Το «πράσινο φως» από τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ αναμένει το σεισμογραφικό σκάφος Barbaros, που δραστηριοποιείται στις έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, προκειμένου να «εισβάλλει» στην κυπριακή ΑΟΖ.
Κάτι τέτοιο αναμένεται εντός των επομένων 20 – 25 ημερών, σύμφωνα με δήλωση του Κύπριου υπουργού Αμύνης Φώτη Φωτίου. Προς επίρρωση αυτών των σεναρίων, δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Χουριέτ, η οποία επικαλείται δηλώσεις του κ. Γιλντίς, αναφέρει την θέση πλεύσης του Barbaros στα ανοικτά των ακτών της Μερσίνας. Από την στιγμή που ο Τούρκος υπουργός λάβει το «οκ» από τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, θα διαταχθεί η πλεύση του σκάφους εντός των υδάτων της κυπριακής ΑΟΖ, βόρεια ή νότια της Μεγαλονήσου.
Σύμφωνα με δήλωση του Γιλντίζ, η Τουρκία απαιτεί την διανομή όλων των εσόδων από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου στα δύο κράτη στην νήσο. Και απείλησε πως, αν σε αυτό τεθούν εμπόδια, η Τουρκία υποχρεούται να αναλάβει δράση… μονομερώς.
Στο ίδιο μοτίβο ήταν και οι απειλές της Άγκυρας προς τις ξένες εταιρείες, για αυτόματη διακοπή της συνεργασίας σε περίπτωση που αυτές συνεργαστούν με την Κυπριακή Δημοκρατία.Να σημειωθεί ότι η Τουρκία ανέστειλε, τον Μάρτιο, τη συνεργασία της με τον ιταλικό κολοσσό ΕΝΙ, σε αντίποινα για τη συμμετοχή της εν λόγω εταιρείας σε δραστηριότητες στα ανοικτά της Κύπρου.
«Η Κυπριακή Δημοκρατία παρακολουθεί τις προκλήσεις»
Η Κυπριακή Δημοκρατία παρακολουθεί τις κινήσεις των Τούρκων σε καθημερινή βάση, διαβεβαιώνει ο υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου, σημειώνοντας παράλληλα ότι «κατά διαστήματα η Τουρκία προβαίνει σε τέτοιες προκλητικές δηλώσεις», που ωστόσο κανέναν δεν φαίνεται να ανησυχούν πραγματικά.
«Εμείς πρέπει να συνεχίσουμε με την υλοποίηση των σχεδιασμών μας, ανεξάρτητα από τις προκλήσεις, διότι ενεργούμε μέσα σε νόμιμα πλαίσια και στη βάση των διεθνών κανόνων», πρόσθεσε ο κ. Φωτίου. Και τόνισε το ιδιαίτερα κακό timing αυτών των προκλητικών δηλώσεων εκ μέρους της Άγκυρας, καθώς όλοι προσπαθούν προς την κατεύθυνση δημιουργίας θετικού κλίματος ενόψει της επανέναρξης των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών.