Μετά το «φιάσκο» του πρώτου διαγωνισμού, επιστρατεύονται η εμπειρία και η προσαρμογή στα νέα δεδομένα της Αγοράς
Οι βιομηχανικοί πελάτες της ΔΕΠΑ, στις περιοχές όπου θα ιδρυθούν οι τρεις νέες Εταιρείες Παροχής Αερίου (ΕΠΑ), και οι μεγάλες καταναλώσεις τους αποτελούν τα κυριότερα κίνητρα για την προσέλκυση επενδυτών, στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού που προκήρυξε η εταιρεία.
Πρόκειται για το δεύτερο διαγωνισμό που προκηρύσσει η ΔΕΠΑ, καθώς ο πρώτος κρίθηκε τελικά άγονος, λόγω του σχεδόν μηδενικού ενδιαφέροντος.
Ωστόσο δεν έγινε δυνατό να παρακαμφθούν οι περιορισμοί που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κυρίως ως προς τον χρόνο αποκλειστικής εκμετάλλευσης των δικτύων στις τρεις περιοχές.
Έτσι η δεκαετία αποκλειστικού δικαιώματος για διανομή φυσικού αερίου στην ΕΠΑ Στερεάς Ελλάδος και Εύβοιας, κρίνεται ως αντικίνητρο, ιδίως όταν για τη συγκεκριμένη περιοχή, το μάξιμουμ της επιδότησης που θα διεκδικήσει ο επενδυτής για την κατασκευή νέων δικτύων, δεν θα μπορεί να ξεπεράσει τα 8 εκατομμύρια ευρώ.
Ωστόσο όπως αναφέρθηκε και στην αρχή, οι νέες ΕΠΑ, για τις οποίες οι επενδυτές θα καταθέσουν προσφορές προκειμένου να εξαγοράσουν τουλάχιστον το 35% των μετοχών τους, ελέγχοντας και το μάνατζμεντ, διαθέτουν σημαντική προίκα.
Αυτή είναι οι βιομηχανικοί καταναλωτές που είναι εγκατεστημένοι στις συγκεκριμένες περιοχές (κυρίως βιομηχανικές περιοχές) και έως ότου ιδρυθούν οι ΕΠΑ, τους τροφοδοτεί με φυσικό αέριο η ίδια η ΔΕΠΑ. Με βάση τα στοιχεία που έχει υπόψιν του το Euro2day.gr, το 2012, οι καταναλωτές που τροφοδοτεί η ΔΕΠΑ απορρόφησαν συνολικά πάνω από 110 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.
Τα μεγαλύτερα νούμερα κατανάλωσης τα έχει η περιοχή Στερεάς, όπου η ΔΕΠΑ τροφοδοτεί περίπου 80 πελάτες από τους οποίους οι 75 είναι βιομηχανικοί με συνολικές πωλήσεις 53 εκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2012. Στην Κεντρική Μακεδονία η ΔΕΠΑ τροφοδοτεί περίπου 50 πελάτες (45 βιομηχανικοί) με πωλήσεις 45 εκατομμυρίων κυβικών και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 35 πελάτες (25 βιομηχανικοί) με πωλήσεις 22 εκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2012.
Με τα δεδομένα αυτά, η έναρξη λειτουργίας των νέων ΕΠΑ με υφιστάμενη πελατεία και με μεγάλες σχετικά καταναλώσεις, θα προφέρει πλεονέκτημα στους επενδυτές για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων σε νέα δίκτυα.
Αυτό ισχύει περισσότερο στην περίπτωση της ΕΠΑ Στερεάς Ελλάδος και Εύβοιας, στην οποία οι κρατικές επιδοτήσεις για νέα δίκτυα λόγω γεωγραφικής ζώνης είναι πολύ περιορισμένες.
Έτσι στην ουσία τα περιθώρια από τις πωλήσεις στους περίπου 80 μεγάλους καταναλωτές της περιοχής θα είναι αυτά που θα χρηματοδοτήσουν τις νέες επενδύσεις σε δίκτυα πόλης για την τροφοδοσία των οικιακών και εμπορικών καταναλωτών. Η προοπτική αυτή πάντως αρχίζει να προβληματίζει τους βιομηχανικούς καταναλωτές της περιοχής, καθώς θα περιορίσει σημαντικά τις πιθανότητες μείωσης των τιμών φυσικού αερίου.
Τέλος να σημειωθεί ότι στις τρεις περιοχές η ΔΕΠΑ λειτουργεί ήδη δίκτυα μήκους περίπου 500 χιλιομέτρων (μέση και χαμηλή πίεση) τα οποία μετά την αποτίμηση της αξίας τους, θα μεταβιβάσει στις νέες ΕΠΑ. Από αυτά, περίπου 200 χιλιόμετρα αντιστοιχούν στη Στερεά, 140 χιλιόμετρα στην Κεντρική Μακεδονία και 150 χιλιόμετρα στην Α. Μακεδονία και Θράκη.
Ως προθεσμία για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος, προκειμένου να γίνει η προεπιλογή, ορίστηκε η 21 Οκτωβρίου.