H ζημία από την καθυστέρηση κυκλοφορίας της φαιντανύλης στις HΠA και ο ανταγωνισμός
Το όνειρο της Αμερικής, το οποίο κατέκτησε πριν από πολλά χρόνια ο mr Lavipharm Θανάσης Λαβίδας, μετατρέπεται σε μια άνευ προηγουμένου δυσάρεστη περιπέτεια, που κινδυνεύει να φέρει τα πάνω – κάτω στη σχέση της μητρικής φαρμακευτικής εταιρείας με την θυγατρική της Lavipharm Corporation στις ΗΠΑ.
Αφορμή για τον νέο «πονοκέφαλο» του κ. Λαβίδα, αποτέλεσε η απαίτηση του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) να του δοθούν περισσότερα στοιχεία τεκμηρίωσης σχετικά με την παραγωγική διαδικασία της διαδερμικής φαιντανύλης.
Αυτό το νέο εμπόδιο από τον FDA προκάλεσε αλυσιδωτά «χτυπήματα», τα οποία είναι αλήθεια, δεν περίμενε ούτε ο Θανάσης Λαβίδας, ούτε τα στελέχη της θυγατρικής στις ΗΠΑ. Σημαντικότερο «χτύπημα» ήταν η διακοπή της χρηματοδότησης της θυγατρικής Lavipharm Corporation από τον επενδυτή. Η εταιρεία δεν αναφέρει ποιος είναι ο επενδυτής, οι πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι πρόκειται για Αμερικανό επιχειρηματία, ο οποίος συμμετείχε στην μετοχοποίηση των χρεών της Lavipharm, που έκανε πριν από μερικά χρόνια ο Θανάσης Λαβίδας. Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας συμφώνησε στο τέλος του 2012 να χρηματοδοτήσει την παραγωγή και εμπορία της διαδερμικής φαιντανύλης στις Ηνωμένες Πολιτείες και να έχει βέβαια την ανάλογη συμμετοχή στα κέρδη.
Η συμφωνία όμως πρόβλεπε ότι το καινοτόμο φαρμακευτικό προϊόν της Lavipharm θα έβγαινε στην αμερικανική αγορά τουλάχιστον πριν από το καλοκαίρι του 2013.
Μάλιστα είχαν αρχίσει να υπάρχουν αντιδράσεις από τον επενδυτή, καθώς η προσπάθεια της Lavipharm να κυκλοφορήσει την διαδερμική φαιντανύλη στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει ξεκινήσει εδώ και πέντε χρόνια περίπου. Πάντα όμως «κολλούσε» στον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων, όπως και τώρα.
Ο επενδυτής αποφάσισε την διακοπή της χρηματοδότησης της θυγατρικής Lavipharm Corporation στις ΗΠΑ, αφού, μετά την απαίτηση του FDA για νέα στοιχεία, ανατρέπονται οι σχεδιασμοί ως προς τον απαιτούμενο χρόνο και το κόστος της ολοκλήρωσης των απαραίτητων ενεργειών μέχρι την κυκλοφορία του προϊόντος στην αγορά.
Ερωτηματικά
Η όλη υπόθεση πάντως προκαλεί ερωτηματικά για το πόσο σοβαρή είναι η ζημιά της Lavipharm από την διακοπή της χρηματοδότησης της θυγατρικής και προφανώς τη νέα καθυστέρηση της κυκλοφορίας της διαδερμικής φαιντανύλης στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Επηρεασμένη προφανώς από το σοκ η διοίκηση της Lavipharm ανέφερε στην ανακοίνωσή της ότι «εάν η μητρική εταιρεία διέγραφε ολοκληρωτικά τη συμμετοχή στη θυγατρική εταιρεία καθώς και τις λοιπές απαιτήσεις από αυτήν και σταματούσε η ενοποίηση της, τότε τα αποτελέσματα μετά φόρων στη χρήση όπου θα γινόταν η διαγραφή και τα ίδια κεφάλαια της μητρικής εταιρίας θα παρουσίαζαν σημαντική μείωση, ενώ σε ενοποιημένη βάση, παρόλη τη διαγραφή και των αντίστοιχων απαιτήσεων των υπολοίπων θυγατρικών, τα ίδια κεφάλαια του ομίλου θα παρουσίαζαν σημαντική βελτίωση.» Μία μέρα μετά όμως, για να διαφυλάξει και την μετοχή της που κινδύνευε να καταρρεύσει… διαπίστωσε ότι «τα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας του Ομίλου, σε περίπτωση που γινόταν η διαγραφή της αμερικανικής θυγατρικής εταιρείας, θα παρέμεναν σχεδόν ανεπηρέαστα ή θα παρουσίαζαν πολύ μικρή μείωση».
