Εκλογικό… θρίλερ δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα των exit polls στην Γερμανία – Εκτός Βουλής Φιλελεύθεροι και Ευρωσκεπτικιστές
Στο όριο της εισόδου για τη γερμανική Βουλή δείχνουν τα exit poll τους Φιλελεύθερους (FDP), με τους ενισχυμένους Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ να «κινδυνεύουν» να χρειαστεί να στραφούν στους Σοσιαλδημοκράτες για την τρίτη θητεία της καγκελαρίου. Μία ανάσα πριν την πύλη του Μπούντεσταγκ και το ευρωσκεπτιστικό AfD.
Στο exit poll του ZDF, oι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) εμφανίζονται κοντά στο 42,5%, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) κοντά στο 26,5%, η Linke κοντά στο 8,5%, οι Πράσινοι στο 8% και το FDP περί το 4,5%. Το ευρωσκεπτικιστικό AfD βρίσκεται στο 4,8%.
Στο exit poll του ARD, oι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) εμφανίζονται κοντά στο 42%, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) κοντά στο 26%, η Linke κοντά στο 8,5%, οι Πράσινοι στο 8% και το FDP στο 4,7%. Το ευρωσκεπτικιστικό AfD βρίσκεται στο 4,9%.
Οι πρώτες δηλώσεις της Μέρκελ
Μπροστά σε ένα πλήθος που φώναζε «Angie Angie Angie», η Άνγκελα Μέρκελ έκανε τις πρώτες δηλώσεις της από τα κεντρικά γραφεία του κόμματός της CDU, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των exit polls.
Η Γερμανίδα καγκελάριος μίλησε για ένα «σούπερ» αποτέλεσμα, ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους της για την εμπιστοσύνη, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο σύζυγό της, τον οποίο ευχαρίστησε για τη στήριξή του.
Ευχαριστώ πάρα πολύ αυτούς που συμμετείχαν στον εκλογικό αγώνα, ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος των σοσιαλδημοκρατών (SPD), Πεέρ Στάινμπρουκ.
Πολλαπλές προκλήσεις για Μέρκελ
«Η τραπεζική ένωση, η ανάπτυξη στην ευρωζώνη, το μέλλον της Ελλάδας και του ευρώ θα αποτελέσουν μερικές από τις νέες προκλήσεις για την Άνγκελα Μέρκελ», τονίζει η Αμέλια Νεάτσου – Ρέναρντ, συντάκτρια στο Europe By Satelite του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Σύμφωνα με την Ρέναρντ, η διαφαινόμενη επικράτηση της Α. Μέρκελ στις γερμανικές εκλογές θα κρίνει πολλά για την κρίση του ευρώ. Θέτει πολλά ερωτήματα για το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας και τα Ευρωπαϊκά Όργανα.
Πολλαπλά παραμένουν τα ζητήματα προς επίλυση. Το πρώτο αφορά ένα σύστημα που θα θέτει τις τράπεζες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό την επιτήρηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
H Ρέναρντ υποστηρίζει πως λίγα πράγματα θα άλλαζαν αν νικητής ήταν ο Στάινμπρουκ, καθώς ήδη έχει αποφασιστεί ο τρόπος με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ξεπεράσει την κρίση. Ο κυρίαρχος στόχος παραμένει πάντα μία ισχυρή ευρωζώνη.
«Η δεύτερη μεγάλη δυσκολία αφορά την ισορροπία μεταξύ του «Κέντρου» και «Περιφέρειας» στην ευρωζώνη. Το Βερολίνο θα πρέπει να βρει ένα καινούργιο αναπτυξιακό μοντέλο για την ευρωζώνη και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά, αυτό που οι οικονομολόγοι θεωρούν ως την μεγαλύτερη πρόκληση, την ανεργία.
Όσον αφορά την Ελλάδα, η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Ολοένα και περισσότεροι υποστηρίζουν ότι μία αναδιάρθρωση του θα έχει ολέθριες συνέπειες. Στο θέμα αυτό κυρίαρχο ρόλο θα παίξει η στάση της γερμανικής κυβέρνησης», προσθέτει η Ρέναρντ.
Ένα τελευταίο σημαντικό ζήτημα, σύμφωνα με την έμπειρη δημοσιογράφο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι η επανεξέταση της ευρωζώνης. «Αν και η τραπεζική ένωση μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στο μέλλον της οικονομικής σταθερότητας, ωστόσο η προτεραιότητα είναι η αναθεώρηση των δομών και πιθανώς της σύνθεσης της ευρωζώνης» υπογραμμίζει η Ρέναρντ.
(τελευταία ενημέρωση: Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου – 20:48)