Πονταρει και στην ολοκλήρωση του πλάνου ανάπλασης της Aθήνας – O Δ. Κουτσολιούτσος θέλει να το επαναλειτουργήσει ως πολυκατάστημα
«Γεφύρι της Άρτας» το ΜΙΝΙΟΝ. Όσες προσπάθειες και αν έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την αξιοποίησή του, έχουν πέσει στο κενό. Λες και μια «κατάρα» το ακολουθεί από το «μαύρο» 1998, οπότε και χρεοκοπημένο, έβαλε λουκέτο, ρίχνοντας οριστικά «τίτλους τέλους» σε ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της οικονομικής και επιχειρηματικής ιστορίας της πολύβουης Αθήνας.
Μετά και το «ναυάγιο» της συμφωνίας ανάμεσα στο Δημόσιο και τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο του ομίλου Folli Follie, ιδιοκτήτη του θρυλικού πολυκαταστήματος, για την μετεγκατάσταση των διευθύνσεων και υπηρεσιών του υπουργείου Περιβάλλοντος πριν από τρεις μήνες, πολλοί ήταν εκείνοι που (ξανά)μίλησαν για κτίριο «καταδικασμένο» να παραμείνει ίσως για πολλά χρόνια ακόμη άδειο και ερειπωμένο.
Ωστόσο, φαίνεται πως η οικογένεια Κουτσολιούτσου έχει άλλα σχέδια, καθώς παρά τις κατά καιρούς δυσκολίες και τα εμπόδια, είναι αποφασισμένη να αναβιώσει την χαμένη αίγλη του καταστήματος- σηματωρού των «χρυσών» εποχών της εμπορικής ανάπτυξης της πρωτεύουσας.
Οι πληροφορίες θέλουν τον πρόεδρο του ομίλου Folli Follie, Δημήτρη Κουτσολιούτσο και τον γιο του και διευθύνοντα σύμβουλο, Τζώρτζη, να εξετάζουν την επαναλειτουργία του ΜΙΝΙΟΝ ως πολυκατάστημα και πάλι, μέσα σε χρονικό ορίζοντα διετίας. Αν και το τελευταίο διάστημα, είχαν πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων πολλές ακόμη προτάσεις για την αξιοποίησή του, αυτές δεν κρίθηκαν κατάλληλες και συμβατές με την δεδομένη χρονική οικονομική συγκυρία.
Μία από αυτές ήταν η μετατροπή του σε ξενοδοχείο. Καθώς όμως, η οικονομική κρίση τα τελευταία χρόνια έχει αφήσει «βαρύ» το αποτύπωμά της στο τουριστικό προϊόν της πρωτεύουσας, με την πτώση της κίνησης να αγγίζει μεσοσταθμικά μέχρι και το 40% και πολλά ξενοδοχεία είτε έχουν οδηγηθεί στο λουκέτο ή κάνουν αγωνιώδεις προσπάθειες για να επιβιώσουν, η ιδέα αυτή φαίνεται να εγκαταλείφθηκε γρήγορα.
Άλλωστε, η οικογένεια Κουτσολιούτσου από την πρώτη στιγμή που το ιστορικό κτίριο της οδού Πατησίων πέρασε στα χέρια της, είχε στο μυαλό της να το «ξαναζωντανέψει» ως πολυκατάστημα. Όπως έχει δηλώσει κατά καιρούς ο κ. Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, «το ΜΙΝΙΟΝ αποτελεί το μεγάλο asset μας. Θα είναι ένα κόσμημα για το ιστορικό κέντρο, λειτουργώντας ωστόσο, με διαφορετικό concept».
Που ποντάρει
Προς το παρόν οι όποιες εργασίες για την «επιστροφή» του ΜΙΝΙΟΝ έχουν μπει στον… πάγο. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι μέτοχοι του FF Group περιμένουν τις εξελίξεις που έχουν να κάνουν με την αναβάθμιση του κέντρου της πρωτεύουσας για να δώσουν το «σύνθημα» να ξεκινήσουν τα έργα ανακαίνισης του πολυκαταστήματος.
