Το Grexit, επανέρχεται στο προσκήνιο. Μετά από το ρεπορτάζ των FinancialTimes, όπου ο γνωστός αρθρογράφος της εφημερίδας Wolfgang Munchau, επαναφέρει το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, η συζήτηση ξαναφούντωσε. Τα ερωτήματα τώρα, είναι πολλά: Πόσο πιθανό είναι τέτοιο ενδεχόμενο; Τι συμφέρει; Τι θα γίνει; Θα έπρεπε να έχει ήδη γίνει; Τέσσερις διακεκριμένοι παγκοσμίως οικονομολόγοι δίνουν απαντήσεις για όλα.
Οι FTισχυρίζονται πως οι εξελίξεις ενδεχομένως δίνουν στην Ελλάδα μια μεγαλύτερη ευχέρεια επιλογών σε σχέση με μόλις λίγους μήνες πριν. «Η Ελλάδα», λέει το άρθρο, «έχει σήμερα περισσότερες από μία επιλογές: είτε προχωρά εντός Ευρωζώνης σε χρεοκοπία (στάση πληρωμών) και προχωρά σε σκληρές μεταρρυθμίσεις, είτε αποχωρεί και χρεοκοπεί εκτός Ευρωζώνης. Μόνο που στη δεδομένη χρονική περίοδο μια έξοδος από την Ευρωζώνη είναι οικονομικά πιο εφικτή, ενδεχομένως μια οικονομικά βιώσιμη επιλογή».
Γιάννης Βαρουφάκης: «Αν φύγει η Ελλάδα, η Ευρωζώνη θα διαλυθεί»
Ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει είναι απολύτως αναπόφευκτο και σωστό. Όπως ήταν σωστό και από το Μάιο του 2010, ότι ήταν αδύνατον αυτό το πρόγραμμα να περπατήσει. Στο άρθρο (FinancialTimes) δεν λέει ότι θα βγει η Ελλάδα από το ευρώ, ή ότι υπάρχει κάποια πολιτική βούληση ή σκέψη για κάτι τέτοιο. Αναφέρεται στην οικονομική δυνατότητα και στο οικονομικό σκεπτικό για να γίνει κάτι τέτοιο, και κρίνει ότι από εκεί που ήταν οικονομικά σχεδόν αδύνατον να γίνει πριν από δύο τρία χρόνια, τώρα με τη μεταφορά όλου του χρέους σχεδόν της Ελλάδας στον Δημόσιο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο τομέα, κάτι τέτοιο είναι από οικονομικής πλευράς εφικτό. Αλλά παραμένει να είναι μη αποδεκτό για τον απλούστατο λόγο ότι αν φύγει η Ελλάδα μετά η Ευρωζώνη δε θα μπορεί να επιβιώσει.
Εδώ και τέσσερα χρόνια ακριβώς αυτό ισχύει. Δυστυχώς η Ευρώπη και οι ελληνικές κυβερνήσεις εγκληματικά αποφεύγουν την πραγματικότητα, τελούν υπό άρνηση, και συνεχώς υποστηρίζουν το ανυποστήρικτο επιχείρημα ότι είναι δυνατόν ένα μη βιώσιμο χρέος να γίνει βιώσιμο, πώς, δανειζόμενοι και άλλα χρήματα υπό τον όρο της συρρίκνωσης ….., το οποίο δε χρειάζεται να είσαι πάνω από έκτη δημοτικού για να καταλάβεις ότι είναι ανεπαρκές, για να μιλήσω όσο πιο ευγενικά μπορώ.
Δεν μπορώ να σας μιλήσω για την Ελλάδα (για την ευρωπαϊκή της πορεία). Αυτό που μπορώ να σας πω όμως είναι ότι η Ευρωζώνη αν συνεχίσει έτσι όπως βαίνει δε θα υπάρχει κάποια στιγμή. Η Ευρώπη είναι αρκετά πλούσια για να συνεχίσει να ρίχνει πλούτη και χρήμα σε μαύρες τρύπες, όπως των Ελληνικών τραπεζών, των Ισπανικών τραπεζών, του ελληνικού δημοσίου χρέους. Κάποια στιγμή όμως, αυτή η διαδικασία θα σταματήσει και τότε η Ευρωζώνη είτε θα αναγκαστεί να αλλάξει άρδην πολιτική, ή θα διαλυθεί.
