Στις συνομιλίες που είχε ο έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, στην Ουάσιγκτον, αναφέρεται εκτενές δημοσίευμα της αυστριακής εφημερίδα «Βίνερ Τσάιτουνγκ» με τον τίτλο «Ομπάμα προς Σαμαρά: Θέλουμε να βοηθήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε».Η εφημερίδα παρατηρεί πως, σχεδόν 14 μήνες μετά την εκλογή του, ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς, έγινε για πρώτη φορά δεκτός από τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα σε μια διμερή συνάντηση εργασίας στο Λευκό Οίκο, όπου έπειτα από συνομιλία μιας ώρας ο Ομπάμα τάχθηκε υπέρ μιας πολιτικής στην Ελλάδα προσανατολισμένης περισσότερο στην ανάπτυξη, δηλώνοντας πως μόνον λιτότητα δεν αρκεί για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Σε χώρες με οικονομική ανάπτυξη είναι ευκολότερη μια μείωση του κρατικού χρέους, αποφάνθηκε ο αμερικανός πρόεδρος, κάτι που, όπως γράφει η εφημερίδα, υπήρξε σαφής αιχμή κατά της Γερμανίας η οποία επιμένει σε μια συνέχιση της αυστηρής γραμμής λιτότητας στην Ελλάδα.
«Θέλουμε να βοηθήσουμε, όσο καλά μπορούμε», είπε ο Ομπάμα στο Σαμαρά, ο οποίος παρέπεμψε στις «τεράστιες θυσίες» των Ελλήνων από το ξέσπασμα της κρίσης αρχές του 2010, σημειώνει η εφημερίδα.
Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, η συνάντηση στην Ουάσιγκτον που ήταν να πραγματοποιηθεί πριν μήνες, αλλά αναβαλλόταν κάθε τόσο από τις ΗΠΑ, αναβαθμίστηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή από την αμερικανική πλευρά και σε αυτή συμμετείχαν, μεταξύ άλλων ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών και η Αμερικανίδα σύμβουλος εθνικής ασφάλειας.
Σύμφωνα με την «Βίνερ Τσάιτουνγκ», οι ΗΠΑ είδαν με ικανοποίηση το γεγονός ότι μερικές ώρες πριν τη συνάντηση Ομπάμα-Σαμαρά, Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ υπέγραψαν στη Λευκωσία μια ενεργειακή συμφωνία της οποίας τη σημασία υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πρόκειται για τεράστια χρηματικά ποσά, καθώς μόνον τα αποθέματα φυσικού αερίου σε ελληνικά ύδατα υπολογίζονται σε 4,7 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, όπως έγινε γνωστό στην Ουάσιγκτον και σε αυτά πρέπει να προστεθούν επιπλέον 4,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα στην Κύπρο και στο Ισραήλ, κάτι που όπως αναφέρουν εμπειρογνώμονες θα μπορούσε να καλύψει πάνω από το μισό της ζήτησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τα επόμενα τριάντα χρόνια.
Στο σχετικό δημοσίευμα της από την πλευρά της η «Ντερ Στάνταρντ» προβάλλει τη θέση του αμερικανού προέδρου για μια πολιτική στην Ελλάδα περισσότερο προσανατολισμένη στην ανάπτυξη και η δήλωσή του πως μόνον λιτότητα δεν αρκεί για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, και ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε πως στο επίκεντρο πρέπει να βρίσκονται η ανάπτυξη και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, προπάντων για τους νέους, ενώ ο ίδιος παρέπεμψε στις «τεράστιες θυσίες» που έχουν κάνει οι Ελληνες.