Κρίθηκε πλειοδότης στον διαγωνισμό – ανοίγει η πόρτα για είσοδο ιδιωτών στο λιγνίτη
Η ΑΚΤΩΡ του ομίλου Μπόμπολα κρίθηκε τελικά πλειοδότης, στο διαγωνισμό του ΥΠΕΚΑ για την εκμίσθωση του δημόσιου λιγνιτωρυχείου Βεύης στο νομό Φλώρινας.
Με απόφαση που υπέγραψε την περασμένη Παρασκευή ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου, επικύρωσε τα πρακτικά της επιτροπής η οποία είχε συσταθεί για την αξιολόγηση των προσφορών, ενώ προηγουμένως στο τέλος Ιουνίου, είχε ενημερωθεί για την εξέλιξη του διαγωνισμού η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.
Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός πέρασε κυριολεκτικά από 40 κύματα προκειμένου να ολοκληρωθεί. Η προκήρυξή του έγινε στις 24 Μαΐου 2006, επί υπουργίας Δημήτρη Σιούφα. Ωστόσο στην ουσία διεξήχθησαν δύο διαγωνιστικές διαδικασίες, καθώς μετά το 2009 ο τότε υφυπουργός και σήμερα υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, προχώρησε σε ακύρωση του πρώτου διαγωνισμού και στην προκήρυξη δεύτερου με διαφορετική μεθοδολογία.
Εν τέλει και μετά την εκδίκαση προσφυγής στο ΣτΕ κατά του κύρους του διαγωνισμού, ο υπουργός επικύρωσε τα πρακτικά της επιτροπής αξιολόγησης με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Παναγιώτη Μητρόπουλο, η οποία ορίστηκε τον Μάρτιο του 2010.
Με την επικύρωση των πρακτικών, η υπογραφή της σύμβασης που θα ακολουθήσει μεταξύ ΥΠΕΚΑ και εταιρείας ΑΚΤΩΡ, θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για την είσοδο ιδιωτικών κεφαλαίων στην εκμετάλλευση λιγνιτικού κοιτάσματος κάποιας σημασίας. Ας σημειωθεί δε ότι η είσοδος ιδιώτη στο συγκεκριμένο λιγνιτωρυχείο, θα αξιολογηθεί από την ΕΕ και την τρόικα ως μέτρο για την κατάργηση της αποκλειστικής πρόσβασης που έχει μονοπωλίου η ΔΕΗ στο συγκεκριμένο καύσιμο.
Ωστόσο πέρα από την πρόσβαση και άλλων παικτών στο λιγνίτη, η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να σηματοδοτήσει την έναρξη διεργασιών για την δημιουργία και δεύτερης μονάδας στον ΑΗΣ Μελίτης, είτε αποκλειστικά από ιδιωτικά κεφάλαια, είτε σε συνεργασία με τη ΔΕΗ. Θα πρέπει να σημειωθεί επιπλέον ότι κατά την περίοδο προκήρυξης του διαγωνισμού, η ΑΚΤΩΡ είχε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την Elpedison για την δημιουργία ιδιωτικής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στη Μελίτη, εφ΄ όσον η πρώτη προκρίνονταν για την εκμίσθωση του λιγνιτωρυχείου.
Το κοίτασμα της Βεύης περικλείει πάνω από 90 εκατομμύρια τόνους λιγνίτη. Κατά το παρελθόν την εκμετάλλευσή του είχε η εταιρεία ΒΙΟΛΙΓΝΙΤ (Κ. Βαρβούτης). Μετά την πτώχευση της εταιρείας το λιγνιτωρυχείο περιήλθε στο Ελληνικό Δημόσιο. Η κατασκευή της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής από τη ΔΕΗ, συνδυάστηκε με τη λειτουργία του συγκεκριμένου λιγνιτωρυχείου, καθώς ο σχεδιασμός της στις αρχές της δεκαετίας του 1990, έγινε για την καύση του τοπικού λιγνίτη.
Η πτώχευση της ΒΙΟΛΙΓΝΙΤ και στη συνέχεια η μη λειτουργία του λιγνιτωρυχείου για πάνω από 15 χρόνια, είχε ως αποτέλεσμα την τροφοδοσία του ΑΗΣ Μελίτης με καύσιμο χαμηλής ποιότητας από άλλα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις η ΔΕΗ υποχρεώθηκε σε…. εισαγωγές λιγνίτη από την Τουρκία ή την πΓΔΜ για την κάλυψη ελλείψεων. Σε κάθε περίπτωση, η προβληματική τροφοδοσία του ΑΗΣ Μελίτης με καύσιμο, είχε ως αποτέλεσμα η πλέον σύγχρονη λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ να υπολειτουργεί και να υφίσταται ζημιές λόγω της κακής ποιότητας λιγνίτη.
Πηγή: euro2day.gr