Η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει πριν 3,5 χρόνια πληροφορώ όσους λένε τέτοιες ανοησίες. Και μάλιστα χρεοκόπησε και επισήμως δύο φορές εντός του 2012 με τα CDSνα έχουν ενεργοποιηθεί. Μόνο στην Ελλάδα ζούμε αυτόν τον μύθο, ότι καταφέραμε να μην χρεοκοπήσουμε, ως χρεοκοπημένοι. Είναι απίστευτο το έγκλημα που γίνεται στο πλαίσιο της κοινής γνώμης. Όλος ο υπόλοιπος κόσμος γνωρίζει ότι χρεοκοπήσαμε.
Αυτό που συμφέρει τη χώρα είναι να παρθεί μια απόφαση γρήγορα. Αυτό που γίνεται εδώ και 3-4 χρόνια, καθημερινά, κάθε βδομάδα, κάθε μήνα, κάθε EuroGroup, αναβάλλεται η λήψη σοβαρών αποφάσεων. Συνεχώς η Ευρώπη και η ελληνική κυβέρνηση, όποια και να είναι αυτή, επιμένει να αρνείται την πραγματικότητα. Κάποια στιγμή είτε πρέπει να σπάσει η ευρωζώνη στα εξ ων συνετέθη, ή να αναδομηθεί στη βάση μιας εντελώς διαφορετικής ορθολογικής αρχιτεκτονικής. Αυτό που μας συμφέρει εμάς είναι το δεύτερο, αλλά αν είναι να μη γίνει το δεύτερο και να συνεχίσουμε να σερνόμαστε έτσι για χρόνια, καλύτερα να γίνει το πρώτο όσο γίνεται πιο γρήγορα.
Θεωρώ ότι θα ήταν λάθος να βγούμε (Ευρωζώνη) από το 2010 (που εμφανίστηκαν τα πρώτα προβλήματα). Όμως έπρεπε να πτωχεύσουμε επισήμως εντός του ευρώ…….. Έπρεπε ο κύριος Παπανδρέου τον Ιανουάριο του 2010, ούτε καν τον Μάιο του 2010, είχε ιερή υποχρέωση και για αυτό πληρώνει σήμερα και ο ίδιος και το κόμμα του με το αντίτιμο της αναξιοπιστίας και του να μην μπορούν να κυκλοφορήσουν στην ελληνική κοινωνία. Πληρώνουν όμως ότι τότε δεν έκαναν αυτό που έπρεπε. Έπρεπε να σταθούν μπροστά στην κυρία Μέρκελ στο Συμβούλιο Κορυφής και να πουν «πτωχεύσαμε, θα το ανακοινώσουμε μεθαύριο το πρωί στις 9 η ώρα. Αν έχετε κάποια ιδέα για το πώς μπορεί να αναμορφωθεί η Ευρώπη έτσι ώστε η δική μας πτώχευση να μην πάει στην Ιρλανδία, μετά την Πορτογαλία, στην Ιταλία, στην Ισπανία, εδώ είμαστε και σας ακούμε. Διαφορετικά μεθαύριο το πρωί, στις 9 η ώρα το πρωί, καλώ pressconferenceκαι δηλώνω ότι η Ελλάδα θα κάνει στάση πληρωμών απέναντι στους δανειστές της». Αυτό είχαν υποχρέωση όχι απέναντι στον ελληνικό λαό να το κάνουν, αλλά απέναντι και στους Ευρωπαίους.
Ανοησία, ανοησία, δεν υπάρχει διπλό νόμισμα. Για τον απλούστατο λόγο ότι ποιος θα ήθελε να πληρωθεί σε δραχμή; Κανένας. Οπότε το κακό χρήμα διώχνει το καλό χρήμα. Ο μόνος τρόπος για να το κάνεις αυτό (διπλό νόμισμα) είναι να υποχρεώνεις τους Έλληνες πολίτες να πληρώνουν τα φορολογικά τους έξοδα σε δραχμές, και να υπάρχει και το ευρώ ταυτόχρονα. Αλλά αυτό ουσιαστικά ισοδυναμεί με έξοδο από το ευρώ, γιατί το ελληνικό Δημόσιο θα έχει δημιουργήσει ένα νέο νόμισμα, κόντρα στην συνθήκη του Μάαστριχτ, οπότε γιατί να γίνει διπλό νόμισμα; Όποιος θέλει να μιλήσει για έξοδο από το ευρώ, ας μιλήσει για έξοδο από το ευρώ.
Δημήτρης Καζάκης: «Οι κερδοσκόποι δεν θα αφήσουν την Ελλάδα εκτός ευρώ»
Το πρόγραμμα δε βγαίνει. Αυτό είναι πραγματικότητα διότι.. τα στοιχεία το λένε. Και άλλωστε και η ίδια η Τρόικα δεν αναφέρεται στις…
Διαβάστε περισσότερα στο presstime.eu