Καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της Τράπεζας Κύπρου κρίνεται η αυριανή Γενική Συνέλευση των μετόχων της -η πρώτη μετά το κούρεμα του περασμένου Μαρτίου – η οποία θα εκλέξει και το νέο Διοικητικό Συμβούλιο.
Σύμφωνα με το Καταστατικό της τράπεζας, ο αριθμός των μελών του δ.σ. δεν είναι μικρότερος των 10, ούτε μεγαλύτερος των 18.
Ρυθμιστικό ρόλο στις εξελίξεις θα έχει το υπουργείο Οικονομικών, που θα ασκήσει το δικαίωμα ψήφου της παλιάς Λαϊκής στη συνέλευση. Παρά τις διαφωνίες της Κεντρικής Τράπεζας, το υπουργείο και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισαν ότι το πληρεξούσιο για το δικαίωμα ψήφου δεν θα δοθεί στη διαχειρίστρια της Λαϊκής, αλλά στον γενικό διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών.
Το δικαίωμα ψήφου αντιστοιχεί με το 18% του μετοχικού κεφαλαίου και αναμένεται να έχει καταλυτικό ρόλο για την εκλογή του δ.σ., αφού κανένας από τους υπόλοιπους μετόχους δεν φαίνεται να έχει πάνω από 2%, εκτός του ταμείου προνοίας της Τράπεζας Κύπρου.
Σύμφωνα με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Πανικό Δημητριάδη, «οι διαδικασίες δίνουν την εντύπωση πολιτικών παρεμβάσεων και ενδέχεται να αποδειχθούν ζημιογόνες για την Τράπεζα Κύπρου».
Οι παρεμβάσεις στη διαδικασία προκάλεσαν την αντίδραση και της τρόικας, που ζητά προστασία των δικαιωμάτων των πιστωτών της Λαϊκής με διεθνείς επιχειρηματικές πρακτικές. Η τρόικα προειδοποίησε με επιστολή της ότι τα τεκταινόμενα στη διαδικασία εξυγίανσης της Λαϊκής και κατ’ επέκταση στη συνέλευση της Τράπεζας Κύπρου θα τεθούν στο μικροσκόπιο κατά την επόμενη αξιολόγηση της Κύπρου.