Ποιοι κερδίζουν – ποιοι χάνουν
Συνεχίζεται το ράβε ξήλωνε στο νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό αποφασίστηκαν και νέες αλλαγές -κυρίως για τα οικόπεδα εντός σχεδίου και εντός οικισμών, όπως και τα γεωργικά κτίσματα.
Μεταξύ των «κερδισμένων» του νέου φόρου, σύμφωνα με το Έθνος, είναι όσοι διαθέτουν κατοικία ή διαμέρισμα σε περιοχές με αντικειμενική αξία έως 2.200 ευρώ το τετραγωνικό, όπως και οι ιδιοκτήτες κατοικιών που έχουν στην κατοχή τους μικρό ή μεσαίο οικόπεδο/αγροτεμάχιο σε μη τουριστικές ή ορεινές περιοχές και εκτός αστικών κέντρων.
Στους «κερδισμένους» ανήκουν επίσης και όσοι διαθέτουν συνολική ακίνητη περιουσία αξίας πάνω από 800.000 ευρώ, λόγω κατάργησης του ΦΑΠ.
Από την άλλη πλευρά στους χαμένους του Ενιαίου Φόρου είναι οι ιδιοκτήτες μονοκατοικιών εντός ή εκτός σχεδίου πόλης και οικισμού, όσοι έχουν οικόπεδα εντός σχεδίου σε Αττική και αστικά κέντρα της περιφέρειας και οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων σε τουριστικές ή παραθαλάσσιες περιοχές.
Φόρο θα πληρώσουν και όσοι φορολογούμενοι διαθέτουν ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και οι οποίοι τα τελευταία χρόνια δεν πλήρωναν το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ.
Ο φόρος για τις κατοικίες θα ξεκινά από 2,3 ευρώ το τετραγωνικό (για τιμή ζώνης από 0-500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο) και θα φτάνει τα 14 ευρώ (για τιμή ζώνης από 5.000 ευρώ το τετραγωνικό και άνω).
Για τα εντός σχεδίου οικόπεδα, ο φόρος θα ξεκινά από τα 20 ευρώ και σε εξαιρετικές περιπτώσεις θα φτάνει και τα 20.000 ευρώ το στρέμμα.
Στα αγροτεμάχια ο ελάχιστος φόρος θα είναι 1,5 ευρώ το στρέμμα για αγροτικές καλλιέργειες και θα φτάνει τα 47,25 ευρώ. Αν εντός υπάρχει και κατοικία, τότε ο φόρος ξεκινά από 7,25 ευρώ και φτάνει τα 236 ευρώ το στρέμμα.
Ανοικτό πάντως, είναι και το ενδεχόμενο μείωσης του φόρου μεταβίβασης.
Σημειώνεται ότι ο προγραμματισμός του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι το νομοσχέδιο να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ η τρόικα αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα στις 18 Οκτωβρίου.