεψη του κ. Βενιζέλου στη Λευκωσία. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο άνδρες εξέτασαν εκτενώς την υπογραφή τριών συμφωνιών. Η πρώτη αφορά σε μία διμερή συμφωνία για Έρευνα και Διάσωση (Search and Rescue – SAR) στη θάλασσα, η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει συμπληρωματικά στην ήδη υπάρχουσα συμφωνία Κύπρου – Ισραήλ για το ίδιο θέμα.
Παράλληλα όμως, οι κκ. Βενιζέλος και Κασουλίδης συζήτησαν και το ενδεχόμενο υπογραφής ενός Μνημονίου Συνεργασίας για θέματα Ενέργειας και Υδάτων. Αν και οι λεπτομέρειες επ’ αυτού είναι ακόμη ασαφείς, το μνημόνιο αυτό αναμένεται να έχει κυρίως πολιτική σημασία και να καταδεικνύει την κοινή αντίληψη των τριών χωρών τόσο σε θέματα ενέργειας όσο και θαλασσίων ζωνών.
Τέλος, στο τραπέζι έπεσε και η Συμφωνία για συνεργασία σε θέματα Πολιτικής Προστασίας με τη συμμετοχή (πέραν των Ελλάδος, Κύπρου, Ισραήλ) της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Και οι τρεις συμφωνίες θα αποτελέσουν αντικείμενο των συνομιλιών που θα έχει προσεχώς στην Αθήνα κυπριακή αντιπροσωπεία υπό τον πρέσβη Τ. Τζιωνή.
Παράλληλα, ενόψει της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον στις αρχές Αυγούστου και την συνάντησή του με τον Μπαράκ Ομπάμα, ο κ. Σαμαράς είχε συνομιλία με τον κ. Κασουλίδη. Άλλωστε, από τον προσεχή Οκτώβριο, αναμένεται έντονη κινητικότητα στο Κυπριακό. Ο κ. Κασουλίδης ενημέρωσε μάλιστα τον Πρωθυπουργό για τη σχεδιαζόμενη κυπριακή πρόταση για την Αμμόχωστο και τη σχέση της με τις ευρωτουρκικές σχέσεις.
Όπως δήλωσε ο κ. Βενιζέλος μετά το πέρας της συνάντησής του με τον κ. Κασουλίδη, συζητήθηκε η ανάγκη «να υπάρχει ένας διαρκής αυτόματος μηχανισμός διαβουλεύσεων» μεταξύ των δύο πλευρών. Στο τραπέζι των συνομιλιών βρέθηκαν επίσης, μεταξύ άλλων, η ελληνική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), οι ενεργειακές εξελίξεις με την επιλογή του αγωγού ΤΑΡ και τη μελλοντική διασύνδεσή του με τα όσα θα υλοποιηθούν με την αξιοποίηση των κοιτασμάτων της Κύπρου και της ευρύτερης Ανατολικής Μεσογείου, καθώς επίσης το ζήτημα της αίτησης ένταξης της Κύπρου στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη (PfP) του ΝΑΤΟ.
Σε ερώτηση του «Βήματος» για το πώς σχολιάζουν την πρόσφατη δήλωση της νέας βοηθού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα Ευρώπης Βικτόρια Νούλαντ ότι το φυσικό αέριο μπορεί να γίνει ο κινητήριος μοχλός (motivator) για την επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Κασουλίδης υπογράμμισε ότι θεωρεί «το φυσικό αέριο για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου γενικότερα, για όλα τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου, σαν το αντίστοιχο του άνθρακα και του χάλυβα, που άνοιξε το δρόμο για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό εμείς, σαν Κύπρος, το θεωρούμε σαν το κίνητρο, σαν το επιπρόσθετο κίνητρο, για να μπορέσουμε να λύσουμε τα προβλήματα και τις διαφορές μας. Εύχομαι να υπάρχει η ίδια πολιτική βούληση και από τους άλλους».
Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι «η μελέτη που έδωσε πριν από λίγες μέρες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την οικονομική σημασία που έχει η ανακήρυξη των θαλασσίων ζωνών στη Μεσόγειο, έρχεται να στρέψει την προσοχή μας προς την κατεύθυνση αυτή. Πάντα», κατέληξε, «στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, πάντα με μια διάθεση καλής γειτονίας και συνεργασίας προς όφελος όλων των λαών της περιοχής».