Αποχώρησαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής για τη συζήτηση και ψήφιση της σύμβασης ιδιωτικοποίησης των κρατικών λαχείων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στην προσφυγή της κυβέρνησης για μία ακόμη φορά στη διαδικασία του κατεπείγοντος. Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή Οικονομικών, αμέσως μετά τις ομιλίες των εισηγητών της συμπολίτευσης.
Το νομοσχέδιο για την παραχώρηση των κρατικών λαχείων στην εταιρεία που διαχειρίζεται και τον ΟΠΑΠ, κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή, προκειμένου να ξεκινήσει σήμερα η συζήτησή του με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στην Επιτροπή σήμερα το πρωί. Η επιλογή αυτή υποστηρίχθηκε από τον υπουργό Οικονομικών, Ι. Στουρνάρα, με το επιχείρημα ότι «το σχέδιο νόμου συναρτάται άμεσα με την εφαρμογή του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων» και προκειμένου να εισπραχθούν 152 εκατ. ευρώ, πέντε ημέρες μετά την ημερομηνία πλήρωσης των αναβλητικών αιρέσεων, στις οποίες περιλαμβάνεται και η κύρωση της σύμβασης παραχώρησης από τη Βουλή.
Από πλευράς ΝΔ, ο εισηγητής Μάξιμος Σενετάκης έκανε δεκτές τις εξηγήσεις του υπουργού Οικονομικών και συναίνεσε στη διαδικασία του κατεπείγοντος «για να εισρεύσουν, πιο γρήγορα, χρήματα στα δημόσια ταμεία».
Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος προτίμησε να επικαλεστεί δημοσιεύματα που θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει διακοπές σε σπίτι επιχειρηματία, ενώ αργότερα υποβάθμισε τη σημασία της διαδικασίας, υπενθυμίζοντας πως με βάση προηγούμενη απόφαση της Βουλής, «οι συμβάσεις του ΤΑΙΠΕΔ έρχονται στη Βουλή για ενημέρωση-αυτή έρχεται για ψήφιση».
Κατά της διαδικασίας τάχθηκε η ΔΗΜΑΡ, με τον Νίκο Τσούκαλη να σχολιάζει πως «μόνον υποψίες κινεί στον πολίτη με τη διαδικασία του κατεπείγοντος» και πως οι εξηγήσεις του υπουργού «δεν είναι πειστικές στο να απαντήσουν γιατί δεν μπορούσε η σύμβαση να ψηφιστεί την επόμενη Τρίτη ή Τετάρτη».
Σφοδρή υπήρξε η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, με την εισηγήτρια Δ. Χαραλαμπίδου να καταγγέλλει «βάναυση παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής και των διαδικασιών του κοινοβουλευτικού έργου». Η κ. Χαραλαμπίδου υποστήριξε ότι «η σύμβαση είναι σκανδαλώδης και χαριστική για δύο μεγάλους ομίλους. Ξεπουλάτε το τεράστιο έσοδο των κρατικών λαχείων για 12 χρόνια και συνεχίζετε και μετά. Θα αποχωρήσουμε σήμερα, γιατί δεν θέλουμε με κανέναν τρόπο να νομιμοποιήσουμε με την παρουσία μας αυτές τις καταχρηστικές ενέργειες στις οποίες προβαίνετε».
«Το μόνο κατεπείγον για συζήτηση, είναι οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο» παρατήρησε η Δ. Μανωλάκου (ΚΚΕ). «Χρησιμοποιήσατε την απαράδεκτη διαδικασία του κατεπείγοντος -και όλα αυτά για να εξυπηρετηθούν οι εκμεταλλευτές καπιταλιστές».
Από πλευράς των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ο Κ. Γιοβανόπουλος παρατήρησε πως «η κυβέρνηση επιλέγει μία διχαστική και αντικοινοβουλευτική πρακτική. Προσπαθείτε να συλλέξετε την ψήφο σ’ ένα τμήμα διακοπών της Βουλής -κάτι που μας βρίσκει τελείως αντίθετους, όπως και η εκχώρηση του εθνικού πλούτου».
«Πρόκειται για μία ακόμη σκανδαλώδη σύμβαση» παρατήρησε ο Ηλίας Παναγιώταρος (Χρυσή Αυγή). «Όλα τα νούμερα σας διαψεύδουν και το χρέος είναι πολύ μεγαλύτερο από το 2009, όταν αναλάβατε το θεάρεστο έργο της σωτηρίας μας».
Σε σύντομη παρέμβασή του αργότερα, ο Ι. Στουρνάρας ανέφερε πως οι εξελίξεις στην οικονομία έχουν θετικό πρόσημο, και πως υπάρχουν στοιχεία που προκαλούν αισιοδοξία -ειδικά απ’ την πλευρά του τουρισμού, όπου συνεπεία και των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, η κίνηση αναμένεται μεγαλύτερη και από το αναμενόμενο.
Ο κ. Στουρνάρας επισκόπησε τη σύμβαση παραχώρησης των κρατικών λαχείων, αναφέροντας πως αναμένεται να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας ανά την Ελλάδα και να βοηθήσει στην αποπληρωμή του δημόσιου χρέους και σε άλλων διεθνών υποχρεώσεων της χώρας.
Υπενθυμίζεται πως, με βάση την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, το ελληνικό Δημόσιο λαμβάνει από την παραχώρηση εφάπαξ ποσό 190 εκατ. ευρώ, ενώ οι εγγυημένες καταβολές από τη συμμετοχή του κράτους στα μεικτά κέρδη των κρατικών λαχείων ανέρχονται σε τουλάχιστον 580 εκατ. ευρώ. Στο ελληνικό Δημόσιο παραμένουν τα κέρδη του πρωτοχρονιάτικου λαχείου και τα ανείσπρακτα κέρδη των παικτών, τα οποία θα διατεθούν για τη στήριξη κοινωνικών πολιτικών. Κοινωνικές πολιτικές οι οποίες θα στηριχθούν και από το 20% των εισπράξεων που θα έχει το κράτος από τη συμμετοχή του (κατά 30%) στα μεικτά κέρδη των κρατικών λαχείων.