Σε μείζονα πεδίο προεκλογικής αντιπαράθεσης ένα αναχθεί το θέμα της Ελλάδας λίγες εβδομάδες πριν τις γερμανικές εκλογές, μετά τις δηλώσεις Σόιμπλε περί νέου πακέτου στήριξης, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ενώ τονίζει πως οι προσπάθειες της Μέρκελ να αποσιωπήσει μια πιθανή βοήθεια έπεσαν στο κενό.
«Η Γερμανίδα καγκελάριος προσπάθησε χθες να καθησυχάσει τους ψηφοφόρους της ότι το χρέος της Ελλάδας δεν θα χρειαστεί νέο κούρεμα, άφησε ωστόσο ανοιχτό το παράθυρο για το ενδεχόμενο νέας βοήθειας προς στην Αθήνα, ενώ προσπαθούσε να συγκρατήσει τη διαμάχη, η οποία θα μπορούσε να τη βλάψει στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση», υπογραμμίζει το δημοσίευμα αναφερόμενο στις χθεσινές δηλώσεις της Άγκελα Μέρκελ.
Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στην «καταιγίδα» που προκάλεσε την περασμένη εβδομάδα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με τις δηλώσεις του περί ενδεχόμενου νέου πακέτου στήριξης. «Από τότε, το θέμα μονοπωλεί την προεκλογική καμπάνια».
«Η Μέρκελ προσπάθησε να κρατήσει την Ελλάδα μακριά από την καμπάνια της θέλοντας να αποφύγει τους θυμωμένους Γερμανούς, οι οποίοι φοβούνται ότι θα είναι εκείνοι που θα πληρώσουν το νέο λογαριασμό», αναφερει το Reuters και συνεχίζει: «Η καγκελάριος την Κυριακή δεν απέκλεισε ένα νέο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, ωστόσο μιλώντας στο Focus, επανέλαβε ότι δεν βλέπει κούρεμα για την Ελλάδα».
«Ερωτώμενη για το αν θα έβλεπε πιο καθαρά τα πράγματα μετά τις εκλογές απάντησε: ‘Οι εκλογές δεν έχουν καμία σχέση με αυτό. Σε σχέση με το κούρεμα, θα ήθελα να προειδοποιήσω ότι θα δημιουργήσει ντόμινο αβεβαιότητας στην ευρωζώνη’», σημειώνει το πρακτορείο τονίζοντας πως πολλοί Γερμανοί ανησυχούν ακόμη περισσότερο για το ευθύ πλήγμα που θα είχε μια ενδεχόμενη διαγραφή χρέους, προτιμώντας ένα τρίτο πακέτο στήριξης, το οποίο πιθανότατα θα ήταν μικρότερο από τα προηγούμενα. Και οι δύο επιλογές, ωστόσο, είναι μη δημοφιλείς».
Οι συνέπειες ενόψει εκλογών
Καθώς η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, είναι η περισσότερο εκτεθειμένη στην Ελλάδα. Η Μέρκελ θα μπορούσε ακόμη και να χάσει τις εκλογές, αν οι ψηφοφόροι της θεωρούσαν ότι δεν είναι ειλικρινής αναφορικά με τους ελληνικούς κινδύνους.
Τα αντιπολιτευόμενα κόμματα, τα οποία επί μακρόν κατηγορούσαν την Μέρκελ ότι κρύβει την αλήθεια από τους Γερμανούς ψηφοφόρους για την ανάγκη να δώσουν περισσότερα χρήματα στην ευρωζώνη, άδραξαν την ευκαιρία. Ο Πέερ Στάινμπουργκ, κύριος αντίπαλος της Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα ασκήσει πίεση στην καγκελάριο πάνω στο θέμα. Στην πίεση αυτή περιλαμβάνεται και ένα τηλεοπτικό ντιμπέιτ μέσα στην εβδομάδα.
Η κυβέρνηση προσπάθησε να μας υπνωτίσει και να αποσιωπήσει το γεγονός ότι η σταθεροποίηση της ευρωζώνης θα έχει κόστος, δήλωσε ο επικεφαλής του SPD στην εφημερίδα Suedwest Presse.
Οι δημοσκόποι, ωστόσο, λένε ότι αν και το θέμα της Ελλάδας είναι επικίνδυνο για την Μέρκελ, τα κόμματα της αντιπολίτευσης πιθανότατα δεν θα ωφεληθούν καθώς στην Βουλή έχουν στηρίξει τις διασώσεις.
Την Κυριακή, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι η χώρα ίσως χρειαστεί 10 δισ. ευρώ ως επιπλέον βοήθεια από την ευρωζώνη.
Οι αναλυτές εδώ και καιρό έχουν προβλέψει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί περισσότερη βοήθεια, αν και μικρότερης βοήθειας από τις προηγούμενες, συνολικού ύψους 240 δισ. ευρώ. Την περασμένη εβδομάδα το ΔΝΤ εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε ένα χρηματοδοτικό κενό περίπου 11 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014-2015.
Ο Στουρνάρας απέκλεισε κι αυτός με τη σειρά του το ενδεχόμενο νέου κουρέματος το πιο τοξικό θέμα για τους Γερμανούς ψηφοφόρους.
Στο ίδιο πνεύμα, ο Γερμανός τραπεζίτης και μέλος της ΕΚΤ, Γεργκ Άσμουσεν, προειδοποίησε χθες ότι η συζήτηση για ένα δεύτερο κούρεμα χρέους είναι βλαπτική.
«Κάποιοι οικονομολόγοι, ωστόσο, θεωρούν ότι τελικά ένα νέο κούρεμα θα είναι αναπόφευκτο. Ο επίτροπος της Γερμανίας στην Κομισιόν Γκίντερ Ότινγκερ, δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι δεν θα το απέκλειε μακροπρόθεσμα», καταλήγει το Reuters.