Tην χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης με μοναδικό κριτήριο εισόδημα μέχρι 80.000 ευρώ, ζήτησαν σε συνέντευξη τύπου οι επικεφαλής του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών (ΣΕΕΠΕ),προκειμένου να ενισχυθούν οι πωλήσεις του κλάδου, αλλά και τα έσοδα του δημοσίου.
Μάλιστα όπως τόνισαν στο πρώτο εξάμηνο του 2013 οι ζημιές των εταιρειών ανέρχονται στα 80 εκατ. ευρώ και πρόκειται να αυξηθούν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Ειδικότερα, στη συνέντευξη, οι κ.κ. Γιάννης Ψυχογιός και Γιάννης Αληγιζάκης, πρόεδρος και αντιπρόεδρος αντίστοιχα του ΣΕΕΠΕ επικαλούμενοι μελέτη του ΙΟΒΕ, ζήτησαν τη χορήγηση επιδόματος πετρελαίου «χωρίς πολλά, πολλά κριτήρια» όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά. Πρόσθεσαν μάλιστα ότι «το δημόσιο θα έχει και αυξημένα έσοδα κατά 30 εκατ. ευρώ, αν δεν υπάρχουν προϋποθέσεις και κατά 90 εκατ. ευρώ αν θεσπίσει ελάχιστες προυποθέσεις».
Οι δύο επικεφαλής του συνδέσμου άφησαν αιχμές κατά της κυβέρνησης λέγοντας πως το μέτρο της εξίσωσης των ειδικών φόρων του πετρελαίου θέρμανσης με το ντίζελ κίνησης το προσέγγισαν ως εισπρακτικό και όχι ως μέτρο κατά της λαθρεμπορίας.
Οι εκπρόσωποι του συνδέσμου υποστηρίζουν ότι αν διατεθεί το ίδιο ποσό επιδότησης με πέρυσι στα 0,28 ευρώ το λίτρο (με τιμή πετρελαίου 1,30 ευρώ το λίτρο), χωρίς ζώνες και με προϋποθέσεις μόνο αυτό της κύριας κατοικίας και εισοδηματικό όριο τα 80.000 ευρώ το δημόσιο θα κερδίσει σε έσοδα.
Και φυσικά θα μειωθεί η περιβαλλοντική επιβάρυνση, ενώ ο βαθμός διείσδυσης του πετρελαίου θα ανέλθει στο 90% από 33% που ήταν πέρυσι.
Αιχμηρός ήταν κι ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων κ. Γιάννης Κωστόπουλος, ο οποίος τάχθηκε κατά τη χορήγησης γενικώς επιδόματος θέρμανσης παρά μόνο πετρελαίου θέρμανσης. Κι αυτό επειδή όπως είπε μόνο στο ντίζελ αυξήθηκαν οι φόροι και όχι στα πέλετς και τα καυσόξυλα που ρυπαίνουν.