Παρά την κατηγορηματική διάψευση από την ΕΕ για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους ή χρέους άλλης χώρας της Ευρωζώνης, το σενάριο της αναδιάρθρωσης με την επιβολή κάποιας αναγκαστικής μείωσης της αξίας των ελληνικών ομολόγων επανέρχεται από γνωστούς οικονομολόγους και αναλυτές.
Ο καθηγητής του πανεπιστήμιου του Χάρβαρντ και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ κ. Κένεθ Ρογκόφ δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ότι οι κάτοχοι ομολόγων χωρών της Ευρωζώνης με υψηλό χρέος θα πρέπει να δεχθούν ζημιά 30% έως 40%.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, ο κ. Ρογκόφ είπε ακόμη ότι χώρες, όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, θα πρέπει να παροτρυνθούν να φύγουν από το ευρώ για 10 έως 15 χρόνια, για να μπορέσει η Ευρώπη να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους.
Πριν από λίγες μέρες, το think tank των Βρυξελλών Bruegel ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει μείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων κατά 30% για να είναι δυνατό να μειωθεί το ελληνικό χρέος στο 60% του ΑΕΠ σε μία 20ετία. Χθες, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι τόνισε για μία ακόμη φορά ότι δεν υπάρχει θέμα χρεοκοπίας της Ελλάδας, ενώ μία ημέρα πριν το ίδιο τόνισε και ο Πρόεδρος του Eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα.