Τα οικονομικά προβλήματα της Ινδίας και οι επιπτώσεις που «βλέπουν» οι αναλυτές στην ασιατική οικονομία
Για πολλούς, πρόκειται για επανάληψη της Ασιατικής Κρίσης του 1997-1998. Το χρηματιστήριο της Ινδίας καταρρέει, οι αποδόσεις των ομολόγων της φτάνουν στο 10% και η χώρα βιώνει μια μαζική έξοδο κεφαλαίων.
Τα οικονομικά προβλήματα της Ινδίας πλησιάζουν με ταχείς ρυθμούς ένα κρίσιμο σημείο. Η ρουπία έχει υποτιμηθεί κατά 44% τα τελευταία δύο χρόνια, φτάνοντας αυτή την εβδομάδα στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών έναντι του δολαρίου.
Πολλοί κάνουν λόγο για μια κλασική περίπτωση deja vu, όπου η Ασιατική Κρίση αποτέλεσε ένα προειδοποιητικό σημάδι, για τα όσα περίμεναν την παγκόσμια οικονομία, μία δεκαετία αργότερα. Η ιστορία είναι πια κλασική: Μια αναδυόμενη οικονομία βιώνει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης και προσελκύει την προσοχή ξένων επενδυτών. Οι ξένες επενδύσεις καταφθάνουν, και μαζί τους το λεγόμενο hot money, τα κερδοσκοπικά κεφάλαια που καταφέρνουν να παρακάμψουν τους περιορισμούς στη διακίνηση χρήματος. Οι εισροές κεφαλαίων οδηγούν στην ανατίμηση του νομίσματος, κάνοντας τις εισαγωγές φθηνότερες και τις εξαγωγές ακριβότερες. Το εμπορικό έλλειμμα φουσκώνει, η ανάπτυξη επιβραδύνεται και τα θεμελιώδη προβλήματα της οικονομίας βγαίνουν εντονότερα στην επιφάνεια, μόλις το hot money εκλείψει από την αγορά.
Αφορμή για τη μαζική έξοδο από τη ρουπία, αυτή τη φορά, ήταν το σχέδιο της Federal Reserve να περιορίσει το τύπωμα χρήματος, από τον επόμενο μήνα. Κάτι τέτοιο θα έχει επιπτώσεις για όλες τις αναδυόμενες αγορές, καθώς πρώτα από όλα, εγείρει ανησυχίες για επιβράδυνση της αμερικανικής ανάπτυξης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις εξαγωγές του αναδυόμενου κόσμου.
Και η Ινδία δεν είναι η μοναδική αναδυόμενη οικονομία που νιώθει ήδη τις επιπτώσεις του λεγόμενου «tapering», δηλαδή της πρόθεσης της Fed να μειώσει το τύπωμα χρήματος. Η Ινδονησία βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα απότομο ξεπούλημα στις αγορές της, όπως και η Ταϊλάνδη. Πλέον, οι αναλυτές κάνουν λόγο για ένα φαινόμενο ντόμινο, που θα εξαπλωθεί σε πολλές αναδυόμενες οικονομίες.
Τα προβλήματα της Ινδίας αποτελούν ένα «μικρόκοσμο» του τι συμβαίνει στις αναδυόμενες αγορές αυτή τη στιγμή, λέει στο CNBC ο Richard Yetsenga, επικεφαλής ανάλυσης για τις διεθνείς αγορές, της αυστραλιανής ANZ bank. «Η Ινδία είναι ένας μικρόκοσμος, με την έννοια ότι δεν ήταν κάποια εγχώρια εξέλιξη που πυροδότησε αυτή τη μεγάλη κίνηση. Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και το δημοσιονομικό έλλειμμα είναι πολύ μεγάλα εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια. Μόνο όταν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων άρχισαν να αυξάνονται και η στρόφιγγα του δωρεάν χρήματος έκλεισε, άρχισαν να φαίνονται οι επιπτώσεις στο νόμισμα».
Ο Yetsenga εκτιμά ότι η η αναταραχή στην Ινδία θα επαναληφθεί και σε άλλες αναδυόμενες οικονομίες, με εκείνες που έχουν υψηλά επίπεδα εξωτερικού δανεισμού να βρίσκονται πρώτες στη λίστα.