Δημοσιονομικό κενό 3,4 δισ. ευρώ το 2015 και συνολικά 4 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2016 προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Εκτιμά επίσης ότι υπάρχει χρηματοδοτικό κενό 3,8 δισ. ευρώ που ξεκινά από την Άνοιξη του 2014.
Η τρόικα μειώνει τον πήχη των αποκρατικοποιήσεων για το 2013 στο 1,6 δισ. ευρώ από 2,5 δισ. ευρώ προηγουμένως. Ωστόσο αυξάνει σε δυσθεώρητα ύψη, στα 3,5 δισ. ευρώ το ποσό που πρέπει να επιτύχει ως έσοδα αποκρατικοποιήσεων η κυβέρνηση το 2014.
Σημειώνεται ότι το ποσό αυτό είναι κατά περίπου 1 δισ. υψηλότερο ακόμη και των προβλέψεων που υπήρχαν στο μνημόνιο του Μαΐου.
Παράθυρο για αναβολή του νέου φόρου των ακινήτων
Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε, στο κείμενο του μνημονίου που παρουσιάζεται μαζί με την έκθεση της Κομισιόν να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα «περιλαμβανομένης της παράτασης των ήδη θεσμοθετημένων μέτρων», για να διασφαλίσει 2,9 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση από τα ακίνητα.
Στο κείμενο αναφέρεται ότι είναι φιλόδοξος ο στόχος εφαρμογής του νέου φόρου σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, και έτσι ουσιαστικά η κυβέρνηση δεσμεύεται για νέα αναβολή στην εφαρμογή του με αντίστοιχη παράταση του τέλους μέσω της ΔΕΗ, εφόσον τα έσοδα δεν είναι διασφαλισμένα.
Επίσης, τονίζει πως η Ελλάδα συνεχίζει να κάνει συνολικά, αν και αργή, πρόοδο.
Όπως επισημαίνεται, αρκετές σημαντικές δράσεις έχουν καθυστερήσει. Σημαντική πρόοδος έχει καταγραφεί στα δημόσια οικονομικά, ενώ έχει ολοκληρωθεί και η ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.
Επίσης, τονίζει ότι οι μακροοικονομικές προοπτικές παραμένουν ευρέως αμετάβλητες σε σχέση με την πρόσφατη αναθεώρηση και οι τελευταίες δημοσιονομικές εξελίξεις ήταν επίσης εντός τροχιάς.
Υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ότι τα ρίσκα εφαρμογής του προγράμματος παραμένουν σημαντικά. «Τα βασικά ρίσκα αφορούν στην επιμονή της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των κατεστημένων συμφερόντων», αναφέρεται στην έκθεση της τρόικας.
Επιπλέον η ανάκαμψη της οικονομίας συνεχίζει να αντιμετωπίζει τις αντιξοότητες της έντονης δημοσιονομικής εξυγίανσης το 2014 και την αδύναμη οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη.
Τονίζει ακόμη ότι η συρρίκνωση του δημοσίου τομέα συνεχίζεται, αλλά με περαιτέρω καθυστερήσεις. “Οι αρχές ανανέωσαν τη δέσμευσή τους να προχωρήσουν με ένα φιλόδοξο σχέδιο διοικητικής μεταρρύθμισης το οποίο θα εφαρμοστεί σταδιακά το 2013 και παίρνουν διορθωτικά μέτρα για να καλύψουν το χρονοδιάγραμμα για τις μεταρρυθμίσεις του δημοσίου τομέα που συμφωνήθηκαν στη δεύτερη αναθεώρηση του προγράμματος”.
Ωστόσο, βλέπει και ανοδικά ρίσκα. Ειδικότερα, η βιώσιμη ισχυρή εφαρμογή της πολιτικής μπορεί να βοηθήσει να αρθεί η αβεβαιότητα και να οδηγήσει σε μια ταχύτερη επιστροφή των επενδύσεων, κυρίως ξένων.
Θα μπορούσε επίσης να υπάρξει μια κάποια εντονότερη επίδραση από την ένεση ρευστότητας που αναμένεται από την εκκαθάριση των καθυστερούμενων της κυβέρνησης, των προγραμμάτων δημοσίων έργων και από μια πιο δυναμική τουριστική περίοδο.