Οι ηγέτες περισσότερων από 12 κρατών της Καραϊβικής ξεκίνησαν μια συντονισμένη προσπάθεια με στόχο να αποζημιωθούν από τρία ευυπόληπτα πλέον ευρωπαϊκά κράτη για τις ακόμη υφιστάμενες συνέπειες του δουλεμπορίου.
Η Κοινότητα της Καραϊβικής όπως ονομάζεται η τοπική οργάνωση έχει αναλάβει την αξίωση αποζημίωσης όχι μόνο για τη δουλεία, αλλά και για τη γενοκτονία των γηγενών κατοίκων των νησιών και προετοιμάζεται για μια μάχη μέχρις εσχάτων με τις κυβερνήσεις της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ολλανδίας.
Μέχρις στιγμής για τον σκοπό αυτό έχει προσλάβει την βρετανική δικηγορική εταιρία Leigh Day, η οποία διεξήγε μια νικηφόρα νομική εκστρατεία για την αποζημίωση εκατοντάδων Κενυατών οι οποίοι είχαν βασανιστεί από την βρετανική αποικιακή κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της λεγόμενης εξέγερσης των Μάου Μάου της δεκαετίας του 1950 και 1960. Ο δικηγόρος Μάρτιν Ντέι δήλωσε ότι το πρώτο του βήμα θα ήταν να αναζητήσει έναν συμβιβασμό με τις τρεις κυβερνήσεις.
Η «κληρονομιά» της δουλείας συμπεριλαμβάνει διαδεδομένη φτώχεια και υπανάπτυξη, ενώ σύμφωνα με τους αιτούντες για αποζημίωση οποιοδήποτε χρηματικό ποσό συμφωνηθεί θα πρέπει να συνοδεύεται από επίσημη απολογία.
Η ιδέα να υποχρεωθούν οι χώρες που επωφελήθηκαν από τη δουλεία να πληρώσουν αποζημιώσεις υπήρξε μια επιθυμία δεκαετιών. Ανεξάρτητες χώρες όπως η Τζαμάικα και η Αντίγκουα και Μπαρμπούντα έχουν ήδη δημιουργήσει τις σχετικές εθνικές επιτροπές. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα οι ηγέτες των 14 χωρών που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία της διεκδίκησης αποζημίωσης ψήφισαν ομόφωνα τη διεξαγωγή κοινής σχετικής εκστρατείας.
Κάθε κράτος που δεν έχει εθνική επιτροπή διεκδίκησης συμφώνησε να δημιουργήσει μία. Συμφώνησαν να επικεντρωθούν στη Βρετανία εκ μέρους της αγγλόφωνης καραϊβικής, στη Γαλλία για τη δουλεία στην Αϊτή, και στην Ολλανδία για το Σουρινάμι.