Πιο συγκεκριμένα τηρούν στάση αναμονής μέχρι να δουν αν και πότε θα αρχίσουν οι εργασίες πεζοδρόμησης της οδού Πανεπιστημίου (εκτιμάται πως θα ξεκινήσουν το 2014 και πως θα ολοκληρωθούν έως το 2016), ώστε να «τρέξουν» και εκείνοι παράλληλα το project του ΜΙΝΙΟΝ, καθώς θεωρούν πως τα έργα αυτά θα δώσουν ξανά εμπορική πνοή και τουριστική ανάπτυξη στο εγκαταλελειμμένο και απαξιωμένο κέντρο της Αθήνας.
Μάλιστα, πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως η απροθυμία της πλευράς Κουτσολιούτσου και η τελική απόφασή της να μην υπογράψει την σύμβαση μίσθωσης του κτιρίου με το ΥΠΕΚΑ προ τριμήνου, από την οποία θα εξασφάλιζε μηνιαίο έσοδο της τάξεως των 180.000 ευρώ και παρά την προσωπική παρέμβαση του Πρωθυπουργού για να λυθεί το θέμα χωρίς καθυστερήσεις, οφείλεται μεταξύ άλλων ακριβώς και σε αυτό: στο πλάνο ανάπλασης του κέντρου με την πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου και το «λίφτινγκ» στην πλατεία Ομονοίας, το οποίο δίνει νέα υπεραξία στο ΜΙΝΙΟΝ με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες του να κάνουν δεύτερες σκέψεις και να μην επιθυμούν την μετατροπή του σε υπουργικό κτίριο.
Με δεδομένο ότι ο όμιλος Κουτσολιούτσου λειτουργεί και τα «Attica Stores», τα οποία στεγάζονται στην οδό Πανεπιστημίου και τα οποία παρά την κρίση στο λιανεμπόριο, «τρέχουν» με θετικούς ρυθμούς ως προς την επισκεψιμότητα και αντέχουν ως προς τις πωλήσεις (ο τζίρος στο City Link διαμορφώθηκε στα 67 εκατ. ευρώ το 2012 έναντι 74,8 εκατ. ευρώ το 2011), αν ανακαινίσει και το ΜΙΝΙΟΝ, τότε αναδεικνύεται σε έναν από τους βασικότερους εμπορικούς πόλους του κέντρου της Αθήνας.
Βέβαια, δεν λείπουν και οι απόψεις που διατηρούν επιφυλάξεις για το αν και πάλι το ιστορικό «παιχνιδάδικο» της Αθήνας βρει τον… δρόμο προς την αξιοποίηση άμεσα, αφού πολλές είναι και οι αντιδράσεις που έχουν ενσκήψει για το θέμα της πεζοδρόμησης της Πανεπιστημίου, με αποτέλεσμα να φοβούνται τυχόν νέες εμπλοκές που θα καθυστερήσουν εκ νέου και την «αναβιώση» του ΜΙΝΙΟΝ.
Με την σύμφωνη γνώμη και των άλλων συνιδιοκτητών
Το σχέδιο να επαναλειτουργήσει ως πολυκατάστημα το ΜΙΝΙΟΝ βρίσκει σύμφωνους και τους υπόλοιπους συνιδιοκτήτες του, οι οποίοι φέρονταν το προηγούμενο διάστημα να έχουν εγείρει διαφωνίες σχετικά με την αξιοποίησή του ως υπουργικό κτίριο.
Ειδικά οι κληρονόμοι των πρώην ιδιοκτητών του ιστορικού κτιρίου που μαζί με κρατικά ιδρύματα, κατέχουν τα 4.000 περίπου τ. μ. της συνολικής του έκτασης (τα 13.000 τ. μ. ανήκουν μόνο στον όμιλο Κουτσολιούτσου), λέγεται πως θεωρούσαν ότι με το να μεταφερθούν στο ΜΙΝΙΟΝ οι υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ, στην ουσία «διαγραφόταν» η ιστορία και ο μύθος του, καθώς στην εμπορική συνείδηση της πρωτεύουσας έχει χαραχθεί ως πολυκατάστημα και έτσι θα έπρεπε να παραμείνει.
Επιθυμία τους, την οποία έχουν εκφράσει και στην διοίκηση της Folli Follie Group, είναι να ανοίξει και πάλι τις «πύλες» του, ανανεωμένο και να αποτελέσει την «καρδιά» του λιανεμπορίου στην Αθήνα.