Την ικανοποίησή του για το νέο επενδυτικό–γεωτρητικό πρόγραμμα της εταιρείας Energean Oil & Gas εξέφρασε ο υπουργός Ενέργειας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, κατά τη σημερινή παρουσίαση του προγράμματος.
Όπως ανέφερε ο κ. Μανιάτης, πριν από δυο χρόνια «βρισκόμασταν στο σημείο μηδέν όσον αφορά τη αξιοποίηση των υδρογονανθράκων. Δεν υπήρχε νομοθετικό πλαίσιο, δεν υπήρχε τεχνογνωσία, δεν υπήρχε αξιοπιστία στην ελληνική αγορά, δεν υπήρχε καθεστώς αδειοδοτήσεων. Όλα ήταν ανιχνεύσιμα, και μέσα σε δυο χρόνια χάρη σε μια ομάδα λιγοστών ανθρώπων χάρη στη στήριξη ελλήνων επιστημόνων και με τη συνεργασία ελληνικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων καταφέραμε το ακατόρθωτο. Όλα όσα πετύχαμε έγιναν χάρη στην ελληνική τεχνογνωσία από έλληνες επιστήμονες για να φτάσουμε σήμερα να πιστεύουμε ότι υπάρχει ελπίδα και προοπτική στην ανάπτυξη της χώρας».
Ο υπουργός Περιβάλλοντος ευχαρίστησε προσωπικά το γενικό γράμματα του ΥΠΕΚΑ Κώστα Μαθιουδάκη αλλά και τον προκάτοχό του Βαγγέλη Λιβιεράτο όπως επίσης και πολλά στελέχη του ΥΠΕΚΑ για το μεγάλο αγώνα που έδωσαν και τη συλλογική προσπάθεια που κατέβαλαν ώστε το θέμα της αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων να ξεκολλήσει.
Ο κ. Μανιάτης επαίνεσε την αξιοπιστία και τη συνέπεια που επέδειξε η Energean Oil & Gas μαζί με τη θυγατρική της Kavala Oil στην εξόρυξη των υδρογονανθράκων αλλά και στις συνεχείς επενδύσεις που υλοποιεί στη χώρα. Συμπλήρωσε μάλιστα πως σε μια εποχή που κάποιοι έβγαζαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό για να μη τα χάσουν, υπήρχαν επιχειρηματίες που έπαιρναν το ρίσκο και επένδυαν στη χώρα, υπήρχαν εργαζόμενοι που εργάστηκαν και εργάζονται με ζήλο σε αυτές τις επενδύσεις και υπήρχαν τοπικές κοινωνίες που στήριξαν αυτό το έργο. «Η σημερινή εκδήλωση», τόνισε ο υπουργός αποτελεί ένα τρανό παράδειγμα ότι η Ελλάδα μπορεί να παράγει νέο πλούτο και μπορεί να ζει χωρίς δανεικά».
Αναφερόμενος στο τι ίσχυε όλα τα προηγούμενα χρόνια σημείωσε με έμφαση ότι κάποιοι προσπάθησαν να κάνουν «αρπαχτές» με τον ορυκτό πλούτο της χώρας υπογραμμίζοντας ότι είναι σημαντικό σε κάθε προσπάθεια εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας. Μάλιστα έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την Καβάλα λέγοντας ότι εδώ και τριάντα χρόνια γίνονται επενδύσει εξόρυξης και δεν «άνοιξε ρουθούνι» γιατί η πολίτες και οι αρχές δείχνουν εμπιστοσύνης στους επενδυτές και βλέπουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη προστασία και τη διαφύλαξη του φυσικού και θαλάσσιου περιβάλλοντος».
Ο κ. Μανιάτης χαρακτήρισε την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων εθνική υπόθεση υπογραμμίζοντας την κοινή γραμμή που ακολούθησαν όλες οι μέχρι σήμερα οι ελληνικές κυβερνήσει προς αυτή την κατεύθυνση με επιστέγασμα τη μεγάλη γεωπολιτική επιλογή του αγωγού ΤΑΡ που θα μεταφέρει το αζέρικο αέριο στην Ιταλία δια μέσου της Ελλάδας. Τόνισε τη συμβολή του Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και των πρώην πρωθυπουργών Γ. Παπανδρέου, Λ. Παπαδήμα, υπογραμμίζοντας ότι το τελευταίο ταξίδι του έλληνα πρωθυπουργού στο Μπακού ήταν καθοριστικής σημασίας. Έκανε επίσης λόγο για διακομματική συμπεφωνημένη απόφαση όλων των κυβερνήσεων απέναντι σε μια μεγάλη απόφαση με εθνική διάσταση ν’ αξιοποιηθούν τα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων υιοθετώντας όμως τους αυστηρότερους περιβαλλοντικούς κανόνες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Αυτό ο τόπος έχει μια εθνική προτεραιότητα να γίνει κόμβος ενεργειακός της νοτιοανατολικής Μεσογείου και της νοτιοανατολικής Ευρώπης» σημείωσε με έμφαση ο Γιάννης Μανιάτης και συμπλήρωσε: «οι μεγάλοι αγώνες είναι μπροστά μας και πρέπει να κινηθούμε με ταχύτητα και μεθοδικότητα σε πάρα πολλούς τομείς όπως οι αδειοδοτήσεις, οι σύναψη διακριτικών και διεθνικών συνεργασιών, η υλοποίηση συγκεκριμένων στόχων, η εξασφάλιση χρημάτων. Μόνο έτσι η αξιοποίηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων έχουν μέλλον στην Ελλάδα, μόνο έτσι θα πείσουμε στους έλληνες και ξένους επενδυτές ότι στην Ελλάδα υπάρχει συνέπεια και σταθερότητα και οι αγορές μπορούν και πρέπει να μας εμπιστευτούν».