Οι αντιδράσεις σε Τουρκία, Ελλάδα και Πολωνία για την καγκελάριο Μέρκελ
Στην Τουρκία δεν είναι και πολλοί αυτοί που θα εύχονταν καλή τύχη στην Άγκελα Μέρκελ ενόψει των επικείμενων εκλογών.
Κατά την άποψη του πολιτικού επιστήμονα από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο του πανεπιστημίου Bilgi της Κων/πολης Ερμέ Γκενέν ο λόγος έγκειται στο γεγονός ότι μέχρι στιγμής ο κυβερνητικός συνασπισμός CDU/CSU και FDP έχει παίξει αρνητικό ρόλο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.
Ο Ερμέ Γκενέν τονίζει ότι τόσο για την τουρκική κυβέρνηση όσο και για πολλούς πολίτες η κυβέρνηση της Άγκελα Μέρκελ έχει τρόπον τινά «στιγματιστεί» από τις πολιτικές της τοποθετήσεις για την Τουρκία και έτσι δεν είναι ιδιαίτερα αγαπητή.
Να μη γίνει η Τουρκία θέμα εσωτερικής εκμετάλλευσης
Δηλώσεις μάλιστα της καγκελαρίου, η οποία χαρακτήρισε την αστυνομική βία κατά διαδηλωτών στο Πάρκο Γκεζί της Κων/πολης πριν από λίγους μήνες «υπερβολικά σκληρή», όξυναν τους τόνους και προκάλεσαν την αντίδραση του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγκίς, ο οποίος δήλωσε ότι «αν η κυρία Μέρκελ ψάχνει ένα ζήτημα για να εκμεταλλευτεί σε επίπεδο εσωτερικής πολιτικής, τότε σίγουρα αυτό δεν θα πρέπει να είναι η Τουρκία».
Εκτός από την συζήτηση γύρω από ένταξη της χώρας στην ΕΕ ο Ερμέν Γκενέν βλέπει πρόσθετους λόγους που δικαιολογούν το ενδιαφέρον της τουρκικής κοινής γνώμης για τις γερμανικές εκλογές: H Τουρκία αυτόν τον καιρό αντιμετωπίζει τόσο σε εσωτερικό όσο και σε εξωτερικό επίπεδο πολλά προβλήματα, από τον απόηχο των διαδηλώσων στο πάρκο Γκεζί μέχρι το μαζικό κλίμα μετανάστευσης που έχει προκύψει από τον πόλεμο στην Συρία, θέματα που έχουν θέσει τη χώρα στο επίκέντρο των διεθνών εξελίξεων.
Τούρκοι ειδικοί εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν δραστικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με την γενικότερη γερμανική χάραξη πολιτικής σχετικά με την Τουρκία. Αυτό από το οποίο θα μπορούσαν σε πρώτη φάση να ευνοηθούν οι Τούρκοι υπήκοοι που διαμένουν στην Τουρκία είναι η συμμετοχή των Πρασίνων στον κυβερνητικό συνασπισμό, μιας και οι θέσεις των Πρασίνων για μια διπλή γερμανοτουρκική υπηκοότητα αποτιμώνται ως «θετική εξέλιξη».
Ελληνικός εκλογικός «πυρετός» στην Γερμανία
Στην Ελλάδα το κέντρο βάρος πέφτει στην οικονομική πολιτική. Η γερμανική εκλογική αναμέτρηση μέσα από τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων σκιαγραφείται ως εξής: «Ελληνικός εκλογικός πυρετός στην Γερμανία» αναφέρει δημοσίευμα στην εφημερίδα Τα Νέα ή ακόμα «Γερμανική εκλογική αναμέτρηση σε ελληνικό φόντο» από την εφημερίδα Το Βήμα.
Σύμφωνα με τους υπογράφοντες αυτών των άρθρων, η συζήτηση περί τρίτου πακέτου χρηματοδότησης έχει καθαρά ψηφοθηρικό σκοπό.
Σύμφωνα με τον ειδικό σε πολιτικά θέματα της Εφημερίδας των Συντακτών Τάσο Τσακίρογλου η ελληνική κοινή γνώμη είναι διχασμένη ενόψει γερμανικών εκλογών . «Υπάρχουν από την μία αυτοί που ισχυρίζονται ότι, ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος, η πολιτική συγκυρία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια αλλαγή του σκηνικού ώστε η συζήτηση για ενδεχόμενο κούρεμα να μην αποτελεί πλέον ταμπού.
Από την άλλη πλευρά όμως υπάρχει και η συμμετρικά αντίθετη άποψη εκείνων που φοβούνται ότι μια αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στο γερμανικό κοινοβούλιο ίσως να σήμαινε την αρχή για ακόμη πιο δραστικά μέτρα λιτότητας». Από την πλευρά του ο κ. Τσακίρογλου πιστεύει ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών δεν θα πρέπει κανείς να αναμένει συνταρακτικές αλλαγές στη Γερμανία.
Πολωνία: Mεγάλη συμπάθεια για τη Μέρκελ
Στα μάτια της πολωνικής κοινής γνώμης η καγκελάριος Μέρκελ είναι μια «συνεργάτις εμπιστοσύνης» για την Πολωνία εντός της Ευρώπης. Η συμπάθεια για την Μέρκελ είναι ιδιαίτερα μεγάλη διότι ο παππούς της ήταν Πολωνός.
«Όταν κάποια στιγμή η καγκελάριος είχε δηλώσει ότι είναι ‘φαν’ της Πολωνίας θα νόμιζε κανείς ότι αναφέρεται απλώς στα ταξίδια της στην χώρα την εποχή του κομμουνισμού. Σήμερα τα λεγόμενά της ερμηνεύονται σε ένα άλλο συγκείμενο», γράφει η πολωνική εφημερίδα Γκαζέτα Βιμπόρτσα.
Το ενδιαφέρον τον πολωνικών ΜΜΕ είναι στραμμένο στη γερμανική εκλογική μάχη με τα προγνωστικά να φέρνουν την Άνγκελα Μέρκελ πιο κοντά σε μια τρίτη θητεία στην καγκελαρία. Ο Πολωνός εκδότης Αδάμ Κρετσμίνσκι ασκεί κριτική στον χαμηλών τόνων και χωρίς ιδιαίτερα συγκεκριμένη θεματολογία και στοχοθεσία Πέερ Στάινμπρουκ.
Αναρωτιέται επίσης αν οι δομικές, όπως χαρακτηριστικά λέει, αδυναμίες των Σοσιαλδημοκρατών είναι υπαίτιες για την ενίσχυση των Χριστιανοδημοκρατών σε αυτές τις εκλογές.
Ο εκδότης φαίνεται, ωστόσο, να συμμερίζεται την άποψη του πολιτικού αντιπάλου της καγκελαρίου, ο οποίος χρεώνει την χάραξη μιας όχι και τόσο αλληλέγγυας ευρωπαϊκής πολιτικής στην καταγωγή της καγκελαρίου από την πρώην Ανατολική Γερμανία.
«Οι πολίτες της Ανατολικής Γερμανίας δεν ήταν ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με την ιδέα μιας ευρωπαϊκής κοινότητας», σημειώνει ο εκδότης, ο οποίος βλέπει στην αμφιλεγόμενη ρήση του κ. Στάινμπρουκ «κάποια ψήγματα αλήθειας».