Ο πρώην Κνίτης, που μπήκε στα σαλόνια της υψηλής κοινωνίας
Η Kappa Research, οι σχέσεις με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και το αρχοντικό που έγινε κατάλυμα λαθρομεταναστών
Το όνομα του Ντίνου Ρουτζούνη, μέχρι την περασμένη βδομάδα, ίσως και να μην ήταν γνωστό στο ευρύ κοινό, παρά μόνο σε όσους ασχολούνται με τα γκάλοπ και τους δημοσκόπους πριν από κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις.
Εδώ και λίγες μέρες όμως, ο ιδιοκτήτης της Kappa Research, μιας από τις πασίγνωστες εταιρείες δημοσκοπήσεων στην Ελλάδα, πρωταγωνιστεί στο «σήριαλ» της κατάληψης της Νομικής από λαθρομετανάστες.
Έγινε το πρόσωπο – κλειδί, που παραχώρησε δωρεάν για 15 μέρες ένα από τα δέκα καλύτερα νεοκλασικά κτίρια της Αθήνας, το μέγαρο στην οδό Ηπείρου και Πατησίων, ώστε να χρησιμοποιηθεί ως κατάλυμα για τους λαθρομετανάστες, που έφτασαν στην πρωτεύουσα από την Κρήτη. Ένα κτίριο, που μόνο για την ανακαίνισή του, ο επιχειρηματίας ξόδεψε 10 εκατ. ευρώ και που η γαλλική αρχιτεκτονική του με τις σκαλιστές οροφές και τα επιβλητικά αγάλματα, το καθιστούν «αριστούργημα» σε μια υποβαθμισμένη περιοχή.
Ο ρόλος του επιχειρηματία με το κοινωνικό πρόσωπο, έχει επισκιάσει την επιχειρηματική του δραστηριότητα, ενώ το μέγαρο στο κέντρο της πόλης, στους ορόφους του οποίου στεγάζεται το Ίδρυμα Υπατία και γραφεία της εταιρείας του, έχει καταστεί ως το «σκηνικό», στο οποίο εκτυλίσσεται η πλοκή του… έργου. Λες και η γαλλική νεομπαρόκ αρχιτεκτονική, που επέλεξε να διατηρήσει, κατά την ανακαίνιση του αρχοντικού Υπατία, «ξεπήδησε» από τον 20ο αιώνα και έχει κατακλύσει την ζωή και την καθημερινότητά του. Όσοι βέβαια, έχουν συναναστραφεί με τον πρώην Κνίτη, τον χαρακτηρίζουν ως «διττή» προσωπικότητα: πίσω από τον δυναμικό επιχειρηματία με τις υψηλές γνωριμίες και τις ισχυρές πολιτικές διασυνδέσεις κρύβεται ο ευαισθητοποιημένος πολίτης, που ενδιαφέρεται για τους μετανάστες, τους επιστήμονες, τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, τον πολιτισμό. Στην ουσία δηλαδή, καταρρίπτουν τον αστικό μύθο, που θέλει τον ψυχρό τεχνοκράτη, να είναι απομονωμένος στον «γυάλινο κόσμο» των εταιρειών του.
Οι ισχυρές γνωριμίες
Οι πελάτες του γνωστού μπαρ, που βρίσκεται απέναντι από το γυμναστήριο του Εθνικού, στο Μετς, έδωσαν σημασία, ένα πολύ ζεστό βράδυ του Ιουνίου του 2004, στην είσοδο κάποιων κουστουμαρισμένων κυρίων, που… ανέβαζαν και το μέσο όρο ηλικίας στο μαγαζί. O,τι πρωτοκλασάτο, από πλευράς της νέας – τότε – εξουσίας. Ο νέος πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, ο πρώτος τη τάξει υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος και άλλοι δυο τρεις υπουργοί και υφυπουργοί.
Μαζί τους στην παρέα και ένας άγνωστος, εμφανώς νεότερος, ντυμένος στην τρίχα ευθυτενής κύριος. Ήταν η πρώτη δημόσια εμφάνιση του Ντίνου Ρουτζούνη, ιδιοκτήτη της Kappa Research, με «γαλάζια στελέχη». Και όλοι μαζί, εκείνο το βράδυ, είχαν βγει για ένα ποτό, προερχόμενοι από τη Ρηγίλλης, όπου λίγο νωρίτερα είχαν παρακολουθήσει, μια από τις πιο άνετες εκλογικές νίκες της Νέας Δημοκρατίας. Εκείνη των Ευρωεκλογών του 2004.
