Μειωμένα κατά 43,5%, στα 223,9 εκατ. ευρώ από 396,6 εκατ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα, ήταν τα καθαρά κέρδη του Ομίλου ΟΤΕ ΟΤΕ+1,00% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013.
Τα κέρδη EBITDA υποχώρησαν κατά 10,1% στα 688,4 εκατ. ευρώ 765,8 εκατ. ευρώ, ενώ πτώση 10,1% παρουσίασε και ο κύκλος εργασιών, ο οποίος διαμορφώθηκε σε 1.968,7 εκατ. ευρώ από 2.189,4 εκατ. ευρώ που ήταν το πρώτο εξάμηνο του 2012.
Όσον αφορά στο δεύτερο τρίμηνο, τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 57,2 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 39,5% από τα 94,6 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.
Τα συνολικά έσοδα του Ομίλου μειώθηκαν κατά 8,6% – το μικρότερο ποσοστό μείωσης εσόδων των τελευταίων τεσσάρων τριμήνων. Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του ΟΤΕ, συνεχίστηκε η πίεση στον κύκλο εργασιών του Ομίλου, λόγω της έντονης επίδρασης των μειώσεων των τελών τερματισμού κινητής τηλεφωνίας τόσο στις δραστηριότητες της σταθερής όσο και της κινητής τηλεφωνίας.
Στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας, πάντως, ο ΟΤΕ συνέχισε να προσελκύει ένα σημαντικό ποσοστό των καθαρών νέων ευρυζωνικών συνδέσεων κατά τη διάρκεια του τριμήνου. Η ισχυρή απόδοση της σταθερής τηλεφωνίας Ελλάδας αποτυπώνεται στην αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας EBITDA κατά 10,6% και την αύξηση του περιθωρίου σε 34,2% (άνοδος 570 μονάδων βάσης σε σχέση με την ίδια περίοδο του περασμένου έτους).
Εν τω μεταξύ, τα συνολικά Λειτουργικά Έξοδα του Ομίλου, εξαιρουμένων των αποσβέσεων, των απομειώσεων και των επιβαρύνσεων που σχετίζονται με προγράμματα εθελούσιας αποχώρησης, διαμορφώθηκαν σε 651,6 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του 2013, μειωμένα κατά 10,2% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2012. Η βελτίωση αυτή οφείλεται στα μέτρα μείωσης κόστους του Ομίλου ΟΤΕ τα προηγούμενα χρόνια. Σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2012, οι δαπάνες προσωπικού μειώθηκαν συνολικά κατά 10,2% σε επίπεδο Ομίλου και κατά 17,8% στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας.
Η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA μειώθηκε κατά 7,3% και διαμορφώθηκε στα 352,3 εκατ. ευρώ. Εξαιρουμένων των μειώσεων των τελών τερματισμού κινητής και της συνεισφοράς της Hellas Sat το Β’ τρίμηνο 2012, η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA θα είχε μειωθεί κατά μόλις 1,3%.
Επίσης, σύμφωνα με τον ΟΤΕ, οι καθαρές λειτουργικές ταμειακές ροές του Ομίλου (εξαιρουμένων των πληρωμών που σχετίζονται με τα Προγράμματα Εθελούσιας Αποχώρησης) ανήλθαν σε 249,9 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 13,2% σε σχέση με πέρυσι. Η επίτευξη ισχυρών ταμειακών ροών κατά τη διάρκεια της περιόδου οφείλεται στη βελτίωση του κεφαλαίου κίνησης κατά 63,3 εκατ. ευρώ.
Λόγω των ισχυρών ταμειακών ροών, ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός του Ομίλου μειώθηκε κατά 740,6 εκατ. ευρώ ή κατά 23,1% σε σχέση με το τέλος Ιουνίου του 2012, και διαμορφώθηκε σε λιγότερο από 2,5 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου του 2013.
Τσαμάζ: Στην καλύτερη χρηματοοικονομική κατάσταση των τελευταίων ετών ο ΟΤΕ
«Είμαστε υπερήφανοι για τα εξαιρετικά ανθεκτικά αποτελέσματα που καταγράψαμε το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς. Παρά τη μείωση των τελών διασύνδεσης, τον έντονο ανταγωνισμό στην ευρυζωνικότητα και την κινητή, τις συνεχιζόμενες πιέσεις από το οικονομικό περιβάλλον και τις πάγιες καθυστερήσεις στις εγκρίσεις των προγραμμάτων μας από το Ρυθμιστή, τα έσοδά μας μειώθηκαν με χαμηλότερους ρυθμούς ενώ η λειτουργική μας κερδοφορία ενισχύθηκε», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Mιχάλης Τσαμάζ.
Ανέφερε επίσης ότι με την ολοκλήρωση της πώλησης της Globul και τις πρόσφατες ενέργειες που ολοκληρώνουν το πλάνο αναχρηματοδότησης του δανεισμού του Ομίλου, «είμαστε στην καλύτερη χρηματοοικονομική κατάσταση των τελευταίων ετών και μπορούμε, ακόμη πιο αποτελεσματικά, να εστιάσουμε στις δραστηριότητές μας και να πραγματοποιήσουμε επενδύσεις σύμφωνα με τις ανάγκες των πελατών μας».