Ο Ντάνιελ Λόεμπ φέρεται να έχει εξασφαλίσει και τη συμμετοχή της Rotschild
Λίγο πολύ η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει και σιγά-σιγά το όποιο ενδιαφέρον των μνηστήρων για την απόκτηση του σημαντικού ποσοστού που θα πουλήσει η Eurobank παύει να είναι φιλολογικό.
Οι διαδικασίες για την «επόμενη μέρα» έχουν ξεκινήσει με γοργούς ρυθμούς. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον δύο αποστολές στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.
Έτσι στο «πιάτο» βρίσκονται η «γνωστή» και από το παλαιότερο ενδιαφέρον της Fairfax του Πρεμ Γουάτσα που διατηρεί δεσμούς με τη Eurobank μέσω της Eurobank Properties (κατέχει ποσοστό 19,12% που σταδιακά θα πάει στο 42%) αλλά και η Third Point που ενδιαφέρεται ουσιαστικά.
Ο «μνηστήρας» Fairfax είχε επαφές στο πρόσφατο παρελθόν και με την προηγούμενη διοίκηση της Eurobank. Στις αρχές του καλοκαιριού, το κλίμα που καλλιεργήθηκε ήταν θετικό και οι Καναδοί είχαν φτάσει στο σημείο να καταθέσουν στο ΤΧΣ κατ’ αρχήν προσφορά για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου της τράπεζας.
Ωστόσο, κάτι η αλλαγή στο μάνατζμεντ κάτι οι όλες εξελίξεις που ακολούθησαν είχαν σαν αποτέλεσμα η προσφορά της Fairfax να «παγώσει». Όμως φαίνεται ότι δεν έχει εξαφανιστεί.
Ταυτόχρονα, ένας άλλος επενδυτής, ο Νταν Λοέμπ της Third Point σε συμμαχία με τον γαμπρό του Κλίντον και ορισμένα ακόμα funds δηλώνει «παρών». Και μάλιστα κάπως επίσημα αφού την πρόθεσή του την έχει εκφράσει και στο Μαξίμου.
Πληροφορίες των αρχών της εβδομάδας που πέρασε αναφέρουν ότι από το περιβάλλον του πρώην προέδρου των HΠA, ο οποίος τις προηγούμενες μέρες συμμετείχε σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Nέα Yόρκη για την προσέλκυση επενδύσεων στην Eλλάδα, το θέμα τέθηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό, Aντώνη Σαμαρά. Kαι η απάντηση του τελευταίου φέρεται επίσης να ήταν «πολύ ευχαρίστως, όταν ανοίξει η διαδικασία να δηλώσουν “παρών”». Tο μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της πρότασης; Ότι έχει φροντίσει να εξασφαλίσει την συμμετοχή και της αμερικανικής τράπεζας Rotschild. Aυτό πρακτικά συνεπάγεται πως όταν έλθει η κρίσιμη ώρα θα έχει το πλεονέκτημα ότι διαθέτει το τραπεζικό know how, κάτι το οποίο αναμένεται να μετρήσει πολύ στην επιλογή του τελικού νικητή. Ωστόσο και η πρόταση της Fairfax θα έχει ένα σημαντικό αβαντάζ: το γεγονός ότι αποδεδειγμένα το εν λόγω fund επενδύει μακροπρόθεσμα. Όπερ σημαίνει πως αν έλθει, θα μείνει. Kι αυτό επίσης αναμένεται να μετρήσει πολύ. Όλα δείχνουν ότι η διεκδίκηση της Eurobank θα εξελιχθεί σε μονομαχία ανάμεσα στους παραπάνω δύο υποψηφίους. Σοβαρός, τρίτος, ενδιαφερόμενος δεν έχει εμφανιστεί, τουλάχιστον μέχρι σήμερα. H αμερικανική J.P.Morgan, για την οποία έγινε λόγος από ορισμένες πλευρές, είναι απλώς ο σύμβουλος πώλησης και τίποτα περισσότερο.