Η Kappa Research εθεωρείτο ήδη, μια από τις πιο έγκυρες εταιρείες δημοσκοπήσεων και όχι μόνο, αφού δραστηριοποιούταν σε o,τι σχετιζόταν με την παροχή υπηρεσιών έρευνας αγοράς, στρατηγικής επικοινωνίας και επιχειρησιακού σχεδιασμού, εντός και εκτός Ελλάδας. Αλλά, η εντεκάχρονη παρουσία του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και οι βασικές γνωστές συνεργασίες της με το «ΒΗΜΑ» και την ΕΡΤ, όπως και οι πολλές άγνωστες με διάφορα υπουργεία, την είχαν κατατάξει στις λεγόμενες «πράσινες εταιρείες».
Κάτι, που, όπως αποδεικνυόταν εκείνο το βράδυ, απείχε από την αλήθεια, αφού κι ο Ντίνος Ρουτζούνης, όπως και οι άλλοι top του κλάδου (Μαύρος, Παναγόπουλος, Φαναράς, Νικολακόπουλος, Μαυρής, Βερναρδάκης κ.α.) μπορεί να έχουν την ιδεολογία τους και τις πολιτικές τους απόψεις, να συνεργάζονται κατά καιρούς και με πολιτικά κόμματα ή πρόσωπα, αλλά οι business είναι business. Κι αυτό είναι εύκολα κατανοητό, ακόμα και για επαγγελματίες του χώρου, που έλκουν «αριστερή καταγωγή», όπως ο πάλαι ποτέ «σύντροφος» Ντίνος της Πανσπουδαστικής και της ΚΝΕ Νομικής. Ο ίδιος, έλεγε χαρακτηριστικά στις παρέες του, που τον συνέδεαν ευθέως με το ΠΑΣΟΚ, προς χάριν αστεϊσμού: «τώρα καταλαβαίνω, γιατί είναι καλύτερο, να σου βγει το μάτι, παρά το όνομα».
Άλλωστε και τότε, το 2004, ο Ρουτζούνης συνέχιζε τη συνεργασία του και με το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, οργανώνοντας ό,τι πιο καινοτόμο ήθελε εκείνος να παρουσιάσει, όπως οι πανελλαδικές ψηφοφορίες για την εκλογή προέδρου κλπ. Αλλά και το 2006, το βράδυ του πρώτου γύρου των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, όταν οι περί τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ μιλούσαν για «πολιτική ανατροπή», που δεν προέκυπτε από πουθενά, ήρθε το πανελλαδικό γκάλοπ πρόθεσης ψήφου σε 10.000 άτομα από τον ΑΝΤ1, που… ανέτρεπε την ανατροπή. Με την εγκυρότητα της Kappa Research. Λεπτομέρεια – παρενέργεια: οι… έγκυροι αναλυτές της Χαριλάου Τρικούπη, παλιότερα φίλοι του Ρουτζούνη, λίγες μέρες μετά απολύθηκαν.
Η ποιότητα πάντως, των λογής – λογής επικοινωνιολόγων και δημοσκόπων – ερευνητών δεν φαίνεται μόνο, από το πόσο έξυπνα διαχειρίζονται τις τηλεοπτικές εμφανίσεις τους. Κρίνεται οπωσδήποτε από την αξιοπιστία των μετρήσεών τους και ιδιαίτερα στις προοπτικές έρευνες, π.χ. exit polls, ενώ οι ιδιαίτερες ικανότητες που τους καθιστούν πολύτιμους, ενίοτε και απαραίτητους, είναι στην κατάστρωση επικοινωνιακής στρατηγικής, για κόμματα και πολιτικά πρόσωπα. Εκεί, το ανθρώπινο κεφάλαιο, ο ανθρώπινος παράγοντας, πέρα από την εγκυρότητα και την ισχύ της εταιρείας που εκπροσωπεί, αποδεικνύεται καταλυτικός παράγοντας. Ανάλογα στην αγορά, βλέπε τη συμβολή τους στους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς, τη στρατηγική marketing στους διαφόρους ομίλους.
