Τη διαφωνία των κομμάτων της αντιπολίτευσης επί του νομοσχεδίου για την Υγεία εξέφρασαν στις ομιλίες τους όλοι οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων, διατυπώνοντας τους λόγους για τους οποίους καταψηφίζουν επί της αρχής του το νομοσχέδιο.
Με αφορμή την πρόσκληση σε διάλογο προς τους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς του Α. Λοβέρδου και του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνη την επομένη του νομοσχεδίου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κ. Μαρκόπουλος ζήτησε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, – χαρακτηρίζοντάς το «μία θεωρητική καρικατούρα πρωτοβάθμιας περίθαλψης» – και να αρχίσει τώρα ο διάλογος.
Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους η ΝΔ καταψηφίζει επί της αρχής και ζητεί την απόσυρσή του, ο κ. Μαρκόπουλος ανέφερε ότι το σχέδιο νόμου:
– Εκχωρεί την αρμοδιότητα του δημοσίου και των κρατικών εξουσιών που αφορούν τις δημόσιες προμήθειες υγείας σε ιδιώτες, χωρίς πειστική θεμελίωση σε ποιον κανόνα του Συντάγματος μπορεί να στηρίζεται αυτό.
– Σε ότι αφορά την πρωτοβάθμια περίθαλψη, κόβει στο μισό τη χρηματοδότηση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης από 1,49% του ΑΕΠ (1,05% για το ΙΚΑ και 0,44% για το ΟΠΑΔ) σε 0,7% του ΑΕΠ).
– Δεν αναφέρεται πόσοι γιατροί θα είναι στο σύστημα, με ποια αναλογία με τους πολίτες, ποιες ειδικότητες θα συμμετέχουν, που θα πηγαίνουν οι ασθενείς, σε δημόσια πολυιατρεία ή ιδιωτικά ιατρεία, τι ρόλο θα έχουν οι αγροτικοί γιατροί και αν θα παραμείνουν, πως και πόσο θα πληρώνονται οι γιατροί κλπ. Όλα αυτά παραπέμπονται σε 80 μελλοντικές υπουργικές αποφάσεις.
– Σε ότι αφορά τα φαρμακεία, όλη η αναταραχή οφείλεται στην απόλυτη αδιαλλαξία αλλά και ιδεοληψία της πολιτικής ηγεσίας.
– Μειώνονται τα πολυτεκνικά επιδόματα από 45 έως 145 ευρώ το μήνα.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπ. Χαλβατζής, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο ακολουθεί πιστά τις πολιτικές ΕΕ για την Υγεία για σταθερή μείωση των κρατικών δαπανών για την Υγεία και ταυτόχρονη ενίσχυση των κερδών των επιχειρηματιών της Υγείας, για μείωση των εργοδοτικών εισφορών για την Υγεία, μεταφοράς του κόστους των δαπανών Υγείας στις πλάτες των εργαζόμενων και των ασφαλιστικών ταμείων, μείωσης των δαπανών και μέσω του μισθολογικού κόστους, αλλαγής προς το χειρότερο των εργασιακών σχέσεων. Τόνισε ότι το ΚΚΕ είναι κατηγορηματικά αντίθετο με αυτή την πολιτική, η οποία ιδιωτικοποιεί την Υγεία και με το νομοσχέδιο αυτό προωθεί περαιτέρω την εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Πρόνοιας και στηρίζει τα κέρδη των επιχειρηματιών. Ο κ. Χαλβατζής καταλόγισε και στα δύο κόμματα αποκλειστικά την ευθύνη για την κατάσταση στην Υγεία καθώς, όπως είπε, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι οι εκφραστές της ταξικής πολιτικής της ΕΕ και αυτή εφάρμοσαν κυβερνώντας τον τόπο από την Μεταπολίτευση και μετά.
Ο Αστέριος Ροντούλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, καταλόγισε στο υπουργείο ότι αφήνει αδιευκρίνιστα σημαντικά θέματα και πολλές λεπτομέρειες στις οποίες, όμως – όπως είπε – «κρύβεται ο διάβολος» και ζητεί στους επιστημονικούς φορείς να προσέλθουν σε διάλογο σε ύλη διαλόγου. Ζήτησε δε απαντήσεις σε ερωτήματα για το αν υπάρχει όριο στον αριθμό των ιδιωτών γιατρών που θα έχουν συμβάσεις με τον ενιαίο φορέα, αν υπάρχει πλαφόν αμοιβών για τους συμβεβλημένους, αν θα αφαιρεθεί το δικαίωμα συνταγογράφησης των γιατρών που δεν θα συμβληθούν με τον ενιαίο φορέα, αν θα υπάρξει ελεύθερη επιλογή γιατρού στον ενιαίο φορέα. Πρότεινε επίσης την διασύνδεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των φαρμακείων. Ο κ. Ροντούλης ενώ είπε πως ο ΛΑΟΣ καταψηφίζει το νομοσχέδιο, ζήτησε να υπάρξει διαχωρισμός της στάσης του αυτής από τον «υστερικό λόγο» που ακούγεται σε πολλές περιπτώσεις αυτές τις μέρες.
Ο Π. Λαφαζάνης από τον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «τερατούργημα» το νομοθέτημα και ζήτησε να αποσυρθεί διότι – όπως είπε – είναι ανεφάρμοστο, αλλά και αν επιχειρήσει να το εφαρμόσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, θα διαλύσει ότι έχει μείνει στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Καταλόγισε στον κ. Λοβέρδο ότι εκτοξεύει «φραστικές ρουκέτες» νομίζοντας πως με τον πανικό που τον διακατέχει θα πείσει ότι απαντά στα ουσιαστικά προβλήματα. «Είναι δυνατόν όταν βάζετε βόμβα στα θεμέλια του δημόσιου συστήματος Υγείας να μην έχετε ένα επιχείρημα;» ρώτησε τον υπουργό. Τέλος, ο κ. Λαφαζάνης ανέφερε ότι ο υπουργός Υγείας τους έστρεψε όλους απέναντί του γιατί – όπως είπε – έχουν καταλάβει ότι η Υγεία μετατρέπεται σε μια μεγάλη εμπορευματοποιημένη κερδοσκοπική επιχείρηση. «Αύριο θα πάρετε την απάντησή σας και θα είναι αποστομωτική» είπε.