Mπορεί μεν να πρόσφερε διπλή «ανάσα» στην άλλοτε κραταιά εταιρία επίπλων Sato η συμφωνία που πέτυχε πρόσφατα ο Σωτήρης Θεοδωρίδης με τις τράπεζες για την μείωση των υποχρεώσεων της από τα 68 εκατ. στα 20 εκατ. ευρώ και την ενίσχυση της με νέα κεφάλαια 3,5 εκατ. ευρώ, αλλά το «στοίχημα» δεν έχει κερδηθεί ακόμα και δείχνει δύσκολο.
H Sato ανήκει στην κατηγορία των επιχειρήσεων οι οποίες επιδίδονται σε έναν «αγώνα δρόμου» και βαδίζουν επάνω στα «αγκάθια» της τεράστιας οικονομικής κρίσης, στην προσπάθεια τους να «κρατηθούν» όρθιες.
H «ανακούφιση» που έδωσε ο συμβιβασμός με τις τράπεζες ήταν σημαντική, στο συγκεκριμένο timing, πλην όμως υπάρχουν προβλήματα τα οποία δεν λύνονται από την μια μέρα στην άλλη. O Θεοδωρίδης «αγόρασε χρόνο», μα είναι πλέον υποχρεωμένος να τον αξιοποιήσει, για να μπορέσει η Sato να πατήσει στα πόδια της.
Ένα από τα μεγάλα «αγκάθια» για τον Έλληνα επιχειρηματία αποτελεί η τεράστια ύφεση στην αγορά επίπλου, με την πτώση του τζίρου στον κλάδο να υπερβαίνει το 25% την διετία 2012-13, κάτι το οποίο δυσχεραίνει εξαιρετικά την αναπτυξιακή πορεία της Sato και την «επιστροφή» της στην κερδοφορία. Oι ζημιές της Sato διευρύνθηκαν στα 18,1 εκατ. ευρώ το 2012 και ο τζίρος υποχώρησε κατά 60% (9,5 εκατ. ). Θα σταματήσει αυτός ο «κατήφορος» ή μήπως αργά ή γρήγορα η εταιρεία θα δει τα «ανοίγματα» της να «ξεχειλώνουν»;
Δεύτερο «αγκάθι» η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή, σύμφωνα με το πλάνο εξυγίανσης, διατεθειμένου να εισφέρει ποσό 1 εκατ. ευρώ στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Sato, ωστόσο, οι υποψήφιοι φαίνονται πολύ διστακτικοί, λόγω της κρίσης αλλά και των προβλημάτων της εταιρίας.
Tρίτο «αγκάθι», ότι οι τράπεζες δεν «προσέφεραν» την βοήθεια με το αζημίωτο. Aποκτούν λόγο στις εξελίξεις, συμμετέχοντας στο μετοχικό κεφάλαιο της Sato, μετά την κεφαλαιοποίηση των χρεών της.
Tέταρτο «αγκάθι», ο ανταγωνισμός από IKEA, Δρομέα κ.α. που παραμένει έντονος, παρά το «φαλιμέντο» της Neoset, το άνοιγμα της Sato στην χονδρική και την ενίσχυση του σήματος Sato-Entos.
Kαι πέμπτο, η υποχρεωτική αναδιάρθρωση του δικτύου, που ενδεχομένως θα οδηγήσει στην συρρίκνωση του και θα δυσκολέψει την «μάχη» του ανταγωνισμού.