Ο αριθμός των ανθρώπων που απειλούνται από την πείνα ενδέχεται να αυξηθεί κατά 10-20% έως τα μέσα του αιώνα εξαιτίας της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας, προειδοποιεί η Oxfam παραμονές της δημοσιοποίησης της σημαντικής επταετούς αξιολόγησης της Διεθνούς Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, στη Στοκχόλμη.
«Το κλίμα που μεταβάλλεται ήδη θέτει σε κίνδυνο την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη μάχη ενάντια στην πείνα και όλα δείχνουν πως η κατάσταση θα επιδεινωθεί», αναφέρει η οργάνωση στην ανακοίνωση που συνοδεύει την έκθεσή της. «Ένας θερμός κόσμος είναι ένας πεινασμένος κόσμος».
Όπως αναφέρουν οι συντάκτες της, η εκδήλωση περισσότερων απρόβλεπτων και ακραίων καιρικών φαινομένων ενδέχεται να οδηγήσει στην απώλεια σοδειών και να πλήξει τα συστήματα διανομής και μεταφοράς τροφίμων, περιορίζοντας τα αποθέματα και την πρόσβαση του κόσμου σε αυτά. Ο μέσος αριθμός των θερμίδων που αναλογούν σε κάθε κάτοικο του πλανήτη αναμένεται να μειωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο.
Την ίδια ώρα, η Unicef προειδοποιεί ότι τα παιδιά δεν λαμβάνονται ποτέ υπόψη στις σχετικές συζητήσεις, παρότι αυτά είναι τα πιο ευάλωτα στις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης. Εκτιμά ότι, μέσα στις επόμενες δεκαετίες, 25 εκατομμύρια περισσότερα παιδιά θα υποφέρουν από υποσιτισμό εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, ενώ άλλα 100 εκατομμύρια θα έχουν αβέβαιη πρόσβαση σε αποθέματα τροφίμων.
«Οδεύουμε προς ένα μέλλον, στο οποίο η πρόοδος που έχει επιτευχθεί για τα παιδιά του κόσμου θα απειληθεί, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την υγεία, την ευημερία, τα βιοποριστικά μέσα και την επιβίωσή τους… αν και αυτά ευθύνονται λιγότερο απ’ όλους για τα αίτια [της κλιματικής αλλαγής]», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του βρετανικού παραρτήματος της Unicef Ντέιβιντ Μπουλ. «Πρέπει να τα ακούσουμε».
Πρόσφατα και η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησε για «κατακλυσμιαίες αλλαγές» εξαιτίας της ακραίας ξηρασίας, της ανόδου της στάθμης των θαλάσσιων υδάτων και της εξάντλησης των αποθεμάτων τροφίμων εάν επαληθευτούν οι προβλέψεις για άνοδο της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 4 βαθμούς έως το 2100.