Η επίσκεψη Σόιμπλε στην Αθήνα έδωσε νέα τροφή στη συζήτηση για ενδεχόμενο κούρεμα χρέους και για το αν υπάρχει σχέδιο υπέρβασης της ελληνικής κρίσης.
Με τον τίτλο «Οδύσσεια» αρθρογράφος της Süddeutsche Zeitung θεωρεί ότι η χθεσινή επίσκεψη ανήκε στο υποχρεωτικό πρόγραμμα του κ. Σόιμπλε, που ήρθε με χρήματα, υποσχέσεις και ενθαρρυντικά λόγια. «Τίποτα όμως δεν μπορεί να αποκρύψει ότι η επόμενη σφαγή που προσδιορίζεται χρονικά αρχές του 2014, βρίσκεται στο στάδιο προετοιμασίας», σημειώνει η εφημερίδα.
«Τότε τελειώνουν τα χρήματα από το πακέτο διάσωσης και κανείς δεν ξέρει τη συνέχεια. Με ή χωρίς το ΔΝΤ; Με ή χωρίς τη Γερμανία; Θα γίνει κούρεμα; Κι αν, ναι, σε βάρος ποιων; Προβλήματα επί προβλημάτων λοιπόν. Κι όποιος ζητά γρήγορες αποφάσεις, δεν έχει καταλάβει περί τίνος πρόκειται» αποφαίνεται ο σχολιαστής.
Η αλήθεια είναι ότι «δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για να απαλλαγεί η χώρα από τα κολοσσιαία της χρέη», παρατηρεί η Süddeutsche Zeitung.
«Όσο κι αν είναι έντιμο να μάθουν την αλήθεια οι γερμανοί φορολογούμενοι όσο γίνεται πιο σύντομα, άλλο τόσο είναι λάθος και παράλογο να ανακινείται αυτήν την περίοδο μια τέτοια συζήτηση» υποστηρίζει ο σχολιαστής της Rheinische Post.
«Η Ελλάδα δεν δείχνει πρόθυμη να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Οι δανειστές της χρειάζονται μέσο πίεσης για να επιτύχουν το αναπόφευκτο: τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα και την αναδιάρθρωση του εισπρακτικού συστήματος. Ελαφρύνσεις θα γίνουν αναμφίβολα, αλλά όχι με κούρεμα, αλλά σταδιακά σε μικρές δόσεις», συνοψίζει η γερμανική εφημερίδα.
Η εφημερίδα του Αννοβέρου Hannoversche Allgemeine Zeitung υποστηρίζει ότι η ενίσχυση των μικρομεσαίων με δάνεια θα έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα. «Η προσπάθεια τόνωσης της ελληνικής οικονομίας με την αναπτυξιακή τράπεζα είναι σωστή, αλλά έπρεπε να είχε γίνει πριν από δύο χρόνια» υπογραμμίζει ο σχολιαστής της.
«Τότε θα είχαν απαλυνθεί οι επιπτώσεις της λιτότητας, θα βοηθούσε χιλιάδες επιχειρήσεις να μην χρεοκοπήσουν και θα διέσωζε χιλιάδες θέσεις εργασίας. Τώρα είναι αργά, αν σκεφθεί κανείς ότι χρειάζονται μερικοί μήνες ακόμη μέχρι να λειτουργήσει το Ταμείο. Μέχρι τότε η ελληνική κοινωνία τίθεται σε δοκιμασία και οι βάσεις του πολιτικού συστήματος αποκτούν ρωγμές» καταλήγει το σχόλιο.
«Ο Σόιμπλε δεν είναι ο πλούσιος θείος από την Αμερική, αλλά ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, που ορισμένοι Έλληνες τον θεωρούν προσωποποίηση του κακού που φέρνει προγράμματα διάσωσης» γράφει η Thüringische Landeszeitung.
