Αισιόδοξες οι διοικήσεις για την νέα εταιρεία – Αντιδρούν οι εργαζόμενοι
Το σχέδιο των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας Vodafone και Wind για την δημιουργία της νέας κοινής εταιρείας υψηλής τεχνολογίας, η οποία θα αναλάβει το σχεδιασμό, ανάπτυξη και διαχείριση στο δίκτυο πρόσβασης αναμένεται να απασχολήσει σήμερα την Ολομέλεια της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), η οποία εκτός απρόοπτου, θα εγκρίνει.
Οι δύο εταιρείες συμφώνησαν για τη μερική κοινή χρήση του δικτύου κινητής επικοινωνίας 2G/3G (network sharing) κυρίως στην περιφέρεια και περιορισμένα σε μερικές αστικές περιοχές.
Για την υλοποίηση της συμφωνίας οι Vodafone και Wind θα ιδρύσουν κοινή νέα εταιρεία, στην οποία θα είναι ισότιμοι μέτοχοι κατέχοντας από 50% των μετοχών της. Η νέα εταιρεία, που θα στελεχωθεί από μηχανικούς, προερχόμενους και από τις δύο εταιρείες κινητής, θα επενδύσει άμεσα πάνω από 150 εκατομμύρια ευρώ στους κλάδους κατασκευών και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, δημιουργώντας 650 νέες θέσεις εργασίας, κυρίως στον κατασκευαστικό τομέα.
Το πρόγραμμα επενδύσεων, σύμφωνα με τις δύο εταιρείες, θα έχει επιπλέον έμμεσα οφέλη για άλλους κλάδους της οικονομίας που αγγίζουν τα 50 εκατομμύρια ευρώ.
Αντιδρούν οι εργαζόμενοι – θέτουν ζήτημα ανταγωνισμού
Ο σχεδιασμός πάντως των δύο εταιρειών προκαλεί αντιδράσεις στους εργαζόμενους που φοβούνται ότι θα χαθούν θέσεις εργασίας αλλά και δικαιώματα για όσους μετακινηθούν στην νέα εταιρεία.
Αντιπροσωπεία των σωματείων των εργαζομένων σε Vodafone και Wind είχε χθες συνάντηση με την διοίκηση της ΕΕΤΤ στην οποία παρέδωσαν υπόμνημα ενώ εξέφρασαν και τους φόβους τους για την απώλεια θέσεων εργασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τους εργαζόμενους τα στελέχη της ΕΕΤΤ δήλωσαν αναρμοδιότητα για το θέμα των ενδεχόμενων επιπτώσεων που θα έχει η υλοποίηση του σχεδίου στους εργαζόμενους. Επιπλέον εκείνο που τονίστηκε είναι ότι ο ρόλος της Επιτροπής είναι να ελέγξει το σχέδιο αναφορικά με το τεχνικό κομμάτι, αν δηλαδή υπάρχουν οι απαραίτητες άδειες.
Από την πλευρά των εργαζομένων τονίστηκε ότι δημιουργούνται ζητήματα ανταγωνισμού αλλά και εμπιστευτικότητας. Μάλιστα σε αναφορά της ΕΕΤΤ ότι αντίστοιχα project έχουν υλοποιηθεί και σε άλλες χώρες πχ Σκωτία, οι εργαζόμενοι αντέτειναν ότι στις χώρες της ΕΕ όπου υλοποιήθηκαν τέτοια σχέδια αφορούσαν το σύνολο των παρόχων, επρόκειτο δηλαδή για εφαρμογή της πρακτικής της συνεγκατάστασης, και όχι για δύο από τις τρεις εταιρείες όπως πρόκειται να γίνει στη χώρα μας.