Ότι η χώρα του είναι «έτοιμη να τιμωρήσει αυτούς που έλαβαν την αναίσχυντη απόφαση να ρίξουν αέρια σε αθώους» προειδοποίησε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.
«Ο κόσμος έχει καταληφθεί από φρίκη μετά την επιβεβαίωση ότι έγινε χρήση χημικών όπλων στη Συρία. Όλα οδηγούν στην πεποίθηση ότι το καθεστώς ήταν αυτό που διέπραξε αυτήν την απαράδεκτη ενέργεια, η οποία την καταδίκασε οριστικά στα μάτια του κόσμου», είπε ο Ολάντ σε ομιλία που εκφώνησε στο Παρίσι σχετικά με την γαλλική εξωτερική πολιτική ενώπιον δεκάδων Γάλλων διπλωματών και πρεσβευτών.
«Η δική μας ευθύνη είναι να επιδιώξουμε την πιο κατάλληλη απάντηση στους εκβιασμούς του συριακού καθεστώτος (…) Η Γαλλία είναι έτοιμη να τιμωρήσει αυτούς που έλαβαν αυτήν την αναίσχυντη απόφαση» να ρίξουν χημικά αέρια στα προάστια της Δαμασκού, πρόσθεσε.
«Αποφάσισα να αυξήσω τη στρατιωτική υποστήριξή μας προς τον Εθνικό Συριακό Συνασπισμό» της αντιπολίτευσης, συνέχισε ο Ολάντ, χωρίς να δώσει καμία άλλη διευκρίνιση.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι απίθανο να ψηφίσει υπέρ μιας στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον της Συρίας, λόγω του βέτο που προβάλει η Ρωσία. Ο Ολάντ ωστόσο επικαλέστηκε την απόφαση που κάνει λόγο για την «ευθύνη της διεθνούς κοινότητας για την προστασία των αμάχων», η οποία εγκρίθηκε το 2005 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Από την επίθεση της 21ης Αυγούστου στη Δαμασκό, για την οποία η Δύση κατηγορεί το καθεστώς του Άσαντ, έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι.
Ο Γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισε επίσης «εμφύλιο πόλεμο» τις συγκρούσεις που συνεχίζονται σε καθημερινή βάση στη Συρία. «Αυτός ο εμφύλιος πόλεμος απειλεί σήμερα την παγκόσμια ειρήνη», είπε, επισημαίνοντας ότι η σύρραξη επηρεάζει την ευρύτερη περιοχή: τον Λίβανο, όπου γίνονται βομβιστικές επιθέσεις, την Ιορδανία και την Τουρκία που κατακλύζονται από πρόσφυγες και το Ιράκ με το ξέσπασμα βίαιων, αιματηρών ενεργειών.
Συνεχίζοντας, ο Ολάντ είπε ότι η απόφαση για την ενδεχόμενη ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Συρίας θα ληφθεί εντός των επόμενων ημερών.
«Το να εμπλακεί ή όχι η Γαλλία, να δράσει ή να μην δράσει, να αποφασίσει ή να μην αποφασίσει, να παρέμβει ή να αφήσει τα πράγματα να εξελιχθούν, το ερώτημα αυτό (…) θα επανακάμψει τις επόμενες ημέρες», είπε.