Η Ουγγαρία αποπλήρωσε το σύνολο του δανείου που της είχε χορηγήσει το 2009 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για να εξέλθει από την κρίση και εξόφλησε ως εκ τούτου το χρέος της προς το ΔΝΤ, ανακοίνωσε χθες η κεντρική τράπεζα της χώρας.
«Στις 6 Αυγούστου η κεντρική τράπεζα της Ουγγαρίας (MNB) κατέβαλε στο σύνολό του το υπόλοιπο ανεξόφλητο ποσό μετά την χορήγηση ενός δανείου από το ΔΝΤ τον Ιούνιο του 2009», ανέφερε η MNB στην ιστότοπό της στο Διαδίκτυο.
Η Βουδαπέστη έλαβε ένα δάνειο ύψους περίπου 1,45 δισεκατομμυρίου ευρώ το 2009, σε μια δεύτερη δόση που καταβλήθηκε στο πλαίσιο μιας βοήθειας 11,7 δισεκατομμυρίων ευρώ που χορηγήθηκε από το ΔΝΤ στην Ουγγαρία το 2008, εν μέσω της χρηματοπιστωτικής κρίσης που αντιμετώπιζε, για να αποφευχθεί η χρεοκοπία στην χώρα.
«Ως εκ τούτου δεν απομένει άλλο χρέος προς το Ταμείο», προσθέτει η MNB.
Τον Ιούλιο, ο διοικητής της MNB, Γκιόργκι Μάτολτσι, ο οποίος πρόσκειται στον συντηρητικό πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν, είχε δηλώσει στο ΔΝΤ ότι μπορεί να κλείσει το γραφείο εκπροσώπησής του στην Βουδαπέστη καθώς τα τελευταία ποσά που οφείλονταν στο ΔΝΤ θα καταβάλλονταν πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους και ως εκ τούτου πριν από την λήξη της προθεσμίας αποπληρωμής τους, η οποία αρχικά προβλεπόταν για τις 31 Μαρτίου του 2014.
Σύμφωνα με την MNB, η εξόφληση του δανείου που είχε ληφθεί από το ΔΝΤ άρχισε τον Σεπτέμβριο του 2012 και η τελευταία δόση, ύψους 721 εκατομμυρίων ευρώ, καταβλήθηκε την Τρίτη. Συνολικά η Βουδαπέστη είχε λάβει τον Νοέμβριο του 2008 από το ΔΝΤ, την ΕΕ και την Παγκόσμια Τράπεζα δάνειο ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Οι σχέσεις ανάμεσα στην Βουδαπέστη και το ΔΝΤ αντιμετωπίζουν δυσκολίες μετά την άνοδο στην εξουσία του Ορμπάν το 2010. Οι διαπραγματεύσεις που άρχισαν το 2011 για την χορήγηση ενός νέου δανείου για την εξυγίανση των δημοσιονομικών της χώρας του τερματίστηκαν στις αρχές του 2013, λόγω των διαφωνιών σε πολλά σημεία, κυρίως όσον αφορά το είδος του δανείου και την οικονομική πολιτική της Βουδαπέστης.
Πέρυσι η κυβέρνηση επέκρινε την «ανάμιξη» του ΔΝΤ στην ουγγρική πολιτική. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέκριναν την πρόωρη εξόφληση του δανείου, χαρακτηρίζοντάς την ένα «ακριβό εργαλείο προπαγάνδας» πριν από τις εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν το 2014.