Ο πρίγκιπας Χάρι, ο οποίος ακολουθεί το παράδειγμα της μητέρας του, της πριγκίπισσας Νταϊάνας, στον αγώνα για την κατάργηση των ναρκών κατά προσωπικού, είναι πολύ ενοχλημένος από την καθυστέρηση που παρουσιάζεται στην εκκαθάριση των ναρκοπεδίων σε ορισμένες χώρες της Αφρικής, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης HALO που ειδικεύεται στην αποναρκοθέτηση.
Ο 28χρονος Χάρι επισκέφθηκε πρόσφατα την Αγκόλα και επιθεώρησε τις εργασίες αποναρκοθέτησης που κάνει η οργάνωση. “Είναι οργισμένος επειδή οι χώρες που έδωσαν αυτές τις νάρκες δεν παρέχουν καμία οικονομική υποστήριξη για την απομάκρυνσή τους, 25 χρόνια αργότερα”, δήλωσε ο Γκάι Γουίλομπι.
Ο Χάρι, ο μικρότερος γιος της Νταϊάνας και 4ος στη διαδοχή για το βρετανικό θρόνο, πήγε στα ναρκοπέδια που υπάρχουν μέχρι και σήμερα στην Αγκόλα, μετά τη λήξη του εμφυλίου πολέμου το 2002 ενώ επισκέφθηκε και την πόλη Κουίτο Κουαναβάλε, στα νότια, ίσως την περιοχή με τις περισσότερες νάρκες σε όλη την Αφρική.
Η μητέρα του είχε επίσης επισκεφθεί την Αγκόλα μαζί με μέλη της HALO το 1997, λίγους μήνες προτού σκοτωθεί σε τροχαίο δυστύχημα στο Παρίσι. “Τα ναρκοπέδια που είχε δει η μητέρα του σήμερα έχουν γίνει όλα καταστήματα και δρόμοι. Υπάρχει ακόμη και ένα κτηματομεσιτικό γραφείο εκεί. Οι πόλεμοι μπορεί να τελειώνουν όμως για πολλούς ανθρώπους η ζωή δεν επανέρχεται σε κανονικούς ρυθμούς επειδή κινδυνεύουν καθημερινά να σκοτωθούν ή να τραυματιστούν από νάρκες”, είπε ο Γουίλομπι.
Η HALO, η μεγαλύτερη ανθρωπιστική οργάνωση που ειδικεύεται στην αποναρκοθέτηση, υποστηρίζει ότι έχει καταστρέψει 21.300 νάρκες κάθε είδους –αντιαρματικές και κατά προσωπικού– στην Αγκόλα. Τον Νοέμβριο του 2012 είχε καταγράψει τουλάχιστον 533 ναρκοπέδια που θα πρέπει επίσης να καθαριστούν.
Στον εμφύλιο της Αγκόλας έχασαν τη ζωή τους 500.000 άνθρωποι ενώ οι εκτοπισμένοι έφτασαν τα 4 εκατομμύρια. Το μεγαλύτερο μέρος των υποδομών της χώρας καταστράφηκε ολοσχερώς.