Η βάση για την ανάκαμψη και τη μετέπειτα ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας είναι υπαρκτή, στέρεα και πιο δυνατή από ποτέ, υπογραμμίζει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο της δελτίο.
Όπως αναφέρει, η ελληνική οικονομία έχει ήδη αυτονομηθεί. Η επερχόμενη ανάκαμψη αναμένεται να περιορίσει σημαντικά και τον πολιτικό κίνδυνο που ξένοι και εγχώριοι επενδυτές θεωρούν ότι απειλεί ακόμη την Ελλάδα.
Η Alpha υπογραμμίζει ότι τα καλά νέα συνεχίζονται και στο τρίτο τρίμηνο, όπου διαμορφώνονται πλέον συνθήκες αποκλιμάκωσης της ύφεσης σε στέρεες βάσεις. Οι ευνοϊκές εξελίξεις αναφέρονται, μεταξύ άλλων, στον τουρισμό, στις εισπράξεις από τις διεθνείς μεταφορές (ναυτιλία) και στις εξαγωγές αγαθών, αλλά και στον περαιτέρω περιορισμό της πτώσης της εγχώριας ζήτησης υπό την επίπτωση και της εντυπωσιακής πορείας αύξησης της απασχόλησης σε σχέση με τα προηγούμενα 3μηνα και του δραστικού περιορισμού της πτώσης στην απασχόληση σε ετήσια βάση.
Οι εξελίξεις αυτές σηματοδοτούν τον περαιτέρω περιορισμό της ύφεσης στην ελληνική οικονομία και στο δ΄ 3μηνο όπου η μεταβολή του ΑΕΠ σε ετήσια βάση θα συγκρίνεται με το πολύ χαμηλό επίπεδό του 2012 και όπου αναμένουμε και την από καιρού προβαλλόμενη αναζωπύρωση και των κρατικών επενδύσεων που συγχρηματοδοτούνται από τα διαρθρωτικά ταμεία, και μάλιστα κατά ποσοστό 95%.
Ενισχύονται έτσι ουσιαστικά οι προοπτικές για έγκαιρη επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας που θα συμβάλουν στη σταδιακή αναζωογόνηση των επιχειρήσεων που βρίσκονται έως τώρα υπό συνεχή πίεση (λόγω του καταποντισμού σε πολύ χαμηλά επίπεδα της εγχώριας ζήτησης) και στη μείωση των πολύ υψηλών ποσοστών ανεργίας, που ταλανίζουν ένα μεγάλο μέρος των εγχώριων νοικοκυριών.
Αυτές οι ευνοϊκές εξελίξεις, σημειώνει η τράπεζα, γίνονται τώρα κατανοητές και από πολλούς σημαντικούς αναλυτές διεθνώς, όπως η Capital Economics, η Goldman Sachs, η JP Morgan κ.ά., που εκτιμούν ότι η ύφεση θα είναι τελικά μικρότερη από ό,τι είχε υπολογιστεί το 2013 και πως οι προοπτικές για ανάκαμψη από το 2014 έχουν τώρα αυξηθεί σημαντικά. Γίνονται κατανοητές και από το πλήθος των επενδυτών που είτε έρχονται στην Ελλάδα είτε αναζητούν κάποια ισχυρότερη στήριξη των ήδη διαμορφωμένων εκτιμήσεών τους για την προοπτική ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και για τις ευκαιρίες επενδύσεων σε ελληνικές επιχειρήσεις (π.χ. στο πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων) και γενικότερα σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία.
Όπως ήταν αναμενόμενο, οι ευνοϊκότερες εξελίξεις φαίνεται ότι υιοθετούνται τώρα και από την τρόικα και από την ελληνική κυβέρνηση που προβλέπουν τώρα πτώση του ΑΕΠ το 2013 κατά -4,0% και -3,8% αντίστοιχα και πιο βέβαιη ανάκαμψη από το 2014. Είναι δε πιθανό ότι αυτές οι πέραν του αναμενομένου ευνοϊκές εξελίξεις δεν θα διαφύγουν τώρα της προσοχής και αυτών των ίδιων των εταιρειών πιστοληπτικής αξιολόγησης. Αυτό θα οδηγήσει σε εκ βάθρων αναθεώρηση των εκτιμήσεων αυτών των εταιρειών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και σε εύλογες αποφάσεις αναβάθμισης της Ελλάδας και των εγχώριων επιχειρήσεων και τραπεζών, από τα τρίσβαθα της πιστοληπτικής υποβάθμισης που κατατάσσονται σήμερα (ιδιαίτερα από τη Moody’s).
Η καταστροφή, καταλήγει η Alpha, δεν επήλθε. Τα εμπόδια που υπήρχαν για την ανταγωνιστική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο. Δεν χρειαζόμαστε πια το συνεχές φούσκωμα της εγχώριας ζήτησης με μη βιώσιμο δανεισμό από το εξωτερικό.
Δεν χρειαζόμαστε εισοδήματα που δεν τα κερδίσαμε με διεθνώς ανταγωνιστική παραγωγή. Παραγωγή την οποία έχουμε τη δυνατότητα να αναπτύξουμε με βάση τα σπουδαία συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας. Ο τουρισμός, οι εξαγωγές αγαθών, η υποκατάσταση εισαγωγών κι η διαφαινόμενη αναζωπύρωση των Ξένων Άμεσων Επενδύσεων δείχνουν το δρόμο.
Τα εκατομμύρια νοικοκυριά και οι εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις που υπέφεραν τα πάνδεινα στα προηγούμενα 4 χρόνια έχουν τώρα αρχίσει να ελπίζουν και το σπουδαιότερο να δραστηριοποιούνται. Δημιουργούνται ευκαιρίες ώστε οι 400 χιλ. νέοι άνθρωποι που σήμερα είναι άνεργοι να μπουν δυναμικά στην παραγωγή, στις υπηρεσίες, στη βιομηχανία και στη διεθνώς ασυναγώνιστη (όσον αφορά την ποιότητα των προϊόντων) ελληνική γεωργία.