Μηνύματα προς την κυβέρνηση και τις τράπεζες απηύθυνε με αφορμή και τη μεταφορά έδρας της Βιοχάλκο στο εξωτερικό, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Δημήτρης Λακασάς, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του εξαγωγικού συνεδρίου “IATTO FORUM – EXPORT SUMMIT II”, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από 25-27 Σεπτεμβρίου.
Αναφερόμενος στον πρωθυπουργό, ο κ. Λακασάς είπε χαρακτηριστικά -απαντώντας σε σχετικό ερώτημα- ότι είναι πολύ καλό το ότι συζητάει με τους εκπροσώπους των πολυεθνικών και των μεγάλων επενδυτών, «αλλά πρέπει να βλέπει εξίσου τους Ελληνες επιχειρηματίες».
Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να περιμένουν τη BlackRock (σ.σ. η πρώτη φάση της BlackRock II, της νέας διαγνωστικής μελέτης του ομώνυμου αμερικανικού οίκου, αναμένεται να ολοκληρωθεί στις επόμενες εβδομάδες), αλλά να υπάρξει μια στόχευση, ώστε να χρηματοδοτούνται επιχειρήσεις με καλές προοπτικές, σε κλάδους με δυναμική».
Όπως είπε, οι τράπεζες πρέπει ν’ ανταποκριθούν στις ανάγκες της αγοράς, δεδομένου ιδίως ότι η θέση τους είναι πολύ καλύτερη σήμερα, από ότι 12 μήνες πριν, με την εξάρτησή τους από τον μηχανισμό παροχής ρευστότητας της ΤτΕ (ELA) να έχει μειωθεί τα 16 δισ. ευρώ, έναντι δεκάδων δισ. στο παρελθόν.
Επαφές με τις διοικήσεις πέντε τραπεζών
Η διοίκηση του ΣΕΒΕ, πρόσθεσε ο πρόεδρος του, έχει ήδη έρθει σε επαφή με τη διοίκηση ή διευθυντικά στελέχη των τραπεζών Εθνική, Πειραιώς, Αττικής και Alpha και με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, προκειμένου να αποσπάσει δεσμεύσεις για τη στρατηγική στόχευση των χρηματοδοτήσεων σε επιχειρήσεις.
«Μας διαβεβαίωσαν ότι η στρατηγική στόχευση θα γίνει και περιμένουμε οι δεσμεύσεις να πραγματοποιηθούν», είπε.
Υπενθύμισε την πρόταση του ΣΕΒΕ για την εφαρμογή «λευκού Τειρεσία», ώστε οι 2.500 ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, με σταθερή εξαγωγική επίδοση την τελευταία δεκαετία, να μπορούν να δανείζονται με χαμηλά επιτόκια.
Όπως είπε, προκειμένου οι ελληνικές εξαγωγές να διατηρηθούν σε ανοδικό κύκλο θα πρέπει να βελτιωθεί ουσιαστικά το κομμάτι της ρευστότητας, αλλιώς η διαφαινόμενη κόπωσή τους θα γίνει κανόνας.
Αύξηση συνεισφοράς εξωστρέφειας στο 50% ως το 2020
Ο κ. Λακασάς επανέλαβε τη θέση του ΣΕΒΕ για την ανάγκη αύξησης της συνεισφοράς της συνολικής εξωστρέφειας (εξαγωγές αγαθών/υπηρεσιών, τουρισμός, ναυτιλία, άμεσες ξένες επενδύσεις) στο 50% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 (από 28% σήμερα).
Κι αυτό, όχι με μείωση του ΑΕΠ, που θα δημιουργούσε μια πλασματικά ανοδική εικόνα για την πορεία των ελληνικών εξαγωγών, αλλά με ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 2,5%-3% ετησίως έως το 2020.
Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι τέτοιοι ρυθμοί ανάπτυξης είναι εφικτοί στη σημερινή οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, ο κ. Λακασάς απάντησε: «με αναχρηματοδότηση του χρέους με βελτιωμένους όρους και με περίοδο χάριτος, με τα 2 δισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) στην πραγματική οικονομία και με μια καλή διαπραγμάτευση του ΕΣΠΑ (ΣΕΣ) 2014-2020, θεωρώ ότι είναι απόλυτα εφικτό να έχουμε ρυθμό ανάπτυξης άνω του 1,5% μετά το 2014 και 2,5% – 3% ετησίως, μεσοσταθμικά, μετά το 2015».
Ομιλητές και σύνεδροι από 20 χώρες
Στο μεταξύ, ταυτόχρονα με την 39η Παγκόσμια Συνέλευση του Διεθνούς Συνδέσμου Οργανισμών Εμπορικής Εκπαίδευσης (International Association of Trade Training Organisations-IATTO), θα πραγματοποιηθεί από 25-27 Σεπτεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη, το Export Summit II.
To συνέδριο θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Εξωτερικών και Ανάπτυξης. Στη φετινή διοργάνωση, περίπου 25 ομιλητές και σύνεδροι από 20 χώρες θα μοιραστούν με τις ελληνικές επιχειρήσεις τις τεχνικές του εξωτερικού εμπορίου και «μυστικά» για τις νέες αγορές – στόχους.
Οι άνθρωποι «φτιάχνουν» τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις
Στο επίκεντρο του συνεδρίου θα βρεθεί η εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού. ‘Όπως επισήμανε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕ, Τάσος Αλεξανδρίδης, μελέτη της Κομισιόν, που διερεύνησε την επίδραση περίπου 300 μέτρων/κινήτρων διεθνοποίησης επιχειρήσεων, βρήκε ότι το πιο αποδοτικό εξ αυτών είναι οι παρεμβάσεις σε ανθρώπινο δυναμικό.
Παράλληλα, πρόσθεσε, έρευνα έδειξε ότι με την εφαρμογή του προγράμματος International Trade Management (ITM), που εστιάζει επίσης στο ανθρώπινο δυναμικό, μια επιχείρηση με ετήσιο τζίρο 10 εκατ. ευρώ μπορεί να αυξήσει τις εξαγωγές κατά 600.000 ευρώ τον πρώτο χρόνο και κατά 2 εκατ. τον δεύτερο, δημιουργώντας δύο θέσεις εργασίας.
Το πρόγραμμα έτρεξε στις χώρες Εσθονία, Σλοβενία, Κροατία, Ρουμαία, Φιλανδία, Βουλγαρία.
Το «ECDL» της εξωστρέφειας σχεδιάζει ο ΣΕΒΕ
Ο ΣΕΒΕ έχει ήδη μπει «στα βαθιά» της εκπαίδευσης. Ήδη από το 1999 υλοποιεί εξειδικευμένα προγράμματα κατάρτισης για θέματα εξαγωγών, ενώ έχει παράλληλα αναδείξει την αξία του coaching και mentoring σε θέματα εξωστρέφειας. Επιπλέον, συμμετέχει στο προαναφερθέν πρόγραμμα ITM.
Η διοίκηση του Συνδέσμου στοχεύει τώρα στην πιστοποίηση -από το IATTO- της υπηρεσίας στήριξης των εξαγωγών «Why Seve» που έχει αναπτύξει, ώστε ο κάτοχος του αντίστοιχου πιστοποιητικού (που θα είναι ο εργαζόμενος και όχι η επιχείρηση) να αποκτά «ECDL Εξωστρέφειας» -όπως το χαρακτήρισε ο κ. Λακασάς- που θα του επιτρέπει ν’ αποδείξει τις δεξιότητές του σε οποιαδήποτε χώρα.