Τελείωσαν οι διακοπές για την κυβέρνηση η οποία επιστρέφει για να αντιμετωπίσει τα αγκάθια των πλειστηριασμών ακινήτων, των προαπαιτούμενων για την υποδόση του Σεπτεμβρίου, και η τοποθέτηση νέου «αφεντικού» στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.
Το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει άμεσα να αρχίσει την προετοιμασία του νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και του νέου προϋπολογισμού, ενόψει της άφιξης της τρόικας στα μέσα Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με τον υφιστάμενο προγραμματισμό η παρουσία των επικεφαλής θα πρέπει να διαρκέσει λίγες ημέρες, με αρμόδια στελέχη να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο να ελέγξουν εάν έχουν υλοποιηθεί τα προαπαιτούμενα, να αποχωρήσουν για 20 ημέρες και μετά να επανέλθουν για τον νέο έλεγχο.
Στα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υποδόσης του Σεπτεμβρίου ύψους 1 δισ. ευρώ περιλαμβάνονται:
-Τα σχέδια αναδιάρθρωσης των ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ και Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ).
-Η αποπληρωμή όλων των χρεών των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.
-Τοποθέτηση των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων σε καθεστώς διαθεσιμότητας.
-Υιοθέτηση νέου κώδικα για το επάγγελμα των δικηγόρων.
Οι δύο πρώτες δράσεις πρέπει να προχωρήσουν για να ανοίξει και ο δρόμος της αποκρατικοποίησης των εν λόγω επιχειρήσεων, ενώ στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι δράσεις.
Επισφαλής φαίνεται να είναι η αποπληρωμή των χρεών των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, αν και στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι μέχρι τότε θα έχει εξοφληθεί τουλάχιστον το 80-90% των υποχρεώσεων.
Όσον αφορά στην κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2014-2017, σ’ αυτό θα πρέπει να περιγράφονται τα μέτρα του 2014 (εάν απαιτηθούν, καθώς η ελληνική πλευρά προσπαθεί να τα αποφύγει), αλλά και τα μέτρα του 2015-2016, τα οποία θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να υιοθετηθούν.
Όπως επισημαίνεται από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών, στόχος είναι να ετοιμασθεί το Μεσοπρόθεσμο πριν την άφιξη της τρόικας, και στην κατεύθυνση αυτή γίνεται ήδη προεργασία, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν αποστείλει στοιχεία όλα τα υπουργεία.
Για το ενδεχόμενο νέων μέτρων, αρμόδια στελέχη του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι το εάν θα χρειαστούν για το 2014 θα εξαρτηθεί από τις νέες εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Εάν επιδεινωθεί το σενάριο για το ΑΕΠ και τελικά η νέα πρόβλεψη δείχνει ύφεση και για το 2014, τότε θα απαιτηθούν νέα μέτρα.
Σχετικά με το 2015-2016, τα ίδια στελέχη υποστηρίζουν ότι είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 4,5% του ΑΕΠ στο τέλος του 2016 και ακόμα δυσκολότερο να διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα για τα επόμενα χρόνια, όπως προβλέπει η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA).