Έρμαια των σκληρών πολιτικών λιτότητας παραμένουν οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου παρά τα σημάδια που δείχνουν ανάσχεση της ύφεσης και μερική επιστροφή στην ανάπτυξη.
Παρότι το τέλος της ύφεσης στον ευρωπαϊκό Νότο είναι πλέον ορατό, η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται, αφού οι ακολουθούμενες πολιτικές αυστηρής λιτότητας τής εξασφάλισαν δυναμική που πολύ δύσκολα θα ανακοπεί.
Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από νέα έρευνα του Reuters, σε δείγμα 40 και πλέον οικονομολόγων, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, οι -ήδη τεράστιες- ουρές των ανέργων σε Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία θα συνεχίσουν να επιμηκύνονται, παρότι η Πορτογαλία και η Ισπανία αναμένεται να καταφέρουν να επανέλθουν σε οριακή ανάπτυξη το 2014 και η Ελλάδα μπορεί να βγει από την ύφεση εντός του 2014, ακόμη κι αν η καθαρή ανάπτυξη μοιάζει να απέχει ακόμα πολύ.
Περισσότερο από οποιεσδήποτε άλλες σε διεθνές επίπεδο, οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου υφίστανται τις συνέπειες των πολιτικών λιτότητας, που έχουν προκαλέσει πολύ βαρύτερο οικονομικό και ανθρώπινο κόστος από ό,τι προέβλεπαν οι υπέρμαχοί τους το 2010.
Οι οικονομολόγοι του δείγματος αναμένουν ότι η ανεργία στην Ισπανία και στην Ελλάδα θα παραμείνει σε ένα επίπεδο ανώτερο του 27% και το 2015.
Η ανεργία στην ευρωζώνη έφτασε το 12,2% τον Μάιο, ποσοστό που μεταφράζεται σε 19,3 εκατ. ανθρώπους εκτός εργασίας – δηλαδή έναν πληθυσμό ίσο με τους πολίτες της Αυστρίας και του Βελγίου μαζί.
«Η ατέλειωτη δημοσιονομική λιτότητα απλώς δεν έφερε αποτέλεσμα και η ανεργία –ειδικά η ανεργία μεταξύ των νέων– παραμένει ένα σοβαρό πρόβλημα για την ευρωζώνη», σχολίασε οικονομολόγος της Merrion Stockbrokers του Δουβλίνου και πρόσθεσε: «Ελλείψει μέτρων υπέρ της ανάπτυξης, τα ποσοστά της ανεργίας στις χώρες της ‘περιφέρειας’ θα παραμείνουν αυξημένα για ένα ορισμένο διάστημα».
Συνολικά, η οικονομική προοπτική δεν φάνηκε να έχει μεταβληθεί σε σημαντικό βαθμό σε σχέση με την προηγούμενη ανάλογη έρευνα τον Απρίλιο.
Η Ιρλανδία, που συχνά εντάσσεται στην ομάδα των ευρωπαϊκών κρατών του νότου λόγω της κατάρρευσης του τραπεζικού της συστήματος και των μεγάλων δημοσιονομικών της ελλειμμάτων, έχει καταφέρει να καταγράψει οικονομική ανάπτυξη για το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας διετίας, αλλά ολίσθησε εκ νέου σε ύφεση στις αρχές της τρέχουσας χρονιάς. Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η οικονομία της θα επιταχυνθεί το 2014 και ότι η ανεργία σταδιακά θα μειωθεί – αποφεύγοντας την τάση στις άλλες τρεις χώρες που εξετάστηκαν στο πλαίσιο της έρευνας.