Άκρως ραδιενεργό νερό που διαρρέει στον Ειρηνικό από το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα-Νταΐτσι δημιουργεί μια «επείγουσα κατάσταση», την οποία η διαχειρίστρια εταιρεία Tepco δείχνει ανίκανη να αντιμετωπίσει, εκτιμά η αρμόδια ρυθμιστική αρχή.
Ο Σίνζι Κίνζο, αξιωματούχος της ιαπωνικής Ρυθμιστικής Αρχής Πυρηνικής Ενέργειας, δήλωσε στο Reuters ότι το ραδιενεργό νερό που συσσωρεύεται κάτω από το εργοστάσιο έχει πλέον περάσει ένα υπόγειο φράγμα, και η συνολική διαρροή ραδιενέργειας ξεπερνά τα νόμιμα όρια.
H διαχειρίστρια εταιρεία Tepco «δεν δείχνει να έχει καλή αντίληψη της κρίσης […] Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε επείγουσα κατάσταση» είπε ο Κίνζο.
To Reuters επισημαίνει ωστόσο ότι οι συνέπειες της μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα δεν μπορούν να εκτιμηθούν εύκολα. «Μέχρι να μάθουμε με ακρίβεια την πυκνότητα και τον όγκο του νερού που διαρρέει, πραγματικά δεν μπορώ να προχωρήσω σε εικασίες για τις επιπτώσεις στη θάλασσα» είπε στο πρακτορείο ο Μιτσούο Ουεμάτσου, ειδικός του Πανεπιστημίου του Τόκιο.
Η Tepco δέχεται εδώ και καιρό επικρίσεις για τη διαχείριση της κρίσης μετά το τσουνάμι που σάρωσε το εργοστάσιο το Μάρτιο του 2011.
Τρεις από τους αντιδραστήρες του συγκροτήματος υπέστησαν μερική τήξη του πυρήνα και πρέπει τώρα να συνεχίσουν να ψύχονται ώστε να παραμείνουν κάτω από το όριο των 100 βαθμών Κελσίου.
Κάθε μέρα η Tepco αντλεί περίπου 400 τόνους νερού από τις πλαγιές του λόφου που βρίσκεται πάνω από το εργοστάσιο και τους διοχετεύει στα υπόγεια του εργοστασίου. Εκεί, το νερό αυτό αναμειγνύεται με το άκρως ραδιενεργό νερό του συστήματος ψύξης των αντιδραστήρων.
Όπως πλέον είναι σαφές το μολυσμένο νερό διαρρέει στη συνέχεια από τα υπόγεια του εργοστασίου και ρέει προς τον ωκεανό. Η Tepco προσπάθησε να εμποδίσει τη διαρροή διοχετεύοντας στο υπέδαφος χημικά που σκληραίνουν το έδαφος και υποτίθεται θα λειτουργούσαν σαν φράγμα στην πορεία του νερού.
Το πρόβλημα φαίνεται πως είναι ότι το φράγμα δεν είναι αποτελεσματικό σε βάθη μικρότερα από 1,8 μέτρα από την επιφάνεια του εδάφους. Καθώς όμως το ραδιενεργό νερό ανεβαίνει στην επιφάνεια περνά πάνω από το φράγμα και καταλήγει στον ωκεανό.
Τις πρώτες ημέρες μετά το φονικό τσουνάμι η ιαπωνική κυβέρνηση είχε δώσει άδεια στην Tepco να απορρίψει απευθείας στον ωκεανό δεκάδες χιλιάδες τόνους ραδιενεργού νερού, ως έκτακτο μέτρο. Αυτό όμως προκάλεσε τις αντιδράσεις των γειτονικών χωρών αλλά και των ψαράδων της περιοχής, δεδομένου ότι έχουν υπάρξει περιστατικά υψηλής ραδιενέργειας στα ψάρια.
Τη Δευτέρα, εκπρόσωπος της Tepco ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας η εταιρεία θα αυξήσει την απάντληση νερού από τα υπόγεια κατά ακόμα 100 τόνους την ημέρα.
Φαίνεται όμως ότι αυτό θα αποδειχθεί λίγο για να αντιμετωπιστεί μια τόσο εκτεταμένη διαρροή στο υπέδαφος.