Η οικονομία της Ευρωζώνης παραμένει σε τροχιά αργής ανάκαμψης και ο πληθωρισμός θα διατηρηθεί μεσοπρόθεσμα σε χαμηλά επίπεδα, εκτίμησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι στη συνέντευξη τύπου που έδωσε στο Παρίσι μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της.
Ο κ. Ντράγκι επανέλαβε τη δέσμευση ότι τα επιτόκια θα διατηρηθούν στα σημερινά χαμηλά επίπεδα ή θα μειωθούν περαιτέρω για μία παρατεταμένη χρονική περίοδο.
«Ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν θετικός στο δεύτερο τρίμηνο μετά από έξι τρίμηνα αρνητικού ρυθμού ανάπτυξης και οι δείκτες οικονομικού κλίματος έως τον Σεπτέμβριο επιβεβαιώνουν την αναμενόμενη βελτίωση στην οικονομική δραστηριότητα από χαμηλά επίπεδα», δήλωσε.
Αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, ο πρόεδρος της ΕΚΤ είπε ότι αυτές δεν επηρεάζουν τα θεμέλια της Ευρωζώνης, η οποία είναι σήμερα πιο ανθεκτική απ’ ότι ήταν πριν από λίγα χρόνια. Επίσης, επανέλαβε ότι η ΕΚΤ θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα πολιτικής που έχει για να διασφαλίσει ότι δεν θα αυξηθούν τα επιτόκια στην αγορά χρήματος σε επίπεδα που δεν είναι συμβατά με τις εκτιμήσεις της τράπεζας.
Όσον αφορά στη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ, είπε ότι στόχος της πολιτικής της ΕΚΤ δεν είναι η συναλλαγματική ισοτιμία, αλλά η μεσοπρόθεσμη σταθερότητα των τιμών. «Ωστόσο, η συναλλαγματική ισοτιμία είναι σημαντική για την ανάπτυξη και τη σταθερότητα των τιμών και παρακολουθούμε ασφαλώς τις εξελίξεις αυτές» είπε σχετικά.
Αναφερόμενος στις συνθήκες υπό τις οποίες λειτουργούν οι χρηματοπιστωτικές αγορές στην Ευρωζώνη, ο κ. Ντράγκι δήλωσε ότι η συνολική βελτίωση στις χρηματοπιστωτικές αγορές από πέρυσι το καλοκαίρι φαίνεται σταδιακά να μεταδίδεται στην πραγματική οικονομία, όπως πρέπει να συμβεί και με την πρόοδο που έχει γίνει στη δημοσιονομική προσαρμογή. «Επιπλέον, τα πραγματικά εισοδήματα έχουν ωφεληθεί από τον γενικά χαμηλό πληθωρισμό. Παρά ταύτα, η ανεργία στην Ευρωζώνη παραμένει υψηλή και οι αναγκαίες προσαρμογές των ισολογισμών στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα» πρόσθεσε.
Εν δυνάμει απειλή για την παγκόσμια οικονομία η δημοσιονομική παράλυση στις ΗΠΑ
Ο κ. Ντράγκι υποστήριξε ότι η δημοσιονομική παράλυση στις ΗΠΑ, εάν παραταθεί, θα μπορούσε να εξελιχθεί σε απειλή για την παγκόσμια οικονομία.
«Επί του παρόντος, δεν έχουμε αυτήν την εντύπωση», είπε ο Ντράγκι. Όμως «η παράτασή της θα συνιστούσε κίνδυνο για τις ΗΠΑ και για όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.
Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο αθέτησης πληρωμών εκ μέρους της Ουάσινγκτον, εφόσον συνεχιστεί η αντιπαράθεση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με τους Ρεπουμπλικάνους μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της 17ης Οκτωβρίου για την αύξηση του ορίου του χρέους, ο Ντράγκι απάντησε: «Δεν βλέπουμε να γίνεται κάτι τέτοιο».
Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί είχε εκφράσει φόβους ότι η κρίση στις ΗΠΑ μπορεί να φρενάρει την ανάπτυξη στη Γαλλία, ιδίως εάν η Ουάσινγκτον δεν μπορέσει να καταλήξει σε μια συμφωνία για την αύξηση του ορίου του χρέους.