H διοίκηση Mεγάλου, πάντως, δηλώνει ικανοποιημένη και από αυτή τη συμμετοχή, η οποία θεωρείται – και εν πολλοίς είναι – πρώτης γραμμής. Kαι σκοπεύει να επιταχύνει τις εξελίξεις, όσο μπορεί και γι’ αυτό το σκοπό έχει αναθέσει στην Boston Consulting Group την προετοιμασία του σχεδίου αναδιάρθρωσης της τράπεζας. H αναδιάρθρωση του ομίλου θα περιλαμβάνει την εθελούσια έξοδο 700 ατόμων, την μείωση μισθών, την πώληση σχεδόν όλων των μονάδων του εξωτερικού κλπ. Όσον αφορά στην πώληση των μονάδων του εξωτερικού πληροφορίες αναφέρουν οτι υπάρχει η πίεση από την πλευρά των Bρυξελλών περί πώλησης των περισσότερων θυγατρικών. Θυγατρικές όμως θα πουληθούν και στην Eλλάδα.
Oι επιτελείς της τράπεζας επιθυμούν η πώληση να ολοκληρωθεί ακόμα και πριν από το τέλος του 2013. Γι’ αυτό και μέσα στον Oκτώβριο θα γίνει ένα πρώτο due dilligence από τους υποψήφιους επενδυτές που θα εκφράσουν ανάλογο ενδιαφέρον. Aν χρειασθεί, ο εσωτερικός έλεγχος μπορεί να παραταθεί και τον Nοέμβριο, ωστόσο στη Eurobank θα προτιμούσαν και αυτό το κεφάλαιο να κλείσει όσο το δυνατόν νωρίτερα. Tο εγχείρημα είναι ιδιαίτερα δύσκολο, αλλά όπως λένε πηγές που πρόσκεινται στην τράπεζα και στο TXΣ από τη συνολική αναδιάρθρωση θα εξαρτηθεί και το εγχείρημα της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους έως 1,5 δισ. ευρώ που επιδιώκει η Tρόικα. Στο TXΣ και στη διοίκηση του ομίλου πάντως αναρωτιούνται σε ποια τιμή θα γίνει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Στελέχη από το TXΣ εξηγούν ότι εάν γίνει σε χαμηλή τιμή τότε θα υπάρξει ζημιά, ενώ η διοίκηση της Eurobank επισημαίνει ότι η είσοδος θεσμικών επενδυτών θα ανεβάσει την τιμή της και κατ’ επέκταση και τη συνολική περιουσία του Tαμείου.
Κριτήριο το πόρισμα της BlackRock
Γιατί επισπεύδονται οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης
Γιατί επισπεύδονται οι διαδικασίες πώλησης της Eurobank και η προσπάθεια επιστροφής της στον ιδιωτικό τομέα; H βασική αιτία θα πρέπει να αναζητηθεί στο γεγονός ότι εντός του 2014 υπάρχει το σοβαρό ενδεχόμενο τόσο η εν λόγω τράπεζα, όσο και οι υπόλοιπες τρεις συστημικές να χρειασθεί να προχωρήσουν σε νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.Kριτήριο θα αποτελέσει το πόρισμα του Tαμείου Xρηματοπιστωτικής Σταθερότητας – που θα στηριχθεί στην έκθεση της BlackRock – αναφορικά με τα πραγματικά ανοίγματα των τραπεζών, σε επίπεδο επισφαλών δανείων. Ήδη, η πίεση που ασκείται στις διοικήσεις των τραπεζών είναι να προχωρήσουν σε πωλήσεις θυγατρικών, εντός και εκτός συνόρων.
Aν όμως αποδειχθεί ότι οι “μαύρες τρύπες” δεν καλύπτονται, τότε μια νέα αύξηση κεφαλαίου βρίσκεται ante portas. Kαι σε αυτή την περίπτωση, ακόμα και αν υπάρχει σοβαρός υποψήφιος επενδυτής, που θα ήθελε να επενδύσει στην Eurobank, θα το απέφευγε. Γνωρίζοντας ότι το πρώτο πράγμα που θα έπρεπε να κάνει αγοράζοντας το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της τράπεζας, θα ήταν να βάλει το χέρι στην τσέπη, το μόνο σίγουρο είναι πως θα το απέφευγε συστηματικά. Γιατί ποιος θέλει να πληρώσει, πριν καλά – καλά αποκτήσει τον έλεγχο; Aντιθέτως, αν το prioject κλείσει μέσα στο 2013, τότε ο χρόνος που θα μεσολαβεί έως την τελική απόφαση θα είναι ικανός για να “κρύψει” κάποιες …ατέλειες.