Οι χώρες που λαμβάνουν οικονομική βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν είναι προφυλαγμένες από τον κίνδυνο χρεοκοπίας, σύμφωνα με μελέτη του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s, που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα.
Οι χώρες αυτές «εκτίθενται σε σημαντικούς κινδύνους χρεοκοπίας, καθώς είναι μακροπρόθεσμα ευάλωτες, παρά τη σταθερή υποστήριξη που τους προσφέρουν γενικά αυτά τα προγράμματα βοήθεια», υπογραμμίζει στη μελέτη του ο οίκος.
Η έρευνα καλύπτει μια περίοδο 30 ετών -από το 1983 μέχρι το 2012- και αφορά 168 χώρες, εκ των οποίων οι 114 στηρίχθηκαν οικονομικά από το ΔΝΤ.
Στις μισές χρεοκοπίες χωρών που έχουν σημειωθεί από το 1983, είχαν προηγηθεί προγράμματα στήριξης από το ΔΝΤ, διευκρινίζει η Moody’s.
Αυτόν τον λόγο επικαλείται ο οίκος για να μην αναβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα χωρών όταν λαμβάνουν βοήθεια από το ΔΝΤ.
Μάλιστα, κατά την περίοδο που εξετάζεται στη μελέτη, οι χρεοκοπίες είναι διπλάσιες για τις χώρες που στηρίζονταν από προγράμματα του Ταμείου.
Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι οι χώρες οι οποίες προσφεύγουν στο Ταμείο για βοήθεια αντιμετωπίζουν περισσότερους «παράγοντες κινδύνου», οι οποίοι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αθέτηση πληρωμών εκ μέρους τους, όπως είναι μια τραπεζική κρίση ή ένα «πολύ υψηλό» δανειακό βάρος.
Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι η Αργεντινή, η οποία αναγκάστηκε να κηρύξει αδυναμία αποπληρωμής των δανειστών της στα τέλη του 2001, ενώ επί πολλά χρόνια λάμβανε οικονομική βοήθεια από το ΔΝΤ.
Σύμφωνα πάντως με την Moody’s, η μελέτη καταδεικνύει ότι η «μεγάλη πλειονότητα» των χωρών που στηρίχθηκαν από το Ταμείο δεν χρεοκόπησα,ν αν και πολλές απ’ αυτές δεν είχαν πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
«Αυτή είναι η απόδειξη ότι τα προγράμματα του ΔΝΤ συχνά κατάφεραν να περιορίσουν τον κίνδυνο αθέτησης πληρωμών», τονίζει.
Σήμερα, περισσότερες από 60 χώρες, μεταξύ των οποίων και τέσσερις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης (Ελλάδα, Κύπρος, Ιρλανδία, Πορτογαλία) λαμβάνουν βοήθεια από το ΔΝΤ.