Σε συνέντευξή του σε εφημερίδα του Λιβάνου, ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ Αλ-Άσαντ «αστειεύτηκε» ότι εκείνος έπρεπε να είχε κερδίσει το Νόμπελ Ειρήνης.
Το βραβείο απονεμήθηκε στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, ο οποίος βρίσκεται στη Συρία, προκειμένου να καταστρέψει το χημικό οπλοστάσιο της χώρας.
«Αυτό το βραβείο έπρεπε να έχει δοθεί σε μένα» είπε ο Άσαντ, μιλώντας στην εφημερίδα Al-Akhbar.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Άσαντ είπε ότι ήταν εκείνος που επέτρεψε στους εμπειρογνώμονες του Οργανισμού να εισέλθουν στη Συρία για τον έλεγχο και την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου.
Ο σύρος πρόεδρος είπε ότι το χημικό οπλοστάσιο υπήρξε το μεγαλύτερο «επίτευγμα» της Συρίας, στην προσπάθειά της να ενισχύσει την επιρροή της.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η απώλεια του χημικού μας οπλοστασίου έχει οδηγήσει σε απώλεια ηθικού και σε πολιτική ήττα της Συρίας» παραδέχθηκε ο σύρος πρόεδρος, τονίζοντας ότι τα χημικά όπλα της Συρίας χρησιμοποιήθηκαν ως διαπραγματευτικό ατού για να αποφευχθεί μία αμερικανική επίθεση.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Independent, ο σύρος πρόεδρος άσκησε κριτική στις αραβικές χώρες που έχουν στραφεί κατά της Συρίας, λέγοντας ότι η Δύση «φέρεται με μεγαλύτερη αξιοπρέπεια στη Συρία από ότι ορισμένοι Άραβες».
Ο Άσαντ φέρεται, επίσης, να είπε ότι και χωρίς το χημικό οπλοστάσιο, η Δαμασκός έχει τη δυνατότητα να πλήξει τα αεροδρόμια του Ισραήλ και να κάνει τη χώρα «να το βουλώσει».
Έκκληση του OPCW για κατάπαυση πυρός
Στην πρώτη του συνέντευξη από την ανακοίνωση ότι το φετινό Νόμπελ Ειρήνης δίνεται στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, ο διευθυντής του OPCW είπε ότι οι μάχες εμποδίζουν την πρόσβαση σε ορισμένες περιοχές που κρατούν οι αντάρτες.
Ο Αχμέτ Ουζουμκού ζήτησε, μιλώντας στο BBC, να υπάρξουν τοπικές, βραχυπρόθεσμες συμφωνίες για κατάπαυση του πυρός, οι οποίες θα επιτρέψουν στους εμπειρογνώμονες του Οργανισμού να κάνουν τη δουλειά τους.
Τόνισε ότι ελπίζει πως το Νόμπελ Ειρήνης θα βοηθήσει το έργο των ειδικών στη Συρία.
Η Συρία εντάσσεται και επισήμως τη Δευτέρα στη Σύμβαση Χημικών Όπλων.
Εξήντα εμπειρογνώμονες του OPCW βρίσκονται στη Συρία και πραγματοποιούν επισκέψεις σε συριακές εγκαταστάσεις, στην προσπάθειά τους να καταστρέψουν τα χημικά όπλα.
Ο Ουζουμκού δήλωσε ότι οι σύροι αξιωματούχοι συνεργάζονται και διευκολύνουν το έργο του Οργανισμού. Τόνισε ότι οι εμπειρογνώμονες έχουν μεταβεί όπου έχουν ζητήσει και ότι έχουν επισκεφθεί τις πέντε από τις 20 εγκαταστάσεις, όπου μπορούν να δημιουργηθούν χημικά όπλα.