Την ανάγκη συνέχισης της δημοσιονομικής εξυγίανσης, βελτίωσης της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα και άρσης γραφειοκρατικών εμποδίων για την προσέλκυση επενδύσεων επισημαίνει σε συνέντευξή του στο Reuters ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κροατίας Μπόρις Βούισιτς.
Όπως σημειώνει ο κ. Βούισιτς, οι δημόσιες επενδύσεις και η ιδιωτική κατανάλωση, χρηματοδοτούμενες από ξένο δανεισμό, αποτελούσαν για χρόνια την κινητήρια δύναμη ανάπτυξης της οικονομίας.
Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη, παρά τα πρόσφατα βήματα για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, χρειάζονται περισσότερα για την ανάκαμψη της κροατικής οικονομίας έπειτα από πέντε χρόνια ύφεσης. Προσθέτει δε, ότι το βασικό σημείο της αναπτυξιακής στρατηγικής πρέπει να είναι ένα μοντέλο που θα βασίζεται στις εξαγωγές και τις επενδύσεις.
Ο κ. Βούισιτς τονίζει πως η Κροατία πρέπει να συνεχίσει την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τη μείωση των δαπανών και την εφαρμογή μέτρων για την ενίσχυση των άμεσων ξένων επενδύσεων.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Κροατία ενδέχεται να τεθεί σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, τον ευρωπαϊκό «μηχανισμό» που σχεδιάστηκε και εφαρμόζεται, προκειμένου να εγγυηθεί την επιστροφή του ελλείμματος του προϋπολογισμού σε ποσοστό κάτω του 3% του ΑΕΠ και τη διαμόρφωση του δημόσιου χρέους σε επίπεδο κάτω του 60% του ΑΕΠ.
«Πιστεύουμε ότι ύστερα από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Eurostat τον επόμενο μήνα (Οκτώβριο), η Κροατία θα τεθεί σε αυτή τη διαδικασία (υπερβολικού ελλείμματος). Αυτό σημαίνει ότι σημαντική δημοσιονομική εξυγίανση πιθανότατα θα ξεκινήσει το 2014», τονίζει ο κ. Βούισιτς.