Και σε αυτόν τον τομέα ο Ντ. Ρουτζούνης αποδείχθηκε στα χρόνια της εκτίναξής της Kappa Research, ιδιαίτερα πετυχημένος. Παρείχε συμβουλές, κατά τις πληροφορίες, στη δεκαετία 1993-2004, σε κορυφαία στελέχη των κυβερνήσεων Σημίτη. Και ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούσε σε όλους η απλότητα της αναλύσεων και των προτάσεων που κατέθετε. Χωρίς σύνθετα σχήματα και πολυπλοκότητες, «μηχανορραφικές» επινοήσεις και τα τοιαύτα.
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το Ίδρυμα Υπατία στην… υπηρεσία της κοινωνίας
Το ζεύγος Ρουτζούνη είχε ενδιαφερθεί για την αγορά του κτιρίου της οδού Πατησίων και Ηπείρου, το οποίο ήταν εγκαταλελειμμένο από τη δεκαετία του 1970 και έφερε ζημιές, τόσο από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, όσο και από τους σεισμούς του 1981.
Τελικά, το απέκτησαν το 2000, ενώ τις εργασίες αποκατάστασης ανέλαβε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ του Γιώργου Περιστέρη, με την επίβλεψη του αρχιτέκτονα Θανάση Κυρατσού, ο οποίος διατήρησε το κλασικό γαλλικό νεομπαρόκ στυλ και στην εσωτερική και στην εξωτερική διακόσμηση. Θεωρείται, ένα από τα καλύτερα δέκα νεοκλασικά της Αθήνας, γι’ αυτό και πριν από έναν χρόνο, οπότε και εγκαινιάστηκε το ίδρυμα Υπατία, ήταν η ιδανική λύση και το ιδανικό περιβάλλον, για να το στεγάσει.
Πρόκειται για μια μη κυβερνητική οργάνωση, που έχει ως αντικείμενο την «καταγραφή, ανάλυση και ερμηνεία οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών φαινομένων και γεγονότων», ενώ με τη συμμετοχή και συμβολή καθηγητών Πανεπιστημίου, επιστημόνων και εκπροσώπων της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου το πεδίο των ερευνών τους ποικίλλει από την οικονομία μέχρι το περιβάλλον, την ενέργεια και τη μεταναστευτική πολιτική.
Δεν είναι πρώτη φορά, που μετανάστες μπαίνουν στο κτίριο. Σε εκδήλωση που έγινε, για να παρουσιαστεί έρευνα για τη μετανάστευση, σε συνεργασία με το Χάρβαρντ, είχαν προσκληθεί εκατοντάδες αλλοδαποί που ζουν στην Ελλάδα, νόμιμα ή παράνομα. Το ινστιτούτο ασχολείται και με την άλλη πλευρά του νομίσματος, τον απόδημο ελληνισμό, οπότε η εμπλοκή στην κατάληψη της Νομικής, θεωρήθηκε φυσική.
Τα εγκαίνια του Ιδρύματος πραγματοποιήθηκαν μόλις τον προπερασμένο Δεκέμβριο και ο ιδιοκτήτης του καλωσόρισε όλη την καλή κοινωνία της πρωτεύουσας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, αλλά και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ήταν οι επίσημοι καλεσμένοι του και αυτήκοες μάρτυρες του Αρχιεπισκόπου θέλουν από τότε εκείνος να έχει προτείνει το συγκεκριμένο κτίριο ως κατάλυμα μεταναστών.
Από τότε, έχουν πραγματοποιηθεί πολλές φορές εκθέσεις έργων τέχνης στον συγκεκριμένο χώρο, αλλά και ως «στέγη» πιο ανάλαφρων lifestyle γεγονότων, όπως η φωτογράφηση των στελεχών του ΑΝΤ1, με ορισμένα, εκ των βασικών προσώπων εκπομπών και σειρών του καναλιού.
ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΑΤΟΥ- ΡΟΥΤΖΟΥΝΗ
Η ακτιβίστρια σύζυγος – «Κρυφό όπλο» του Ντίνου
Ο πολυμήχανος πρώην Κνίτης επιχειρηματίας, Ντίνος Ρουτζούνης, είχε πάντως και ένα «κρυφό όπλο», έναντι των ανταγωνιστών του. Την εντυπωσιακή σε ποιότητα, συγκρότηση, αλλά και κοινωνική δραστηριότητα, σύζυγό του, Χρυσάνθη Κωνσταντακάτου. Μπορεί να εμφανιζόταν μέχρι σήμερα σπανίως και σε ελάχιστες κοινωνικές εκδηλώσεις στο πλευρό του συζύγου της. Όμως, αρκούσαν για να κερδίσει και τον πιο απαιτητικό συνομιλητή της.
Το «κράμα» των δύο είναι μοναδικό: εκείνος με αριστερές πεποιθήσεις, παρά την πολυτελή ζωή του, με καταγωγή από την Καισαριανή και οικογένεια πολυτέκνων, η οποία αγωνίστηκε για να τον σπουδάσει στη Νομική κι εκείνη κεντρώα, της σχολής Μωραΐτη, κάτοικος των βορείων προαστίων και με καταγωγή από την Κεφαλλονιά.
Έγινε παιδοχειρουργός, δραστηριοποιήθηκε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και αποφάσισε να αφιερώσει τον ελεύθερο χρόνο της στον εθελοντισμό. Έχοντας μεγαλώσει τρεις γιους, ηλικίας 28, 25 και 18 ετών σήμερα, η Χρυσάνθη θα μπορούσε να ασχολείται ωραιότατα με το μανικιούρ της και το πιλάτες. Αντ’ αυτού τρέχει με τους «Γιατρούς της Ειρήνης» στα συντρίμμια της Αϊτής, ή όπου αλλού υπάρχει ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας, έχοντας θέσει την «αποστολή» της αυτή, ως προτεραιότητα στη ζωή της.
Με τον σύζυγό της γνωρίστηκαν πριν από πολλά χρόνια σε μια εκδήλωση, όπου παραβρέθηκαν και οι δύο. Ο Ντίνος Ρουτζούνης, ανέκαθεν θεωρείτο ο «ωραίος» της παρέας και αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο από τη νεαρή κοπέλα που έμελλε να γίνει η μετέπειτα σύζυγός του και μητέρα των παιδιών του.
Οι πληροφορίες θέλουν την κα Χρυσάνθη Κωνσταντακάτου να πρωτοστάτησε στο θέμα των μεταναστών την περασμένη βδομάδα και να εισηγήθηκε στο σύζυγό της να παραχωρήσει το κτίριο της οδού Πατησίων και Ηπείρου, προκειμένου να εκτονωθεί η κρίση. Μυημένη στην τέχνη και τον πολιτισμό, με πολλές και σημαντικές φιλίες από τον χώρο του θεάματος, της επιστήμης και των Καλών Τεχνών και κάπως έτσι ακούγεται ότι αναπτύχθηκαν και οι φιλικοί δεσμοί με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πελεγκρίνη. Πρότυπό της έχει την πρώτη γυναίκα φιλόσοφο και επιστήμονα, την Υπατία, το άγαλμα της οποίας κοσμεί το νεοκλασικό ανάκτορο και από την οποία πήρε το όνομα και το ίδρυμα.
Το ζεύγος Ρουτζούνη, θεωρείται από τα πλέον κοινωνικά της Αθήνας, αλλά και από τα πιο ανατρεπτικά. Συγκεντρώνουν πάντα γύρω τους ενδιαφέροντες ανθρώπους από την πολιτική, το επιχειρείν, τη διανόηση και κινούνται με την ίδια άνεση ανάμεσά τους, είτε στο Μέγαρο Υπατία, είτε στο αθηναϊκό διαμέρισμά τους, πίσω από τα ανάκτορα. Η Χρυσάνθη είναι ταυτόχρονα και η «ψυχή» του ιδρύματος Υπατία, καθώς εκείνη με τους στενούς της συνεργάτες οργανώνουν και επιβλέπουν τις παρουσιάσεις και τις έρευνες, που πραγματοποιούνται πολύ συχνά στους «κόλπους» του.