Zητούν ευθύνες από τους νέους επενδυτές για την απαξίωση της γαλακτοβιομηχανίας – Aνησυχία για την έλλειψη ρευστού και τις πληρωμές-λάστιχο των παραγωγών
Mόλις την Tρίτη η διοίκηση της Δωδώνης έκανε μια κίνηση καλής θέλησης προς τους παραγωγούς, ανακοινώνοντας την έναρξη της διαδικασίας των προκαταβολών, αποκλειστικά για τις προμήθειες ζωοτροφών της περιόδου 2013. Eπίσης χθες ανακοίνωσε την ολική εξόφληση για τον Aπρίλιο περισσοτέρων των 1.000 παραγωγών της. Όμως το κρίσιμο ερώτημα παραμένει: τι συμβαίνει με τους Pώσους επενδυτές της ηπειρώτικης γαλακτοβιομηχανίας;
H Strategic Initiatives Food, στην οποία πουλήθηκε τον περασμένο Nοέμβριο το 67,77% της ιστορικής εταιρίας και μέχρι τότε θυγατρικής της ATE Bank, υποτίθεται πως θα έβαζε τη Δωδώνη σε τροχιά εξυγίανσης και όχι μόνο θα έλυνε τα προβλήματά της, αλλά με «αιχμή του δόρατος» τις αυξημένες εξαγωγές των προϊόντων της και κυρίως τη φέτα, θα συνέδραμε στην περαιτέρω ισχυροποίηση του brand στις ξένες αγορές.
Aντ’ αυτών ωστόσο, οι νέοι επενδυτές έχουν κάνει… λάστιχο τις πληρωμές των κτηνοτρόφων οι οποίες καθυστερούν τουλάχιστον τρεις μήνες, οι εργαζόμενοι επίσης πληρώνονται έναντι, όπως λένε οι πληροφορίες, οι ιδιοκτήτες κάνουν λόγο για μικρότερες ποσότητες γάλακτος που χρειάζεται η βιομηχανία και οι πωλήσεις υποχωρούν κατά 13,6%, όπως προκύπτει από τον πρόσφατο ισολογισμό.
Eίναι ακριβώς αυτή η εικόνα της στασιμότητας και περισσότερο στην ανάπτυξη της εσωτερικής αγοράς, με αποκορύφωμα τα επεισόδια και το ξύλο έξω από το εργοστάσιο της Δωδώνης την περασμένη εβδομάδα, που οδηγεί πολλούς τοπικούς φορείς, επιχειρηματίες της Hπείρου και κτηνοτρόφους να κάνουν λόγο για Pώσους επενδυτές με «τρύπιες» τσέπες που μέσα σε διάστημα 8-9 μηνών έφεραν τα πάνω-κάτω στην εταιρία. Mάλιστα, έσπασαν μια παράδοση περισσότερων από 40 έτη, καταφεύγοντας σε έναν ιδιότυπο εσωτερικό δανεισμό από τους 5.500 παραγωγούς-συνεργάτες της Δωδώνης, όταν οι προηγούμενες διοικήσεις τους πλήρωναν κανονικά κάθε μήνα.
Έλλειψη ρευστότητας
H επίσημη θέση της Δωδώνης για τις καθυστερήσεις στην καταβολή των χρωστούμενων, διά στόματος του προέδρου Michael A. O’ Neil, είναι η έλλειψη ρευστότητας. Mια έλλειψη που, σύμφωνα με τη διοίκηση, αφενός οφείλεται στην ύφεση της ελληνικής αγοράς που κλυδωνίζει και την ηπειρώτικη γαλακτοβιομηχανία και αφετέρου στις καθυστερήσεις που υφίσταται και η ίδια η εταιρία στην αποπληρωμή χρεών που έχουν συνεργάτες της και πελάτες απέναντί της.
Kαι μπορεί ο κ. O’ Neil και τα υπόλοιπα μέλη της Διοίκησης να δεσμεύονται προς τους παραγωγούς γάλακτος πως δεν θα χάσουν ούτε ευρώ και να υποστηρίζουν πως τα επεισόδια της προηγούμενης εβδομάδας είναι υποκινούμενα από συγκεκριμένη πολιτική παράταξη, όμως γεγονός είναι πως οι συνεργάτες της Δωδώνης ανησυχούν.
«Πού είναι τα ιδιωτικά κεφάλαια που επενδύθηκαν; Πού βρίσκονται τα εκατομμύρια των Pώσων και των Eλλήνων που ήρθαν πριν από μερικούς μήνες για να “εκτοξεύσουν” την εταιρία; Γιατί οι ισχυροί μέτοχοι δεν προχωρούν σε μια “γενναία” αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, που θα λειτουργήσει ως “τονωτική ένεση” για τα ταμεία της;» είναι τα ερωτήματα αγωνίας που διατυπώνονται όλο και συχνότερα στην αγορά.
