Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι έρευνες για τους υδρογονάνθρακες. Μάλιστα, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, το υπουργείο θα παραλάβει στο τέλος του χρόνου από τη νορβηγική εταιρία PGS την επεξεργασία ολόκληρου του πακέτου των σεισμικών δεδομένων, που πραγματοποιήθηκαν σε Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης.
Ήδη, σε ποσοστό 80% έχει ολοκληρωθεί η πρώτη επεξεργασία του συνολικού προγράμματος, ανέφερε επίσης ο υπουργός στη δήλωσή του σχετικά με την κατάθεση κοινής προσφοράς για την αξιοποίηση του εντοπισμένου κοιτάσματος στη περιοχή Κατάκολο της Δυτικής Ηλείας, από τις διαγωνιζόμενες εταιρίες «Energean Oil & Gas S.A.», «Trajan OIL AND GAS LIMITED» και «Grekoil Energy Ventures Limited».
Η πρακτική διερεύνησης της προοπτικής συνεργασίας με σκοπό την υποβολή κοινής πρότασης, αποσκοπεί στη μεγιστοποίηση του οφέλους του Δημοσίου και ακολουθείται από πολλά κράτη με μακρόχρονη εμπειρία στον τομέα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Είναι γνωστή διεθνώς με την ορολογία «forced marriage», ενώ για πρώτη φορά εφαρμόζεται με επιτυχία και στην Ελλάδα, όπως υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εταιρειών είχαν ξεκινήσει στα μέσα του περασμένου Ιουλίου, με παρότρυνση του υπουργού ΠΕΚΑ, ύστερα από ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής Αξιολόγησης, η οποία έκρινε πως η αλληλοσυμπλήρωση των δύο ανταγωνιστικών προτάσεων που είχαν αρχικώς κατατεθεί «εξυπηρετεί αρτιότερα και αποτελεσματικότερα τους σκοπούς του δημόσιου συμφέροντος».
«To ‘πείραμα’ της επιβεβλημένης συνεργασίας μεταξύ πετρελαϊκών εταιριών για τη μεγιστοποίηση του δημόσιου οφέλους στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων δοκιμάστηκε και πέτυχε ως διαδικασία. Τις επόμενες μέρες, η Επιτροπή θα αξιολογήσει την κοινή προσφορά των εταιρειών και θα καταθέσει το τελικό της πόρισμα. Ελπίζω να έχουν ληφθεί σοβαρά υπόψη οι επισημάνσεις της Επιτροπής Αξιολόγησης και η νέα πρόταση να περιλαμβάνει τα δυνατά σημεία των προσφορών που είχαν αρχικά υποβάλει οι εταιρίες.
Στο τέλος του χρόνου, θα έχουμε στα χέρια μας και την επεξεργασία ολόκληρου του πακέτου των σεισμικών δεδομένων, που πραγματοποιήθηκαν σε Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης από τη νορβηγική εταιρία PGS. Ήδη, κατά 80% έχει ολοκληρωθεί η πρώτη επεξεργασία του συνολικού προγράμματος. Προχωρούμε σταθερά και ταχύτατα στην υλοποίηση όλων των στόχων της εθνικής ενεργειακής πολιτικής που έχουμε χαράξει. Σε συνθήκες αβεβαιότητας για την ευρύτερη περιοχή μας, καθιστούμε την Ελλάδα προπύργιο ενεργειακής ασφάλειας για ολόκληρη την Ευρώπη», δήλωσε σχετικά ο υπουργός.