«Τα προσβλητικά αθηναϊκά σχόλια κατά του Σόιμπλε δείχνουν και τις πραγματικές αιτίες της ελληνικής τραγωδίας. Οι Έλληνες την χρεώνονται, γιατί νόμισαν ότι με λίγες φοροεισπράξεις θα μπορούσαν να κρατήσουν το βιοτικό τους επίπεδο με δανεικά. Γεγονός είναι ότι αν η Ελλάδα εγκατέλειπε την ευρωζώνη, θα υπέφεραν οι κάτοικοί της. Κανείς δεν ξέρει αν η χώρα μπορεί να επιστρέψει τα χρέη της. Αλλά δεύτερο κούρεμα, όπως ζητά η Αθήνα, θα έκανε την κατάσταση χειρότερη, όχι μόνο επειδή θα πλήττονταν οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι και ιδιώτες επενδυτές… Οι Έλληνες έχουν την επιλογή ανάμεσα στη πειθαρχημένη υλοποίηση των υπεσχημένων ή την επιστροφή στη δραχμή», παρατηρεί ο σχολιαστής.
Αυτό που μένει από την επίσκεψη Σόιμπλε στην Αθήνα είναι ένα ανάμικτο συναίσθημα. Το συναίσθημα ότι μετά τις γερμανικές εκλογές και ένα σχετικά ήσυχο καλοκαίρι θα αρχίσουν τα όργανα αναφορικά με την αντιμετώπιση της «ευρωκρίσης», γράφει η Braunschweiger Zeitung.
«Οι Βρυξέλλες και η Ουάσιγκτον λαμβάνουν υπόψη τους τον προεκλογικό αγώνα στο Βερολίνο. Αλλά μετά την ανάπαυλα θα σπάσουν τα ταμεία. Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δεσμεύτηκε ήδη ότι θα συνεχίζει να στηρίζει του Έλληνες. Η φόρμουλα στην ΕΕ θα είναι η ίδια: ο νότος κάνει οικονομίες και ο βορράς πληρώνει. Αυτόν τον δρόμο θα πρέπει να ακολουθήσει και η επόμενη γερμανική κυβέρνηση -όποια κι αν είναι», καταλήγει το σχόλιο.
«Η Ελλάδα χρειάζεται το κούρεμα τώρα» ήταν ο τίτλος σχολίου του Der Spiegel που σημειώνει ότι κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα ο Γερμανός υπουργός μπορούσε να δει «τα συντρίμμια της αποτυχημένης πολιτικής διάσωσης της Ελλάδας. Σε αυτή την οικτρή κατάσταση μόνον ένα κούρεμα θα βοηθούσε και το γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση θέτει συνεχώς εμπόδια, είναι απλά επιπόλαιο». Γιατί, όπως σημειώνει το γερμανικό περιοδικό, μόνον ένα κούρεμα θα έδινε στην Ελλάδα μια δίκαιη ευκαιρία να εξέλθει από την κρίση με τις δικές της δυνάμεις.
Σε μια πρώτη αποτίμηση του ταξιδιού του κ. Σόιμπλε, οι αναλυτές στη Γερμανία εκτιμούν ότι η επίσκεψη έφερε τα αναμενόμενα: ο γερμανός υπουργός Οικονομικών προσέφερε πολιτική στήριξη στην ελληνική κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος, υποσχόμενος παράλληλα την περαιτέρω στήριξη της Ελλάδας το 2014. Προσέφερε έμπρακτη στήριξη με την υπογραφή του μνημονίου για το Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο, με την Neue Ruhr Zeitung να εκτιμά ωστόσο ότι το βήμα αυτό έρχεται πολύ αργά και πως το ταμείο θα έπρεπε να έχει συσταθεί προ διετίας για να προλάβει τα χειρότερα για τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Σύμφωνα όμως με τους αναλυτές, είπε και πράγματα τα οποία ηχούν δυσάρεστα στα ελληνικά αυτιά, αφού τόνισε ότι η ακολουθούμενη πολιτική της λιτότητας είναι μονόδρομος για διέξοδο από την κρίση ενώ εμφανίστηκε κατηγορηματικός στο ενδεχόμενο νέου κουρέματος.