Ποια είναι η αλήθεια στο ζήτημα της ζημιάς που θα επιφέρει ενδεχόμενη διάλυση της θυγατρικής Lavipharm Corporation στις ΗΠΑ; Θα είναι μικρή ή μεγάλη η ζημιά;
Η απάντηση δίνεται από τους στόχους που είχε θέσει ο Θανάσης Λαβίδας για την κυκλοφορία της διαδερμικής φαιντανύλης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του προέδρου της Lavipharm το διαδερμικό προϊόν διεκδικεί μερίδιο 10% – 25% της αμερικανικής αγοράς, η οποία υπολογίζεται στα 900 εκατ. ευρώ.
Στην περίπτωση που το προϊόν κατακτήσει το 10% της αγοράς των ΗΠΑ, υπολογίζεται ότι θα εισφέρει πωλήσεις 33 εκατ. ευρώ και κέρδη EBITDA 20 εκατ. ευρώ στον όμιλο Lavipharm.
Αν ισχύσει όμως το «ενδιάμεσο» σενάριο κατάκτησης μεριδίου 20% της αγοράς, εκτιμάται ότι η διαδερμική φαιντανύλη θα αποδώσει τζίρο 66 εκατ. ευρώ και κέρδη EBITDA 40 εκατ. ευρώ. Με βάση αυτόν τον σχεδιασμό (που έγινε πριν από πέντε χρόνια) και τα σημερινά δεδομένα, η νέα καθυστέρηση στην κυκλοφορία της διαδερμικής φαιντανύλης στις ΗΠΑ και η διακοπή της χρηματοδότησης της θυγατρικής από τον επενδυτή, αποτελεί ισχυρότατο πλήγμα στην Lavipharm.
Πολλοί είναι πάντως αυτοί που εκτιμούν, πως τα εμπόδια που βάζει ο FDA στην κυκλοφορία της διαδερμικής φαιντανύλης στην αμερικανική αγορά, προέρχονται από τους ανταγωνιστές της Lavipharm. Η ελληνική εταιρία διεκδικεί μερίδιο 10% – 25% σε μια αγορά περίπου 1 δις ευρώ, ως generic (γενόσημο) όμως έχει να ανταγωνιστεί ακόμη τρία αντίστοιχα προϊόντα. Τα στελέχη της Lavipharm δεν αποκλείουν οι ανταγωνιστές αυτοί, να έχουν επιρροές στα κέντρα αποφάσεων, όπως είναι ο FDA και να μη θέλουν να μπει ανάμεσά τους ένα προϊόν, όπως η διαδερμική φαιντανύλη, η οποία θεωρείται από τα καλύτερα της φαρμακευτικής αγοράς των generics.
Η αναδιάρθωση έφερε αποτελέσματα
Το πρόβλημα στην Αμερική, επηρεάζει λίγο ή πολύ και το συνολικό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ομίλου, το οποίο έχει αρχίσει εδώ και τρία περίπου χρόνια ο Θανάσης Λαβίδας, με στόχο να μειώσει τα λειτουργικά έξοδα και τις ζημιές. Ήδη προχώρησε στην πώληση θυγατρικών, με τις οποίες συμμετείχε στο μετοχικό κεφάλαιο εταιριών, οι οποίες διαχειρίζονται φαρμακαποθήκες. Οι θυγατρικές αυτές παρουσίαζαν ιδιαίτερα ζημιογόνα αποτελέσματα, εξαιτίας δραστικής συρρίκνωσης της δραστηριότητάς τους. Επίσης, προχώρησε στον περιορισμό των αμοιβών και των μισθών των μελών του διοικητικού συμβουλίου αλλά και στελεχών του ομίλου, μια ενέργεια η οποία μάλιστα εγκρίθηκε σχεδόν παμψηφεί στην πρόσφατη γενική συνέλευση του ομίλου.
Παράλληλα αποφασίστηκε η επικέντρωση των πόρων στις ιδιαίτερα κερδοφόρες και αναπτυσσόμενες δραστηριότητες των εξαγωγών και των νέων εγχώριων προϊόντων σε στοχευμένες αγορές με κορυφαίο προϊόν προώθησης βέβαια, την διαδερμική φαιντανύλη.
Οι κινήσεις αναδιάρθρωσης του ομίλου, έφεραν αποτελέσματα, καθώς το 2012 οι ζημιές μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας μειώθηκαν στα 7,6 εκατ. ευρώ από 10,4 εκατ. ευρώ που ήταν το 2011. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των στελεχών της Lavipharm, η μείωση των ζημιών θα ήταν μεγαλύτερη, αν δεν αντιμετώπιζε την δραστική πτώση των τιμών των φαρμάκων και την μείωση των εγχώριων πωλήσεων.