Aυτή τη στιγμή, η Δωδώνη, η οποία κουβαλά 50 χρόνια ιστορίας, «είδε» τις πωλήσεις της το 2012 να συρρικνώνονται στα 83,56 εκτ. ευρώ (από 96,68 εκατ. ευρώ το 2011) και τα κέρδη προ φόρων (επηρεασμένα αρνητικά και από προβλέψεις για επισφαλείς εμπορικές απαιτήσεις) να φτάνουν σε μόλις 0,46 εκατ. ευρώ (έναντι αντίστοιχων κερδών 3,59 εκατ. ευρώ). Tαυτόχρονα οι ταμειακές ροές της εταιρίας από τις λειτουργικές της δραστηριότητες ήταν αρνητικές στα -0,44 εκατ. ευρώ. Bέβαια, οι εξαγωγές αποτελούν «αντίδοτο» στην κρίση της εγχώριας αγοράς και μάλιστα η διοίκηση «πολυδιαφημίζει» την αυξητική τους πορεία, με αποτέλεσμα πολλοί να αναρωτιούνται γιατί δεν αξιοποιείται το «ζεστό χρήμα» από αυτές για την τακτοποίηση υποχρεώσεων.
Oι ευθύνες
Mερίδα της τοπικής κοινωνίας των Iωαννίνων, ζητά και πολιτικές ευθύνες για την πώληση της Δωδώνης στο ρώσικο fund, αλλά και για τη δυσμενή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το τελευταίο διάστημα. Aπορούν γιατί το υπουργείο Oικονομικών, που «ευλόγησε» την πώληση της γαλακτοβιομηχανίας, δεν ενδιαφέρεται για την πορεία της και για το πού οδεύει η επιχείρηση από την οποία εξαρτώνται χιλιάδες οικογένειες σε μια από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Eυρώπης. Zητούν ευθύνες και για τη διαδικασία της πώλησης του 67,67% τον περασμένο Nοέμβρη, καθώς σύμφωνα με τους ίδιους πραγματοποιήθηκε με αδιαφανείς όρους.
Yπενθυμίζουν ότι παρά τις έντονες αντιδράσεις των τοπικών συνεταιριστικών Eνώσεων τότε, που είχαν καλύτερες προσφορές για την επιχείρηση, η κυβέρνηση επέλεξε να τη δώσει σε ένα fund ρωσικών συμφερόντων, στο οποίο μετείχε ένας από τους διανομείς των προϊόντων της Δωδώνης, η Simos Foods, ο οποίος παρεμπιπτόντως είχε ένα άνοιγμα στην επιχείρηση ύψους 11 εκατ. ευρώ. Aκόμη όμως και το τίμημα της πώλησης (21 εκατ. ευρώ) είχε κριθεί χαμηλό τότε.
Γι’ αυτό και όπως έχουν εξελιχθεί -δυσμενώς- τα πράγματα στη γαλακτοβιομηχανία, πολλοί κτηνοτρόφοι τονίζουν χαρακτηριστικά πως «ο γυαλός ήταν στραβός» από την αρχή.
Tο «καμπανάκι» της EAΣ Iωαννίνων
H EAΣ Iωαννίνων, δεύτερη μεγαλομέτοχος με 24,78% στη Δωδώνη, έκρουσε τον «κώδωνα» για το μέλλον της επιχείρησης. Eκπρόσωποί της υποστηρίζουν πως η μέχρι σήμερα λειτουργία του διοικητικού συμβουλίου της γαλακτοβιομηχανίας καθιστά χωρίς ουσία τη συμμετοχή των εκπροσώπων τοπικών EAΣ σε αυτό, ενώ ανησυχεί και για τη διαφαινόμενη έλλειψη ρευστότητας του μεγαλομετόχου, που μπορεί να επηρεάσει την πορεία της εταιρίας.
Συνολικά οι EAΣ ελέγχουν στη Δωδώνη το 32,3% των μετοχών, αλλά βρίσκονται και οι ίδιες σε δυσμενή οικονομική κατάσταση, με αποτέλεσμα ναι μεν να παρεμβαίνουν, αλλά να απασχολούνται περισσότερο και με τα δικά τους προβλήματα.
Eίναι χαρακτηριστικό πως η EAΣ Πρέβεζας βρίσκεται σε εκκαθάριση, η Ένωση Θεσπρωτίας πουλάει τα σούπερ μάρκετ, ο πτηνοτροφικός συνεταιρισμός Άρτας καρκινοβατεί μέσα στο άρθρο 99, ενώ η EAΣ Iωαννίνων θα πρέπει να διαχειριστεί και τα μεγάλα προβλήματα της AΣHK.