Τον περιορισμό της γραφειοκρατίας προέκρινε ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της Google Έρικ Σμιτ ως επιτακτική ανάγκη για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Μιλώντας στο Μέγαρο Μουσικής, ως προσκεκλημένος των εκδηλώσεων Megaron Plus, λίγο μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, ο “Mr Google” σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει πολλά για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ωστόσο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι χρειάζονται περισσότερα.
«Τα καλά νέα είναι μπροστά σας», διεμήνυσε ο κ. Σμιτ στο κοινό, αφού ευχαρίστησε την Ελλάδα για την ιστορική συνδρομή της στο βασικό εργαλείο της Google: τα Μαθηματικά. Όπως είπε, η Ελλάδα διαθέτει υψηλό ποσοστό τεχνικά καταρτισμένου προσωπικού που μπορεί να αξιοποιηθεί παραγωγικά από νέες επιχειρήσεις οι οποίες πρέπει να βγουν στο προσκήνιο.
Σε αυτό το πλαίσιο, προέτρεψε για τη δημιουργία ιδιωτικών επιχειρήσεων – τεχνολογικών δορυφόρων μέσω venture capital και μίλησε για την ανάγκη αλλαγής του τρόπου δημιουργίας θέσεων εργασίας, με έμφαση στην καινοτομία και την τεχνολογία, την οποία χαρακτήρισε αναπόσπαστο μέρος των λύσεων για την παγκόσμια ανάπτυξη.
«Ιδέες – πρόσβαση σε κεφάλαια – εξάλειψη εμποδίων», είναι το τρίπτυχο το οποίο προέταξε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι η Google επιθυμεί επιτυχημένες ελληνικές εταιρείες τεχνολογίας οι οποίες θα αποκτήσουν διεθνή δραστηριότητα.
Χαρακτήρισε δε την ελληνική ομάδα της Google ως μία από τις πιο αναπτυσσόμενες και, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι η επίσκεψή του στην Αθήνα περιέλαβε και διαβουλεύσεις για την πιθανή περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας στην Ελλάδα, αν και δεν αναφέρθηκε σε κάτι πιο συγκεκριμένο.
Ανάμεσα σε άλλα, ο κ. Σμιτ παρατήρησε ότι η παγκοσμιοποίηση προκαλεί μείωση των σταθερών θέσεων εργασίας που κυρίως αφορά τη μεσαία τάξη και αύξηση των εξειδικευμένων θέσεων εργασίας. Στάθηκε δε στην ιδιαίτερα χαμηλή απασχόληση των νέων στην Ελλάδα και πρόσθεσε ότι το πρόβλημα της ανεργίας οφείλει να εξετάζεται συστηματικά και σε παγκόσμια βάση, καλώντας τις κυβερνήσεις να γίνονται κάθε μέρα πιο αποτελεσματικές μέσω της αξιοποίησης της τεχνολογίας.
Χαρακτήρισε επίσης σημαντική τη σύνδεση των αγορών.
«Θέσεις εργασίας δημιουργούν μόνο οι νέες ανερχόμενες επιχειρήσεις, κανείς άλλος», ανέφερε ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της Google, τασσόμενος υπέρ της δημιουργίας κινήτρων για την ανάληψη επιχειρηματικού ρίσκου.
«Κάθε κρίση δημιουργεί και μία ευκαιρία. Είναι στο χέρι σας να αλλάξετε την κατάσταση», σημείωσε, προτρέποντας για την ανάδειξη της Ελλάδας σε μία «Μέκκα της τεχνολογίας».
Ερωτηθείς αναφορικά με τις αιτιάσεις ευρωπαϊκών θεσμών προς τη Google, περί παραβιάσεων της πολιτικής προσωπικών δεδομένων των χρηστών, δήλωσε ότι η εταιρεία σέβεται την ιδιωτικότητα των πολιτών, η οποία άλλωστε -όπως είπε- είναι προϋπόθεση για την εμπιστοσύνη του κοινού:
«Η ιδιωτικότητα και η ασφάλεια είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες. Η πρώτη αφορά τον ίδιο τον χρήστη, καθώς εκείνος επιλέγει πόση πληροφορία θα παράσχει κάθε φορά. Η δεύτερη αφορά εμάς, και φροντίζουμε γι’ αυτό».