«H εξωστρέφεια, οι ιδιωτικοποιήσεις και η προσέλκυση επενδύσεων αποτελούν στόχευση της κυβέρνησης, ενώ η μάχη για την αύξηση της ρευστότητας είναι ένα μεγάλο ζήτημα το οποίο δεν έχει ακόμη επιλυθεί» ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότης Μηταράκης, μιλώντας στο Συνέδριο Euromoney «Greece Privatization and Investment Forum» με θέμα: «Επενδύσεις: η παρούσα κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και οι προοπτικές της».
Ο κ. Μηταράκης τόνισε ακόμη ότι δεν πιστεύει πως οι δημόσιες επενδύσεις μπορούν να σηκώσουν το βάρος της ανάπτυξης στη χώρα και σημείωσε ότι τα ΣΔΙΤ σχεδιάζεται να αξιοποιηθούν σε διάφορους τομείς πέρα από τη διαχείριση απορριμμάτων που αξιοποιούνται, κυρίως, σήμερα, πχ στην κρουαζιέρα και στην ηλεκτρική διασύνδεση της ηπειρωτικής χώρας με την Κρήτη.
Ακόμη, γνωστοποίησε ότι το αμέσως προσεχές διάστημα, μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγησή τους, αναμένεται να ανακοινωθούν τρεις νέες επενδύσεις φάστ τρακ και σημείωσε ότι για τις ιδιωτικοποιήσεις έπρεπε να ολοκληρωθεί το απαιτούμενο νομικό πλαίσιο που δεν υπήρχε στον δημόσιο «όπως απαιτείται για τον ιδιωτικό τομέα». Ως παράδειγμα ανέφερε ότι τώρα ολοκληρώνεται το νομικό πλαίσιο για την αλλαγή της χρήσης του ανενεργού αεροδρομίου στο Ελληνικό.
«Κανείς δεν είναι χαρούμενος να βλέπει μεγάλες επιχειρήσεις να φεύγουν από τη χώρα, αλλά είχα πει ότι το 2013 θα είναι μία μεταβατική χρονιά. Κάποιες μέρες θα χαιρόμαστε με κάποιους μεγάλους επενδυτές και πολυεθνικούς ομίλους που έρχονται να επενδύσουν στη χώρα μας και θα μας προκαλεί στενοχώρια κάποιες άλλες μέρες ότι άλλοι επιχειρηματίες θα επιλέξουν να μην έχουν επενδύσεις στη χώρα», απάντησε ο υφυπουργός σε ερώτηση για την αποβιομηχάνιση.
Ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ακόμη ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο πρόγραμμα διάσωσης, ακόμη και αν υπάρξει τέτοια συζήτηση, τα νούμερα του ΔΝΤ είναι νούμερα διαχειρίσιμα και υπάρχουν και εναλλακτικές «και αν προχωρήσει η απόφαση του Eurogroup για το πρωτογενές πλεόνασμα τότε θα πλησιάζουμε τις διεθνείς αγορές πετυχαίνοντας τους στόχους που βάλαμε».
Αναφερόμενος στα χθεσινά γεγονότα, υπογράμμισε ότι «η ανεργία προκαλεί ακραίες συμπεριφορές στους δρόμους, που δεν ταιριάζουν στη χώρα μας και είναι καταδικαστέες από όπου κι αν προέρχονται».
Σημείωσε ότι η προσέλκυση επενδύσεων ξεκινάει από την αλλαγή νοοτροπίας, «καθώς για σειρά ετών δεν καταφέραμε να εκμεταλλευτούμε τη θέση μας ως μέλος της ΕΕ για να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις». Από μια χώρα που αποτρέπει τις επενδύσεις δουλεύουμε για να γίνουμε μια χώρα δεκτική σε αυτές. Με αυτήν τη λογική σχεδιάζονται και τα ταξίδια του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, στο Κατάρ, την Κίνα και τον επόμενο μήνα στο Ισραήλ, ανέφερε.
Όπως είπε ο υπουργός, η Ελλάδα έχει προχωρήσει γρηγορότερα στις αλλαγές «από ό,τι μας έχουν αναγνωρίσει» και ανέφερε ότι από όλες τις συναντήσεις του με επενδυτές έχουν πάνω από εννέα μήνες να τον ρωτήσουν αν η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ. «Είναι δεδομένο ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα και αυτό το αναγνωρίζει και η αγορά».
Ακόμη, ο υφυπουργός σημείωσε ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους υπήρξε 40% αύξηση των αιτούμενων επενδύσεων στον αναπτυξιακό νόμο από μικρομεσαίες επιχειρήσεις και από το υπουργείο Ανάπτυξης έγιναν όλες οι απαιτούμενες εσωτερικές διαδικασίες πληρωμών με αποτέλεσμα να έχουν εξαντληθεί τα κονδύλια που αναλογούν στο υπουργείο και έχει γίνει αίτημα για νέα κονδύλια.