Η ανάκαμψη της μεταποιητικής παραγωγής της Ευρωζώνης ενισχύθηκε τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της εταιρείας Markit. Ο δείκτης PMI για τη μεταποίηση, στον οποίο αποτυπώνονται οι εξελίξεις στον τομέα, αυξήθηκε στις 51,4 μονάδες από 50,3 μονάδες τον Ιούλιο και έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2011 (κάθε τιμή του δείκτη πάνω από τις 50 μονάδες υποδηλώνει ανάπτυξη). Ο PMI κινήθηκε για δεύτερο μήνα πάνω από τις 50 μονάδες και για τέταρτο συνεχόμενο μήνα ανοδικά.
Οι εθνικοί δείκτες κατέγραψαν βελτίωση σε όλες τις χώρες, εκτός της Γαλλίας. Η Γαλλία και η Ελλάδα ήταν οι μόνες χώρες, όπου οι δείκτες είχαν τιμές κάτω από τις 50 μονάδες, αλλά κοντά στο επίπεδο αυτό (Γαλλία: 49,7 μονάδες, Ελλάδα: 48,7 μονάδες). Την καλύτερη επίδοση σημείωσε η Ολλανδία (53,5 μονάδες), ακολουθούμενη από την Αυστρία και την Ιρλανδία (52 μονάδες και οι δύο χώρες). Ο ρυθμός αύξησης της παραγωγής, των νέων παραγγελιών και των νέων παραγγελιών για εξαγωγές αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Μάιο του 2011.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit κ. Κρις Γουίλιαμσον έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ο μεταποιητικός τομέας της Ευρωζώνης συνέχισε να δείχνει σημάδια ανάκαμψης τον Αύγουστο. Αν και τα κέρδη είναι ακόμη περιορισμένα, οι εταιρείες κατέγραψαν την ισχυρότερη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας τους εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια, με την αύξηση του ρυθμού των παραγγελιών να δείχνει ότι η ανοδική τάση θα συνεχισθεί και τον Σεπτέμβριο. Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι η ανάκαμψη είναι ευρύτερη, καθώς οι δείκτες PMI αυξήθηκαν σε όλες τις χώρες, με εξαίρεση τη Γαλλία, όπου οι συνθήκες λειτουργίας των επιχειρήσεων σταθεροποιήθηκαν πάντως μετά τη σημαντική συρρίκνωσή τους στις αρχές του έτους. Η Γερμανία, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Ισπανία και η Ιταλία σημειώνουν την ταχύτερη αύξηση στη μεταποίηση εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια, ενώ και στην Ελλάδα σημειώθηκε μία μεγάλη επιβράδυνση της συρρίκνωσης του τομέα…
Ωστόσο, το γεγονός ότι οι εταιρείες παραμένουν απρόθυμες να προχωρήσουν σε προσλήψεις (λόγω της ανάγκης μείωσης του κόστους, ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και αντιστάθμισης της αύξησης των τιμών των καυσίμων), υποδηλώνει ότι θα είναι μακρύς ο δρόμος πριν η ανάκαμψη οδηγήσει σε μία σημαντική βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας.