Η Ελλάδα και η Ιταλία διατύπωσαν επιφυλάξεις στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον ετήσιο ρυθμό μείωσης του δημόσιου χρέους των χωρών της ΕΕ, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.
Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο της προωθούμενης αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, προβλέπει ότι οι χώρες με χρέος πάνω από το 60% του ΑΕΠ θα είναι υποχρεωμένες να μειώνουν κάθε χρόνο το υπερβάλλον έλλειμμα κατά το ένα εικοστό, διαφορετικά θα υφίστανται κυρώσεις.
Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας αναμένεται να φθάσει στο 156% του ΑΕΠ το 2012 – σύμφωνα με εκτιμήσεις της Κομισιόν στις οποίες αναφέρεται το πρακτορείο – πριν αρχίσει να μειώνεται από το 2013.
Αν εφαρμοσθεί ο κανόνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το χρέος της Ελλάδας πρέπει να παρουσιάζει μείωση κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως, την οποία η Ελλάδα θεωρεί υπερβολικά μεγάλη, σύμφωνα με το πρακτορείο.
Το δημοσίευμα παραπέμπει σε ενημερωτικό έγγραφο της ΕΕ εν όψει της συνόδου των Υπουργών Οικονομικών την ερχόμενη εβδομάδα, το οποίο αναφέρει ότι “όλα τα κράτη-μέλη εκτός από δύο έκαναν δεκτή την πρόταση (σ.σ.: για το ρυθμό μείωσης του χρέους)” και ότι “η Ιταλία και η Ελλάδα έχουν επιφύλαξη για τον αριθμητικό στόχο”.
Η Ιταλία έχει το δεύτερο, μετά την Ελλάδα, υψηλότερο δημόσιο χρέος στην ΕΕ και θα πρέπει επίσης να επιτυγχάνει μεγάλη μείωση του χρέους της ετησίως, με βάση την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι δεν ήταν δυνατό να βρεθούν παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών για να σχολιάσουν το θέμα.