Πιο έντονες ξηρασίες και πλημμύρες «βλέπουν» Αυστραλοί ερευνητές, προειδοποιώντας ότι η άνοδος των θερμοκρασιών θα επιδεινώσει τις συνέπειες του Ελ Νίνιο -κάτι που με τη σειρά του ενδέχεται να έχει επιπτώσεις σε διάφορους τομείς, από την γεωργία έως την δημόσια υγεία.
Για όσο διαρκεί ο Ελ Νίνιο, η επιφανειακή θερμοκρασία των υδάτων του ανατολικού Ειρηνικού ανεβαίνει, κάτι που φέρνει ξηρασία στο δυτικό τροπικό Ειρηνικό και πλημμύρες στον ανατολικό. Ένας ισχυρός Ελ Νίνιο μεταβάλλει τις βροχοπτώσεις προκαλώντας πλημμύρες και κατολισθήσεις σε – υπό κανονικές συνθήκες – ξηρές χώρες της Νοτίου Αμερικής, αλλαγές στα ωκεάνια ρεύματα κ.ά.
Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες δεν γνώριζαν επακριβώς πώς η άνοδος των θερμοκρασιών θα επηρεάσει το φαινόμενο Ελ Νίνιο – Νότια Ταλάντωση, που είναι γνωστό με τα αρχικά ENSO και θεωρείται ότι διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο παγκόσμιο κλιματικό σύστημα. Τα αποτελέσματα της νέας μελέτης δείχνουν εντονότερες «υγρές και ξηρές ανωμαλίες» ή βροχοπτώσεις και ξηρασίες.
«Το ερώτημα [του πώς θα επηρεαστεί ο ENSO] είναι πολύ σημαντικό και οι επιστήμονες προσπαθούσαν να το απαντήσουν για περισσότερα από 20 χρόνια, όμως παρέμενε πραγματικά μυστήριο», δήλωσε στο αυστραλιανό δίκτυο ABC ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Αυστραλίας Σκοτ Πάουερ. «Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι γιατί επιτέλους πετύχαμε πρόοδο».
Αξιοποιώντας κλιματικά μοντέλα νέας γενιάς, οι ερευνητές είδαν ότι «η παγκόσμια υπερθέρμανση επηρεάζει τις επιπτώσεις της επιφανειακής θαλάσσιας θερμοκρασίας του Ελ Νίνιο στις βροχοπτώσεις», όπως λέει ο Δρ. Πάουερ. «Αυτή η αλληλεπίδραση εντείνει την προκαλούμενη από τον Ελ Νίνιο ξηρασία στο δυτικό Ειρηνικό, ενώ η βροχόπτωση αυξάνεται στον κεντρικό και ανατολικό Ειρηνικό».
Οι ερευνητές δηλώνουν βέβαιοι για τα αποτελέσματά τους, τονίζοντας ότι προέκυψαν από πολλά κλιματικά μοντέλα. Την ικανοποίησή τους για τα συμπεράσματα εξέφρασαν και συνάδελφοί τους, οι οποίοι δεν συμμετείχαν στη συγκεκριμένη μελέτη, χαρακτηρίζοντας την πρόβλεψη της συμπεριφοράς του ENSO «ιερό δισκοπότηρο» για τους επιστήμονες του συγκεκριμένου κλάδου.